Anul acesta, Moldova sărbătorește a XXV-a aniversare de la proclamarea independenței. Cu această ocazie ar putea fi amnistiați circa 1700 de deținuți, scrie portalul bizlaw.md.

Însă, amnistia nu va viza toate categoriile de infractori. La propunerea Centrului Național Anticorupție, persoanele care au comis infracțiuni de corupție, trafic de influență sau fals în acte publice nu se vor bucura de această clemență. De asemenea, amnistia nu va fi aplicată persoanelor care au săvârşit infracţiuni deosebit sau excepţional de grave.

Potrivit Sintezei propunerilor şi obiecţiilor la proiectul de lege privind amnistia în legătură cu aniversarea a XXV-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova, CNA recomandă includerea tuturor infracţiunilor de corupţie prevăzute de Codul Penal în lista infracţiunilor asupra cărora amnistia nu se va aplica: coruperea pasivă și activă, traficul de influență, abuzul de putere sau abuzul de serviciu, excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, îmbogățire ilicită, fals în acte publice, luare și dare de mită, fals în documente contabile.

Potrivit unui proiect de lege elaborat de Mininisterul Justiției, în acest an, de Ziua Independenței, vor fi amnistiați cca 1300 de condamnaţi, printre care gravide, persoane care au la întreţinere copii sau invalizi, persoane în etate sau invalide, precum şi deţinuţi care merită reducerea termenilor de pedeapsă.

Potrivit bizlaw.md, pentru amnistiere, din bugetul de stat urmează a fi cheltuite cca 5,7 milioane de lei, în condițiile în care, Legea cu privire la adaptarea socială a persoanelor eliberate din locurile de detenţie, persoanele care au executat pedeapsa închisorii, la eliberarea din locurile de detenţie beneficiază de o indemnizaţie unică în mărime de 75% din salariul mediu lunar pe economie în anul precedent.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii