David Davitean, bănuit de procurori că ar fi complicele fostului său cumnat, killerul Vitalie Proca, va fi cercetat penal pentru o tâlhărie comisă cu patru ani în urmă, asupra a doi oameni de afaceri şi doi procurori din Procuratura Generală, dar şi pentru că în 2004 a împuşcat în picior un bărbat din Chişinău. Procurorul-adjunct al municipiului Chişinău, Vitalie Sibov, a decis reluarea urmăririi penale, după ce subalternul său, Lilian Corpaci, a decis în martie, 2016, scoaterea de sub urmărire penală a lui Davitean.

Davitean este bănuit împreună cu alţi 2 complici, că în noaptea de 21 noiembrie 2012, în jurul orei 02.30, au pătruns într-un apartament de pe strada Docuceaev din Chişinău, unde l-au atacat cu un pistol de model CZ pe Vitalie Diaconu, consilierul preşedintelui „Ascom”, Anatol Stati, şi au sustras 2 telefoane mobile – unul de model „Black Berry”, la preţ de 10 mii de lei, şi altul, de model „Vertu”, la preţul de 200 de mii de lei. ZdG a realizat o investigaţie în cadrul căreia a constatat că în apartament se mai aflau omul de afaceri Vadim Ciornea, 2 procurori de la Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul Procuraturii Generale, Lilian Cociu şi Sergiu Roşu, în compania a 3 prostituate, printre care şi o minoră de 17 ani.
/upload/iblock/1e2/1e27cd45f25410ee3bfbfc590c786016.pdf

Procurorii au constatat că Davitean a fost informat de către prostituata minoră, însă nu cunoştea că 2 dintre potenţialii săi clienţi sunt procurori.

Apărătorul lui Davitean, Alexandru Bodnariuc, susţine că reluarea urmăririi penale este ilegală. „Ordonanţa din martie 2016, prin care Davitean a fost scos de sub urmărire penală poartă un caracter definitiv, iar decizia privind reluarea urmăririi penale ţine de competenţa judecătorului de instrucţie şi poate fi făcută doar dacă apar fapte noi sau recent descoperite”, a argumentat apărătorul.

Judecătoria sectorului Râşcani al Capitalei, urma să examineze vineri, 23 noiembrie, legalitatea reluării urmăririi penale în privinţa lui Davitean, însă procesul a fost amânat din motivul că nu au fost prezenţi procurorul şi Davitean.
/upload/iblock/247/24711987f113b4c515382341b3e44904.pdf

Anterior, atât Davitean, cât şi rudele sale, au declarat că a fost ajutat să scape de dosarul intentat pentru tâlhărie de către Constantin Botnari, persoană din anturajul lui Plahotniuc. Familia lui Davitean a declarat după reţinerea lui David că acesta este deţinut în calitate de ostatec, pentru a-l determina pe Proca să spună că Plahotniuc nu a comandat asasinarea bancherului rus, Gherman Gorbunţov.


La rândul său, Gorbunţov susţine că Renato Usatîi este cel care i-a comandat lui Proca asasinarea sa. 

Procuratura Generală a anunţat anterior într-o conferinţă de presă că Renato Usatîi ar fi transmis o sumă importantă de bani fostei soţii a lui Proca, Tatevic Davitean, pentru a-l determina pe Proca să facă declaraţii în favoarea sa. 

Constantin Botnari nu a comentat deocamdată învinuirile aduse. La fel, şi procurorii s-au abţinut să comenteze declaraţiile lui David Davitean şi ale familiei sale. 
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii