Curtea Constituțională a fost sesizată în privința declarării neconstituționalității unui articol al Codului de procedură penală, referitor la posibilitatea agravării pedepsei inculpatului în instanța de judecată, scrie bizlaw.md. Cazul vizează o condamnare de 1 an, aplicată de Judecătoria Briceni pentru un omor.

Astfel, în 2011, instanța de la Briceni a condamnat 3 bărbați la 1 an de închisoare pentru comiterea unui furt și săvârșirea unui omor.

Persoanele ar fi intrat cu forța în locuința unei familii, au legat femeia și au obligat-o să spună unde ține banii. De asemenea, aceștia l-au omorât pe soțul acesteia, care a încercat să opună rezistență și au furat peste 134 de mii de lei.

Unul dintre bărbații reținuți ar fi purtat cu el arme tip Kalașnikov și ar fi consumat droguri. După pedeapsa blândă de un an, avocatul victimelor și procurorul care se ocupă de caz, au solicitat casarea hotărârii primei instanțe și emiterea unei noi decizii.

Judecătorii din Briceni i-au învinuit pe cei 3 bărbați doar de circulație ilegală a drogurilor și păstrare ilegală a armelor, nu și pentru omor intenționat, întrucât nu ar fi fost „săvârșit de inculpați”.

Ulterior, procurorul care se ocupă de acest caz și avocatul victimelor, au atacat hotărârea primei instanțe, cerând anularea ei și emiterea unei noi decizii cu o pedeapsă mai aspră – 25 de ani de închisoare, în penitenciar de tip închis.

De cealaltă parte, avocatul unuia dintre învinuiți a solicitat în legătură cu acest fapt, declararea unui articol din Codul de procedură penală ca neconstituțional, pentru că, încalcă drepturile clientului său.

Articolul vizat prevede că învinuirea poate fi modificată în instanța de judecată, doar dacă nu agravează situația inculpatului și dreptul lui la apărare. Totuși, acest lucru poate fi admis în anumite cazuri, care, potrivit avocatului, nu sunt prevăzute clar de lege. El susține că prin solicitarea înăspririi pedepsei, procurorul a încălcat dreptul clientului său la apărare.

În prezent, dosarul se află la Curtea de Apel Bălți.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii