Cinci bărbaţi din Străşeni, învinuiţi de comiterea unei tâlhării, au fost condamnaţi de la 7 la 14  ani de închisoare, după un proces care a durat 8 ani şi 3 luni. Inculpaţii nu au fost prezenţi la pronunţarea sentinţei, deoarece trei dintre ei, care se aflau în arest preventiv, nu au fost escortaţi, iar alţii doi, cercetaţi în stare de libertate, nu au dat curs citaţiei.

În anul 2008, cei cinci au pătruns într-o casă din orașul Străşeni, unde, aplicând violenţa faţă de proprietari, au sustras mai multe bunuri. Aproximativ 3 ani în urmă, Judecătoria Străşeni a luat decizii de condamnare în acest caz, însă magistratul, care le-a pronunţat, deja nu mai avea mandat. Din acest motiv, Curtea de Apel Chişinău a anulat sentinţele şi a decis rejudecarea dosarului de către instanţa de fond.

Pe toată perioada desfăşurării procesului, trei dintre inculpaţi au fost deţinuţi în Penitenciarul nr.13 din Chişinău. La una din şedinţe, preşedintele completului de judecată, supărat că unul din inculpaţi i-a făcut observaţie, a decis desfăşurarea procesului în lipsa învinuiţilor.

Vitalie Ţaulean, avocatul unuia dintre inculpaţi, a declarat pentru CrimeMoldova că procesul s-a desfăşurat cu încălcări grave. „În primul rând, inculpații au fost lipsiţi de ultimul cuvânt. În al doilea rând, sentinţa a fost pregătită înainte ca apărătorii să prezinte susţinerile verbale. Altfel, nu poate fi explicat cum judecătorul a putut să prezinte decizia motivată, pe 26 de pagini, la doar patru ore după ce a intrat în deliberare. Învinuirea s-a bazat pe declaraţia unui presupus complice al celor cinci, care a fost făcut martor de către urmărirea penală. Părţile vătămate nu i-au recunoscut pe atacatori. Nu justific comiterea unei tâlhării, însă justiţia trebuie să fie corectă, iar condamnările să se bazeze pe probe”, a precizat avocatul. 


Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii