Mafia italiană nu mai este o problemă doar pentru țara din peninsulă, ci a ajuns să afecteze securitatea mai multor state din toată lumea. Mafia italiană, în zilele noastre, este un produs comercial, o grupare criminală globalizată, capabilă să pună în pericol democrația statelor occidentale.

Anchetatorii români au reușit să-l rețină, miercuri, 22.06.2016, pe Alexandru Găină, sub acuzația că l-ar fi ucis, în 1998, pe omul de afaceri Mihai Ionescu. Chiar dacă au trecut mai bine de 18 ani de la acea crimă, reținerea lui Găină ne demonstrează că justiția nu a renunțat la acest dosar.

^3A47574C43150DB483B579E784D2D95200357F04FB1DED10B6^pimgpsh_fullsize_distr.jpg

Sursa: libertatea.ro

Cine este Alexandru Găină

Asasinul este fiul unui fost colonel de la „doi și un sfert” din Ministerul de Interne (MAI) al României. „Doi și un sfert” a fost a serviciul secret al MAI, prin care se obținea informații interne. Serviciul funcționa încă de pe vremea comunismului, dar președintele Constantinescu l-a desființat și în locul acestui a înființat Direcția Generală de Informații și Protecție Internă.

Activitatea infracțională a lui Găină începe într-un anturaj format din copiii unor foști ofițeri ai Securității. Probabil aceste beizadele s-au lăsat amăgite de faptul că părinții lor sunt puternici și controlează statul, iar astfel s-au hotărât să încalce legislația statului. Găină a făcut parte din rețeaua lui Radu Bolgiu, zis Robocop. Bolgiu a avut legături cu rakeții din Republica Moldova, mai ales cu Arcadie Bozari.

Cariera infracțională a lui Alexandru Găină începe prin 1991 cand comite primele furturi. Judecătoria Sector 2 București decide sa-l lase în libertate pentru infracțiunile comise între 1991 și 1994.

Tot pentru furt l-a cercetat si Poliția Capitalei, în 2001. Pe numele său a fost emis un mandat de arestare, dar Găină a scăpat, informează ziarul de Iași. Aceeași publicație mai precizează că infractorul a fost condamnat la un an și șase luni pentru furtul unui autoturism,  executând doar jumătate din pedeapsă.

Despre Găină putem spune că a petrecut mai mult timp la organele de cercetare decât în altă parte. În noiembrie 1999 este arestat preventiv, dar după câteva luni este pus în libertate de judecători. Își continuă activitatea infracțională, iar în mai 2000 este pus sub acuzare pentru viol, însă ulterior Judecătoria Buftea îl lasă în libertate, informează adevarul.ro. În 2005 primește patru ani de închisoare, potrivit activenews.ro.

Intră în atenția procurorilor dupa comiterea unui accident de mașină în noiembrie 2000. Se pare că luna noiembrie nu este deloc preferata lui Găină. Accidentul a avut loc în apropiere de localitatea Nicolae Balcescu, de lângă Constanța. Despina Georgeta Geanina Panait, fiica unui lucrator al Serviciului Patrulari-Insotiri din cadrul Inspectoratului de Politie pentru Transporturi Constanta, a suferit mai multe răni și timp de trei luni a stat în comă în spital. După câteva luni, mai exact în aprilie 2001, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța își fac curaj și îl trimit în judecată pe Găină, în stare de arest preventiv, fiind acuzat de comiterea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului, potrivit ziarul de Iași.

Este incredibil norocul lui Găină care se afla în mașină alături de Geanina, dar reușește să fugă de la locul accidentului. Fata a rămas paralizată.

Judecatoria Constanta a hotărât condamnarea la 3 ani închisoare a lui Alexandru Găina, obligându-l totodată să plăteasca 600 milioane lei victimei sale, Geanina, transmite adevarul.ro. Dosarul a fost plimbat pe la mai multe judecătorii din țară, iar la Huși a primit un an și două luni, pedeapsă pe care deja o executase, iar Găină se vedea eliberat de orice povară. Despre daunele pe care le-a plătit familiei nu se mai știe nimic.

Corpul de Control al ministrului de Interne urma să surprindă opinia publică, deoarece ancheta lor stabilise că urmele de sânge ale lui Găină fuseseră găsite pe airbag-ul din dreapta. Prin urmare, fata condusese mașina și provocase accidentul, potrivit evz.ro Trebuie să vă reamintim faptul că tatăl infractorului era colonel la "doi și un sfert" iar în acea perioadă nimeni nu avea curaj să nu asculte de ordinele ofițerilor de informații. Tatăl său, Constantin Găină, organiza partide de vânătoare în județul Ialomița, la care participau șefii de al Direcția Penitenciarelor și de la SIPA (Serviciul Informativ de Protecție și Anticorupție). Înainte de 1989, colonelul Găină a făcut parte din Securitate, potrivit datelor publicate de CNSAS (priviți documentul atașat). Pe lângă asta, România traversa o perioadă în care premierul Năstase pusese stăpânire pe justiție. Magistrații nu aveau libertatea să spună adevărul în anchete, fiind nevoiți să asculte de ordinele unor grupuri de interese.

Luna noiembrie din 2002 a venit tot cu ghinion pentru Găină, deoarece a fost arestat într-un hotel din Sinaia, în timp ce priza cocaină. Polițiștii urmăreau întreaga rețea de furt, condusă de Găină și Radu Bolgiu, zis Roboco, transmite evz.ro. Probabil asasinul știa că Poliția este pe urmele sale, pentru că închiriase camera pe un nume fals. În anul 2003 este condamnat la trei ani de închisoare pentru trafic de droguri, informează activenews.ro.

În ultimii ani, se vorbea că Alexandru Găină făcea parte din clanul Sportivilor, unul dintre cele mai puternice grupări criminale din București. Clanul a fost format din mai mulți lideri de galerii ale cluburilor sportive și mare parte dintre infractori practicaseră sportul, în special luptele sau boxul. Clanul Sportivilor s-a luptat cu clanul Cămătarilor pentru supremație în capitala României, iar procurorii au dispus arestarea membrilor săi. Sportivii s-au afirmat cu traficul de droguri, taxe de protecție, proxenetism, cămătărie și mai ales prin acte de violență.

Crimă pentru mafia italiană

Redăm mai jos comunicatul Tribunalului București, care explică foarte clar cum s-a ajuns la această crimă:

„La data de 15.07.1998, în jurul orei 22:15, victima I.M., în vârstă de 48 de ani, a fost împuşcată în timp ce se afla la volanul autoturismului, în faţa locuinţei sale situate în sectorul 2, asupra acesteia fiind trase mai multe focuri cu o armă letală. De la momentul săvârşirii faptei procurorii criminalişti din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi ofiţerii de poliţie din cadrul D.G.P.M.B. – Serviciul Omoruri au efectuat numeroase activităţi în cauză în vederea identificării autorului omorului. În perioada 2014-2016, pe lângă alte activităţi specifice, au fost reaudiaţi peste 40 de martori, au fost efectuate numeroase identificări de persoane din planşă fotografică şi au fost reevaluate listingurile telefonice din perioada săvârşirii faptei. În data de 22.06.2016, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti – Secţia de urmărire penală au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpatului GĂINĂ ALEXANDRU CONSTANTIN, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat, faptă comisă la data de 15.07.1998 asupra victimei I.M.. Din probele administrate în cauză a reieşit faptul că, după o supraveghere prealabilă în vederea pregătirii comiterii faptei, inc. GĂINĂ ALEXANDRU-CONSTANTIN a executat trei focuri cu o armă letală procurată în acest scop, în direcţia victimei I.M., provocându-i plăgi în zona toracelui, leziuni grave care în scurt timp au condus la decesul acesteia. Cercetările au fost efectuate cu sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.. De asemenea, au fost efectuate activităţi cu sprijinul Inspectoratului General de Imigrări şi al autorităţilor judiciare italiene.”

Zvonurile spun că Mihai Ionescu a fost ucis pentru că nu s-a achitat de datorii către niște italieni care făceau parte dintr-o familie mafiotă. Chiar dacă Mihai Ionescu s-a implicat în afaceri, acesta nu este străin de serviciile de informații. Ionescu a fost ginerele lui Constantin Dăscălescu, fost prim-ministru al României în perioada lui Nicolae Ceaușescu, mai exact a fost ultimul premier comunist al țării. Ionescu intră în afaceri ca reprezentant al unei firme italiene în România, iar la scurt timp este recrutat informator al DIE, informează activenews.ro. Era și firesc să aibă legături cu Securitatea, deoarece la vremea respectivă oricine intra în contact cu cetățeni străini trebuia să dea raportul la instituțiile statului. Securitatea n-a fost totuși de acord cu legăturile sale cu firma italiană și l-a trimis în judecată, în 1984, pentru „deținerea de conturi în străinătate, alimentate de plata serviciilor din partea unor firme din străinătate”. Cu alte cuvinte, Ionescu era văzut drept un spion în România. La 1991, a fost achitat de orice acuzații de Curtea de Apel București.

După ce a scăpat din arest, Ionescu și-a continuat afacerile cu italienii, fiind în bune relații cu o firmă din Sicilia. Înainte să fie ucis, numele său a fost vehiculat în celebrul dosar de corupție „Țigareta II”, care reprezintă cea mai mare contrabandă cu țigări din România, în care au fost implicați ofițeri din Armată, din Ministerul de Interne și ofițeri din serviciile secrete.

Povestea a ajuns la final

Anul 2016 găsește justiția din România mult mai puternică și mai liberă să-și impună anchetele. Foștii securiști au fost înlăturați, în mare parte, de la conducerea instituțiilor statului, iar infractorii se îndreaptă către penitenciare.

Cazul lui Alexandru Găină ne demonstrează că anchetatorii n-au rămas datori. Totuși nu putem spune că s-a făcut dreptate. Mai sunt multe întrebări care au rămas fără răspuns: Cine a comandat asasinatul? Cât s-a plătit pentru crimă? De ce a fost nevoie de 18 ani, mai ales că n-a fost un asasinat bine pregătit?

Crimă, România, asasin, mafia, Italia
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii