Doi moldoveni, specializaţi în contrabandă cu substanţe radioactive au fost reţinuţi de Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Procuratura municipiului Chişinău. În cadrul  operaţiunii de reţinere, a fost ridicată o cantitate impunătoare de uraniu, care urma să fie comercializată contra sumei de 210 mii de dolari.

Actualmente, ofiţerii de informaţii şi securitate împreună cu procurorii urmează să stabilească provenienţei substanţelor radioactive, implicarea altor persoane în schema infracţională, dar şi alte circumstanţe relevante urmării penale.

Activitatea ilegală a grupării cade sub incidenţa Codului Penal al Republicii Moldova, iar în cazul în care  vinovăţia traficanţilor va fi demonstrată, ei riscă privaţiune de libertate  de la 3 la 10 ani.

Menţionăm că uraniul este un element chimic, care are cea mai mare masă atomică dintre toate elementele naturale. Este folosit, actualmente, drept combustibil nuclear în reactoarele atomice ca sursă de energie pentru producerea curentului electric, dar şi în domeniul armelor, la producerea de proiectile de toate calibrele. Cele mai eficiente proiectile antitanc, rachete anti-buncăr sau cartuşe contra vestelor antiglonţ au capete perforante alcătuite din uraniu sărăcit.  La impact, densitatea şi duritatea acestor proiectile distrug şi cele mai avansate blindaje.


Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii