Poliția Română a fost pentru mulți ani un focar de corupție, care i-a îmbogățit pe polițiștii care au îndrăznit să treacă dincolo de lege. Numai în ultima perioadă au ieșit la iveală mai multe dosare de corupție.

Unul dintre cele mai mari scandaluri din Poliția Română l-a implicat pe comisarul-șef Petru Pitcovici, din cadrul Direcției Generale Anticorupție, care a fost trimis în judecată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) alături de afaceristul Dan Sandu Simion, zis Dan Chioru.

dan chioru, presaonline.net.jpg

Dan Chioru, presaonline.net

Petru Pitcovici a colaborat cu traficanții de droguri și le-a oferit detalii despre activitatea Poliției. Comisarul l-a avertizat pe Dan Chioru că este anchetat într-un dosar despre trafic internațional de droguri, transmite adevarul.ro.

petru pitcovici, jurnalul.ro.JPG

Petru Pitcovici, sursa: jurnalul.ro

Toată ancheta a plecat de la ofițeri ai Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI), care în octombrie 2015 au anunțat DIICOT-ul că Dan Chioru făcea parte dintr-o rețea internațională de trafic de droguri și aproviziona copiii milionari din cluburile de lux din București.

Cocaină pentru lux

Bucureștiul este un oraș al extremelor – sărăcia din sud și luxul din nord, oamenii care mor de foame în Ferentari și vedetele care se droghează prin cluburi. Nu mai este nici un secret pentru nimeni că acest stupefiant a ajuns un criteriu al puterii financiare. Nu automat cine are bani se droghează, dar cine vrea să iasă în evidență, o face cu siguranță.

Dan Chioru a profitat tocmai de această dorință a beizadelelor de a se simți mai deosebiți, deși își riscă propria viață de fiecare dată când „trag o liniuță”.

Unul dintre colaboratorii procurorilor a cumpărat de la Dan Chioru 10 grame de cocaină pentru suma de 600 de euro. Toată tranzacția a fost atent supravegheată de procurorii DIICOT, care au constat imediat că traficantul și-a păcălit cumpărătul, oferindu-i doar 9,64 grame.

opiniatimisoarei.ro.jpg

Imediat ce Pitcovici a aflat de această tranzacție a ținut să-l mustreze verbal pe traficant: „Ce faci, mă, te-ai apucat iar de prostii, să vinzi droguri? Vrei să spargi piaţa, vinzi droguri cu 60 de euro gramul?!“, a spus comisarul potrivit interceptărilor obținute de procurori.

Relația dintre polițist și traficant nu era de ieri sau de azi, ci de aproape 9 ani. Comisarul-șef a declarat în fața procurorilor că îl știa pe Dan Chioru de pe vremea când a lucrat la Antidrog și a încercat mai bine de 5 ani să demonstreze că Chioru făcea trafic internațional de droguri de mare riscă, însă n-a reușit niciodată să ajungă la un rezultat concret. Tocmai de aceea procurorii și-au pus întrebarea dacă nu cumva colaborarea dintre cei doi datează tocmai din acea perioadă.

Pentru că încă mai avea relații la polițiștii Antidrog, Pitcovici a luat legătura cu Jan Cucu, unul dintre șefii Direcției Antidrog, pentru a-i cere detalii despre dosarul în care erau anchetați locotenenții lui Dan Chioru. De asemenea, comisarul-șef a vorbit și cu Vasile Costea, șeful Serviciului Antidrog din Direcția de Combatere a Crimei Organizate, transmite evz.ro.

DIICOT, luat peste picior: Le-au furat camera de supraveghere

Procurorii DIICOT au continuat monitorizarea lui Dan Sandu Simion, pentru a încerca să afle de unde ia acesta drogurile, pe unde intră în țară, cu cine colaborează, cine cumpără de la el. Astfel, au fost instalate mai multe camere și microfoane în apartamentul lui Chioru, mai adaugă adevarul.ro. Numai că traficanții au furat camera de supraveghere, iar procurorii s-au ales doar cu câteva zile de monitorizare.

„Inculpatul Simion Dan Sandu a indicat în detaliu locul în care aceasta a fost amplasată, ceea ce duce la concluzia că în mod direct sau prin intermediari a sustras această tehnică“, arată DIICOT. De asemenea, în fața anchetatorilor Dan Sandu l-a turnat pe Pitcovici, declarând în fața procurorilor că a fost avertizat de către comisar că era monitorizat.

Cocaină din Olanda

Procurorii DIICOT nu s-au dat bătuți, chiar dacă Chioru primea informații din interior. Ulterior, magistrații au aflat că traficantul se folosea de doi cărăuși, care i-au adus jumătate de kilogram de cocaină din Olana, la sfârșitul anului 2015.

Unul dintre acoliții lui Dan Chioru a fost chiar Bogdan Paraschiv, finul comisarului-șef. Paraschiv era unul dintre consumatorii de droguri din București și cumpăra de la traficant cu 80 de euro/gram.

Încă din anul 2015 Chioru și Paraschiv au pus bazele unei rețele de trafic internațional de cocaină, cei doi plănuind să aducă jumătate de kilogram tocmai din Olanda. În acest sens, Chioru i-a dat partenerului său suma de 10.000 de euro pentru a face această achiziție.

Paraschiv a părăsit România alături de doi apropiați: Cristinel Dumitrache și Nicoleta Tripon. Cei doi urmau să primească sume între 500 și 1000 de euro pentru serviciile lor. Numai că planurile au fost date peste cap, când Poliția de Frontieră a constatat la Nădlac 2, pe sensul de intrare în România, că în mașină se afla o pungă cu ciuperci halucinogene. Condițiile meteo i-au împiedica pe polițiști să efectueze perchezițiile pe loc, așa că s-au văzut nevoiți să sigileze autoturismul pentru ca percheziția să continue în altă zi. Numai că Paraschiv și-a abandonat complicii și a dispărut de la fața locului. Ulterior, magistrații au emis mandat de arestare în lipsă pe numele său.

Lovitura finală

„La data de 19.05.2016 inculpaţii  PITCOVICI PETRU DANIEL, SIMION DAN SANDU și PARASCHIV BOGDAN EMANUEL au fost depistați în fața unui restaurant situat în București iar cu ocazia controlului efectuat asupra inculpaţilor  și a 2 autoturisme folosite de către aceştia, au fost identificate și ridicate sumele de 900 eur, 900$, 3000 lei precum și înscrisuri cu valoare probatorie.

 Totodată, au fost ridicate în vederea indisponibilizării un număr de 3 autoturisme de lux.

La data de 20.05.2016 procurorii DIICOT- Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților  SIMION DAN SANDU, PARASCHIV BOGDAN EMANUEL și PITCOVICI PETRU DANIEL  pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic internațional de droguri de mare risc, trafic de droguri de mare risc, finanțarea și favorizarea făptuitorului, urmând a fi prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă”, arată procurorii DIICOT într-un comunicat transmis presei.

Surprinzător  este faptul că Chioru a fost apărat în instanță de către avocatul său, Aurelian Bădulescu, actualul viceprimar al Capitalei, propus de partidul UNPR (în prezent PMP), transmite evz.ro.

Dosarul se judecă la Tribunalul București, iar inculpații sunt: Petru Pitcovici (arestat la domiciliu), Dan Sandu Simion, Bogdan Paraschiv, Natalia Tripon (arestată la domiciliu), Cristinel Dumitrache (control judiciar). La data de 1 septembrie 2016, Tribunalul București menținea măsura de arest preventiv pentru Dan Sandu Simion și Bogdan Paraschiv, după cum se poate observa în dosar.

dosarul penal.png

Comisar-șef la infracțiuni

Pe lângă implicarea sa în traficul de droguri, comisarul Pitcovici are deja o condamnare la închisoare, primită pe 23 iunie 2016. Curtea de Apel București a dat sentința de doi ani de detenție pentru complicitate la dare de mită, în dosarul în care a fost judecat Aurel Gabriel Popoviciu, zis Puiu Popoviciu.

În acest dosar, milionarul Popoviciu a fost condamnat la 9 ani de închisoare, după ce a trecut în proprietatea firmei sale, cu ajutorul unor complici, un teren de 224 de hectare. Pitcovici l-a ajutat pe Puiu să dea mita, astfel încât terenul să-i aparțină.

Comisarul-șef nu s-a ținut departe de afacerile ilegale ci a profitat la maximum de fiecare ocazie. Nu s-a sfiit să se afișeze cu traficanți, cu afaceriști corupți, deși reprezenta instituțiile statului.

Nu trebuie să uităm că Pitcovici ar fi trebuit să prindă infractori, dar pentru mulți ani a fost complicele acestora, punând în pericol securitatea națională. În dosarul lui Dan Chioru, comisarul riscă până la 5 ani de închisoare, iar pedeapsa devine tot mai sigură după ce a fost prins în flagrant și filat timp de mai multe luni. Pentru următorii ani, Pitcovici va fi în spatele gratiilor, alături de infractorii pe care i-a protejat de pedeapsa justiției. 

Crimă
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii