Schema de transportare ilegală a anabolizantelor este protejată politic, de înalți demnitari din Guvern, afirmă deputatul Grigore Cobzac, preşedinte al Comisiei parlamentare de investigare a implicării Poștei Moldovei în transportarea ilegală de anabolizante.  Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii Interpol, de la postul de televiziune TV 7.

El a precizat că, Ministerul Finanțelor, Ministerul Tehnologiei Informaționale și Comunicațiilor, dar și instituțiile care li se subordonează - Serviciul Vamal și ÎS Poșta Moldovei, s-au opus anchetei şi au refuzat să ofere datele solicitate. 

Potrivit parlamentarului, foarte multe dintre aceste medicamente, care erau transmise în SUA, sunt produse pentru uz veterinar, însă sunt utilizate de oameni.

„Marea parte a anabolizantelor sunt trimise în SUA. Legislaţia moldovenească interzice acest lucru, dacă vor să se ocupe cu exportul, sunt alte reguli pentru persoanele fizice. În multe ţări, anabolizantele sunt puse pe un cântar ca şi drogurile. Circuitul anabolizantelor pe teritoriul SUA l-am urmărit până pe Aeroport. Mai departe, cred că este foarte interesant. Îmi este interesant care va fi reacţia Ambasadei SUA la acest raport”, a precizat Cobzac.
 
Grigore Cobzac s-a arătat sceptic, că această anchetă va avea finalitate: „Cred eu că şi Guvernul are nevoie de timp, să vadă raportul şi vom vedea ce se va întâmpla. Cinci luni am investigat această schemă. Este absolut grav, când o asemenea schemă criminală există, cu acoperirea celor care trebuie să o curme şi să protejeze normele de drept. A doua zi trebuia să fie reacţia Guvernului, dar a trecut deja o săptămână, sunt pesimist la acest capitol. Am încercat să înţelegem, dacă organele de drept s-au implicat în elucidarea acestei scheme. Am reuşit să obţinem informaţie din a treia încercare, dar nu tot până la capăt. Ni s-a spus că este un dosar, dar se află la Serviciul Vamal. Şi aici a fost un semn de întrebare. Toţi acei 12 oameni audiaţi de noi, angajaţi poştali şi vamali au spus că nu au fost anchetate de organele de drept. Concluzia este că actele sunt la noi în Comisie şi înseamnă că nu au fost analizate de organul de urmărire penală. Credem că sunt persoane sus puse în această schemă. Avem confirmare că în timpul Comisiei de anchetă, transportările cu anabolizante au continuat”. 

Cobzac, a prezentat recent un raport de alternativă al Comisiei de investigare a implicării Poștei Moldovei în transportarea ilegală de substanțe interzise, care confirmă fenomenul de transportare ilicită a substanțelor interzise prin intermediul ÎS Poșta Moldovei. Însă în raportul prezentat de ceilalți membri ai comisiei, fenomenul este negat. 

„Încercarea lor de a comasa aceste două rapoarte este imposibilă. Ulterior ei au venit cu propunerea să întrerupem activitatea pe o lună și jumătate, până în noiembrie. Cred că se trage de timp”, declară Cobzac.
 
În raportul lui Cobzac se arată că schema ilicită a funcționat inclusiv în perioada în care Pavel Filip era ministru al Tehnologiei Informaționale și Comunicațiilor. 
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii