Recentul scandal Sky News a scos la iveală un teatru ieftin pe care l-au jucat jurnaliștii britanici. Imediat ce materialul video a fost publicat, toată România a devenit expertă în armament și parcă la foc automat, fiecare cetățean sau formator de opinie lansa mesajul că „armele erau de vânătoare”. Evident că din imagini armele pot fi de vânătoare, dar în realitate traficanții pot face modificări astfel încât arma să aibă un alt scop.

sky news.jpg

Singurul adevăr este acela că traficul de arme din România nu se face în munți, între niște indivizi cu cagule, ci chiar în Capitală, cu sprijinul instituțiilor statului, prin contracte semnate de băieți la costum. Așa-zisa criminalitate a gulerelor albe.

Pe de altă parte, jurnaliștii de la Sky News au fost inconștienți să se gândească la o înscenare de asemenea anvergură într-un stat cu amintiri securiste și mai ales, într-un stat dominat în continuare de servicii secrete. Statisticile au demonstrat că România are cel mai mare număr de ofițeri de securitate, raportat la populație, iar acest lucru i-a făcut de multe ori pe cetățeni să se întrebe dacă nu cumva Securitatea continuă să existe, dar sub un alt nume.

Totodată, observăm că serviciile de informații române fac tot posibilul ca să propună diferite legi prin care intenționează să pătrundă în viața cetățenilor și să obțină informații. Asta e România de care britanicii n-au ținut cont înainte să realizeze înscenarea. Altfel, s-ar fi răzgândit.

 Arme pentru teroriștii columbieni

Procurorii DIICOT au spus doar că reportajul realizat de Sky News este o înscenare, dar nu și că în România nu se face trafic de arme. Surse din Poliție au precizat că țara noastră n-a scăpat de acest fenomen, deși instituțiile statului evită să vorbească despre asta. Polițiștii care îndrăznesc să se atingă de cazuri ce privesc traficul de armament sunt imediat reduși la tăcere, deoarece de multe ori în astfel de anchete sunt implicați oameni din serviciile secrete. Aceleași surse au precizat că nu există un control asupra celor care spun că ei controlează traficul. Ar trebui doar să avem încredere.

Sky News nici nu avea nevoie să inventeze o poveste, deoarece traficul de arme are o lungă istorie în România, începând de la Ceaușescu, care îl înarma pe Gaddafi, și până în zilele noastre când doi români au încercat să vândă arme gherilelor columbiene FARC (Forțele Armate Revoluționare din Columbia). FARC controlează traficul de cocaină din America de Sud și obține peste un miliard de dolari din această afacere; bani pe care apoi îi investește în acte de terorism pentru a deține puterea în Columbia.

farc, insightcrime.org.jpg

insightcrime.org

Cei doi români care voiau să vândă arme teroriștilor columbieni se numesc Virgil Georgescu, considerat capul afacerii, și Cătălin Vintilă, fostul director general la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat. Ambii arestați în decembrie 2014, în Muntenegru, alături de Massimo Romagnoli, un fost membru al Parlamentului italian. Cei doi români s-au întâlnit la București cu agenți DEA (direcția antidrog din SUA) sub acoperire, care i-au informat pe Vintilă și Georgescu că sunt intermediari ai FARC și teroriștii vor arme cu care să doboare elicoptere și avioane SUA, dar mai ales să împuște agenți americani antidrog. Valoarea armelor se ridica la 17 milioane de dolari. Românii au acceptat să facă aceată afacere, transmite cnn.com.

În fața instanței, Virgil Georgescu s-a apărat și a spus că este ofițer CIA, după ce mai bine de zece ani a fost informator FBI în problema traficului de arme. În 2012, Georgescu sună CIA, la linia publică, și le transmite agenților că a fost abordat de un cetățean român, care l-a rugat să-l ajute cu un trafic de arme, potrivit înregistrărilor obținute de CNN. Surse din poliția română au comentat această situație ca fiind foarte dubioasă. CIA n-ar fi acceptat niciodată să colaboreze cu Georgescu, iar agenții ar fi bănuit că românul vrea să se infiltreze în Agenție. În al doilea rând, existau suspiciuni că însuși Georgescu era deja agent al unui alt serviciu de informații – român sau străin. Practic, folosindu-se de o informație foarte importantă, Georgescu voia să intre în Agenție. Aceleași surse precizează că aceasta e o metodă clasică prin care agenții de informații vor să joace la două capete. Pe cine informa Georgescu, care era scopul său în această afacere, nici astăzi nu știu procurorii americani.

Din acel 2012 și până în 2014, Georgescu a cheltuit peste 7.000 de dolari ca să facă afacerea cu columbienii și s-a întâlnit de mai multe ori cu agenții DEA sub acoperire. De asemenea, Georgescu își îndemna asociații să folosească mesaje criptate.

Georgescu și Vintilă riscă în acest moment închisoarea  pe viață, fiind deja acuzați conspiraţie pentru uciderea de soldaţi şi civili americani şi terorism. Planul lui Cătălin Vintilă era să trimită armele din România către Africa, iar din Africa plecau cu vaporul către America de Sud. Ancheta a fost coordonată de oficialii americani, dar la ea au participat procurori DIICOT, ofițeri SRI și polițiști români.

Israelianul

Cel mai mare traficant român de arme rămâne Simen Herșcovici, zis Shimon Naor, născut în România, dar mai târziu a fost locotenent-colonel în marina israeliană.

shimon naor, luju.ro.JPG

Shimon Naor / sursa: luju.ro

În 1999 este acuzat în dosarul „Filiera arme” fiind pus sub acuzare pentru trafic de armament din România către țări din Africa. (Sunt preferate destinații din Africa deoarece România are avize de transport armament către acest continent). Câteva luni mai târziu de la arestarea sa, Naor a fost eliberat și a fugit în Israel, iar cercetarea sa a continuat în lipsă. În 2006, Tribunalul București l-a condamnat la 11 ani de închisoare, fiind acuzat că în calitate de asociat al unei societăţi comerciale,împreună cu alte trei persoane, a falsificat mai multe documente de transport în care a trecut o altă destinaţie decât cea reală, obţinând, astfel, licenţă de export de armament şi muniţie în ţări supuse embargoului, transmite adevarul.ro.

Shimon Naer a fost reprezentant în România al societății „Orient Energy Angencies” din Israel și a falsificat documentele pentru a trimite arme către Nigeria și Eritreea. Alături de el au mai fost judecați și Ion Menciu, director general al companiei aeriene „Acvila AirRomanian Carrier”, cetățeanul moldovean Ion Busuioc, reprezentant al societății „Loratel Trading” din Cipru, și Jeni Măntescu, șeful reprezentanței din România a societății „Orient Energy”.

Shimon Naor avea contacte, în anii 90, în mai multe firme care produceau arme și muniție în România, printre care Romtehnica, Ratmil și Arsenalul Armatei. De asemenea, traficantul se bucura de relații cu politicieni români, care îi asigurau licențele de transport.

Pentru mulți ani Naor a lucrat legal, livrând arme în valoare de aproximativ 800 de milioane de dolari. Problemele au apărut atunci când a vrut să înarmeze Nigeria, țară aflată sub embargo. Știind că prevederile internaționale împiedică comerțul de arme cu Nigeria, Naor a trecut în acte că respectivele arme se îndreptau către Yemen. Armele proveneau de la Regia Autonoma de Tehnica Militara din Bucuresti (RATMIL), companie românească, iar în anii 90, director era chiar Eugen Nicolăescu, care mai târziu a ajuns ministru al Sănătății.

După ce s-a prezentat la RATMIL cu documentele falsificate, fiind trecut un transport către Yemen, Naor a decis că armele urmau să fie transportate cu avionul, apelând la Ion Menciu, patronul firmei SC Acvila Air. Potrivit procurorilor, Ion Menciu a închiriat aeronave de la societatea „Volare” din Ucraina, iar în actele de transport s-a trecut destinația Yemen, însă avionul a aterizat în Nigeria. Procurorii români au reușit chiar să obțină documentele care atestă cu autoritățile nigeriene au acordat avionului cu armele lui Naor permisiunea de survol și aterizare, transmite jurnalul.ro.

Shimon Naor a fost un om al sistemului, al comerțului românesc cu arme, al unor sfere de influență care au controlat tot ceea ce mișca în România. După arestarea sa, traficantul a precizat că totul este un complot, o înscenare și că de fapt n-ar fi vinovat, ci anumite persoane îl vor în spatele gratiilor. Practic, israelianul reclama o reglare de conturi.

În 2010 Naor a fost arestat la Paris și extrădat autorităților române pentru a-și executa pedeapsa. La sfârșitul anului 2015, israelianul a fost eliberat secret din penitenciar, fără ca această informație să apară în mass-media, și a plecat imediat din România. Naor a executat puțin peste 4 ani, din cei 11 ani la care fusese inițial condamnat.

Traficul intern

Un caz surprinzător de furt și trafic de arme a pus în alertă autoritățile în anul 2009, când la unitatea militară de la Ciorogârla, hoţii au dat o spargere. În urma acesteia au furat peste şaizeci de arme de foc, conform procurorilor DIICOT. Imediat Poliţia a organizat zeci de filtre în toată ţara. Ministerul Apărării Naţionale a destituit cincisprezece cadre militare despre care a considerat că nu şi-au îndeplinit atribuţiile sau au fost implicate în acest furt, mai târziu au urmat şi condamnările la închisoare. La sfârşitul anului 2009 poliţiştii reuşesc să găsească o parte din armele sustrase din unitatea militară. Anchetatorii au considerat că armele erau folosite în traficul de droguri de către membrii reţelei: Eugen Preda, George Laurenţiu Dinu, Adrian Mincu, Marius Costea, Alexandru Nicolae Iordan, Doru Tăbârcă, Marian Scarlat, George Sandu Chiriţă, Nicolae Daniel Stinghe, Vasile Dan Sandu, Marius Ioan Adrian Mustǎţea, Ștefan Mihai Zugravu, Gigel Gheorghe, Liviu Iordan, Lucian Adrian Preda, Ioan Vrânceanu, Alin Viorel Cîcă. George Laurenţiu Dinu era cel care controla traficul de droguri pe care îl făcea această grupare de crimă organizată. Drogurile[heroina] veneau din Turcia, de la gruparea teroristă PKK. Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) controlează mare parte din piaţa drogurilor din Germania, iar reţeaua din România avea grijă ca transporturile cu stupefiante să ajungă la destinaţie. Armele furate din unitatea militară au fost estimate la suma de zece mii de euro, dar hoţii puteau obține o sumă de zece ori mai mare. O parte au fost imediat vândute către diferite clanuri din România. Procurorii care s-au ocupat de caz au bănuit că o parte dintre arme ar fi fost oferite la schimb cu kilograme de droguri. Însă reţeaua condusă de Eugen Preda – denumitǎ impropriu clanul Sportivilor – avea un alt obiectiv.

eugen-preda.jpg

Eugen Preda / sursa: Adevarul

Reţeaua lui Preda şi-a însuşit într-un mod ilegal mitralierele şi pistoalele cu intenţia de a se înarma şi de a-şi crea o armată proprie capabilă să protejeze transportul drogurilor şi vânzarea lor în Europa. Interlopii au înţeles că armele îţi asigură un avantaj, indiferent de ţara în care te afli. Reţeaua lui Preda dorea să-şi consolideze colaborarea cu teroriştii PKK care nu mai erau mulţumiţi de serviciile românilor, deoarece, din cauza acestora, pierduseră peste o sută douăzeci de kilograme de heroină estimate la 2,5 milioane de Euro.

Crima organizată din România este slab înarmată și sunt evenimente rare atunci când vedem interlopi cu mitraliere sau pistoale cu glonț. În al doilea rând, crima organizată românească se înarmează de la bulgari sau de la moldovenii din Basarabia, mai puțin de la traficanți interni.

Concluzii

Traficul de arme din România este o afacere legală într-un sistem care ne-a arătat de multe ori că fenomenul corupției îi stabilește obiectivele. Polițiștii români care de-a lungul timpului au încercat să combată fenomenul traficului de arme s-au dat bătuți în fața traficanților români, deoarece întotdeauna au întâlnit legături dubioase sau afaceri periculoase în care au fost implicați reprezentanți ai unor instituții ale statului român. Tocmai de aceea, traficul de arme este o afacere monitorizată de stat, dar profitabilă doar pentru traficanți, nu și pentru România. Totuși, un adevăr au spus cei de la Sky News – traficanții români, indiferent cine or fi ei, sunt lipsiți de scrupule și vând arme cel care dă mai mult. În această afacere nu există mamă, nu există tată, ci doar scopul de a se îmbogăți în timp ce teroriștii ne pun viața în pericol sau copiii din Africa se înarmează ca să plece la război. 

Crimă, România, trafic de arme, Sky News
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii