Cinci tranzacții dubioase care au fost înregistrate în luna aprilie curent cu acțiunile „Moldova-Agroindbank” au ajuns în vizorul Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF). Ziarului Naţional scrie că instituția a inițiat o verificare, iar în consecință au fost stabilite încălcările.

Într-o hotărâre emisă de CNPF pe 27 mai se spune că, în perioada 18-28 aprilie, la Bursa de Valori a Moldovei au fost efectuate cinci tranzacții de vânzare a acțiunilor „Moldova-Agroindbank”. Companiile „Innovative Payment Solutions” și „Taiger Impex”, cu beneficiari efectivi din Ucraina, au tranzacționat 1 031 de acțiuni ale băncii.

hotărâre 27 mai.jpg

hotărâre_27 mai.jpg

Sursa documentelor: ziarulnational.md

Reprezentanții CNPF susțin că prețul la care au fost vândute acțiunile băncii a fost artificial. 

„Prețul a înregistrat o creștere artificială/anormală (în termen de patru zile lucrătoare) de Ia 1 100 de lei per acțiune la 2 660 de lei per acțiune sau cu 142%... În perioada 29.04.2016 - 20.05.2016 au fost expuse oferte de vânzare a acțiunilor băncii la prețuri ce oscilau între 1 799 de lei și 2 800 de lei per acțiune, fără a fi executate, ceea ce relevă lipsa cererilor de procurare a acțiunilor la prețuri majorate, fapt ce demonstrează că prețul format în cadrul tranzacțiilor din perioada 18-28.04.2016 este artificial (manipulat)”, au explicat experții CNPF.

„Evoluţia preţurile pe piaţa în cadrul tranzacţiilor pe piaţa reglementară cu acţiunile Băncii Comerciale “Moldova Agroindbank” S.A. în perioada 2012-2016, denotă că cel mai mic preţ a fost înregistrat în anul 2014 şi a constituit 999,99 per acţiune. Volumul cumulativ al tranzacţiilor în perioada respectivă a constituit 46,7 la sută din totalul acţiunilor emise de către bancă”, se mai arată în ordinul emis de CNPF.

Materialele aferente tranzacțiilor au fost remise Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din cadrul Centrului Național Anticorupție  şi urmează să fie examinate. 


Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii