O grupare criminală, specializată în trafic de ființe umane şi comercializarea drogurilor a fost reţinută de către angajații Inspectoratului Național de investigație.

Gruparea  era condusă de  un cetățean rus, de 31 de  ani, anterior condamnat în Rusia pentru acțiuni extremiste, care acționa în complicitate cu cel puțin alți  cinci  moldoveni. Pentru a nu fi  deconspirat  pe teritoriul Republicii Moldova, capul grupării se deplasa doar cu automobile închiriate imediat la intrarea pe teritoriul țării, folosind un permis de conducere fals, cu identitate schimbată.

Astfel de la sfârşitul anului 2015 şi până în prezent, membrii  grupării recrutau moldoveni cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, sub pretextul că i-ar angaja în Rusia în calitate de curieri.

Ajunşi la destinaţie, victimele erau atrași în activitatea criminală de transportare și comercializare a drogurilor pe teritoriul acestui stat.

Pentru a fi remunerați, victimele își deschideau personal conturi bancare. Aceștia primeau 250-400 de dolari săptămânal.

Potrivit oamenilor legii, metodă de comitere a infracțiunii este una exclusivă, care a fost deconspirată pentru prima dată în ţara noastră, prin faptul că membrii grupării comunicau cu victimele doar prin telefoane cu acces la internet, în care era instalat un soft special creat cu capacitatea de a șterge automat convorbirile și mesajele, victimele fizic nu se vedeau cu membrii grupării și acționau doar la indicația acestora prin intermediul acestui program.

După mai multe investigații și urmăriri, liderul grupării a fost reținut în parcarea unui Centru comercial din Chișinău în timpul întîlnirii cu un investigator sub acoperire. 


Astfel polițiștii au stabilit, că în municipiul Chișinău acesta închiria două apartamente,  în unul locuia, iar în celălalt își ținea lucrurile utilizate în activitatea criminală.

Până la moment organele de drept au reușit să identifice aproximativ 50 persoane din Republica Moldova, recrutate de către această grupare și implicați în activitatea criminală de transportare și comercializare a drogurilor, 12 dintre care la moment sunt reținute de către organele de drept din Federaţia Rusă și una  condamnată pentru comiterea acestor infracțiuni (sursa foto: ipg.gov.md).

 

În acest context, organele de drept  în colaborare cu Direcția Generală Afaceri Consulare a MAEIE, reprezentanții OSCE din R. Moldova și OIM, cît și alte organisme internaționale  întreprind măsurile necesare în vederea repatrierii persoanelor respective care beneficiază de statutul de victime ale traficului de ființe umane.

Pe acest fapt a fost inițiată  o cauză penală privind traficul de ființe umane comis de către un grup criminal organizat. Persoanele culpabile riscă până la 20 de închisoare.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii