Fostul şef al Penitenciarului nr. 5 din Cahul, Alexandru Malina, condamnat la şase ani cu executare pentru tortură şi învinuit de procurorii Anticorupţie pentru estorcare de mită, rămâne în libertate. Curtea de Apel Chişinău a amânat pentru a treia oară examinarea dosarului pe motiv că unul din complici lui Malina nu s-a prezentat la proces.Victima fostului funcţionar, Simion Jereghi, care îşi ispăşeşte pedeapsa pentru o altă infracţiune, susţine că torţionarii săi, ajutaţi de avocaţi, tergiversează intenţionat examinarea dosarului.

Alexandru Malina a fost condamnat de către Judecătoria militară la 10 septembrie 2015, Împreună cu el au fost condamnaţi cinci subalterni de ai săi la câte cinci ani de închisoare şi obligaţi să achite amenzi de la 16 la 20 de mii de lei. Nimeni din cei şase nu a fost încătuşat.


Potrivit sentinţei, Malina şi subalternii săi în perioada anilor 2010-2012 şi-au bătut joc de mai mulţi deținuți aflaţi în custodia lor, inclusiv minori, pe care i-au bătut fără milă.  Una dintre victime a fost impusă să-şi repete numele de mai multe ori, iar când acesta a refuzat, a fost dus într-o celulă separată şi bătut cu bestialitate. Unul din deţinuţii torturaţi s-a sinucis în celulă.

Alexandru Malina a fost apărat de către avocatul Andrei Dunas. La 10 mai 2016, Dunas şi Malina  au fost reţinuţi de către ofiţerii CNA, fiind bănuiţi că ar fi extorcat 16.000 de euro şi 13.300 de dolari de la familia unui interlop condamnat la 18 ani de închisoare. Potrivit unui comunicat al CNA, în perioada 2014 - 2016, bănuiţii ar fi cerut banii de la mama deţinutului, sub pretextul că pot determina mai mulţi judecători, precum şi funcţionari din cadrul Departamentului Instituţiilor Penitenciare să-l elibereze înainte de termen pe fiul acesteia. Potrivit denunţătorului, cei doi ar fi susţinut că pot obţine de la Comisia medicală specială a DIP un certificat care să ateste o boală gravă de care ar suferi condamnatul şi care ar permite eliberarea bărbatului înainte de termen.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii