Istoria videoclipului scandalos de schimburi de focuri în elita politică a Transnistriei continuă.

Vladimir Iuraș, care a fost amenințat într-un videoclip s-a adresat comisiei de anchetă cu cerere in care a prezentat noi detalii despre cazul curent. Potrivit Iuraș, pe 7 decembrie 2015 el a fost amenințat cu armă de nimeni altul decît Talgat Baitaziev, om de afaceri din Kazahstan, care a deținut funcția de CEO în multe companii falimentare, iar acum conduce Uzina Metalurgică din Moldova (UMM). Motivul este foarte modest - Baitaziev l-a acuzat pe Iuraș pentru că a citit despre el pe internet și a tipărit materialele. Vorba este despre o publicație on-line în mass-media despre implicarea lui Talgat Baitaziev în tranzacții ilegale pe piața petrolieră din Kazahstan. Acest material a fost destinat oarecărei Oxana. Iuraș a cofirmat ipoteza a Crime Moldova că e vorba despre Președintele al Consiliului Băncii "Ipotecinîi" Novac Oxana. Dupa publicarea videoclipului lui Iuraș i-a fost «oferit să găsească un alt loc de muncă».

оаэ байтазиев

Întîlnirea dintre T.Baitaziev și E.Șevciuc și reprezentanți ai băncii EAU și Bric Oil, Dubai, 2015 Activitatea sa la UMM Baitaziev a început-o cu o deplasare în Dubai împreună cu președintele Republicii Moldovenești Nistrene, Evghenii Șevciuc,  pe are Baitaziev  îl numește prietenul său. Acolo ei au împrumutat de la Banca Emiratelor Arabe Unite și BRIC Oil circa 140 milioane dolari SUA sub formă de materii prime. Acest împrumut ar fi majorat producția uzinei in două ori și ar scoate UMM din criză- a susținut Talgat Baitaziev. Termenii contractului nu sunt cunoscute, iar uzina acum cere bani de la stat pentru a reîncepe producția.

Într-un interviu pentru postul de televiziune transnistrean în noiembrie 2015 Baitaziev a declarat că fabrica funcționează «ca ceasul». Potrivit unor surse ale Crime Moldova, aceasta nu demonstrează situația reală: în ultimile patru luni muncitorilor uzinei i s-a oferit să treacă la o jumătate zi de lucru cu 50% din salariu. În luna ianuarie, după întoarcere din vacanță, muncitorii au fost trimiși încă pe 2 săptămîni în concediu din propriu cont, iar apoi iarăși intorși la ziua de lucru scurtată. Anterior Baitaziev a prezentat un raport, potrivit căruia uzina a produs un volum record de oțel, care nu a fost realizat ulterior, iar costul producției a fost redus cu 40%, în ultimul an, această fiind o cifră cosmică în orice industrie. De fapt uzina metalurgică se confruntă cu o criză profundă, iar actualul CEO al UMM Talgat Baitaziev a dispărut. O săptămînă în urmă a fost organizată o ședință de urgență la uzină, în care a participat toate conducerea, precum și reprezentanți ai Guvernului, miniștrii și persoanele responsabile. 

ммз1

Sesiunea urgentă la UMM, februarie 2016  Directorul general Talgat Baitaziev nu s-a prezentat și nimeni nu poate explica unde se afla acum.

Deputații ai Consiliului Suprem al Transnistriei acum în mod deschis adresează intrebarea: care este relația dintre Evghenii Șevciuc și Talgat Baitaziev și care este rolul acesteea în soarta tristă a uzinei. Andrei Safonov și Vadim Cravciuc au cerut  explicații pentru situația la UMM și au primit răspuns. În timpul sesiunii a Consiliului Suprem Ministrul Dezvoltării Economice Dmitrii Boltrushko a declarat că salariile pentru decembrie 2015 au fost plătite la UMM pe 28 ianuarie 2016: «Aceasta s-a întîmplat din cauza transportului întârziat cu mărfuri sezoniere și a deficitului de plăți externe. La 10 februarie 2016 nu mai sînt datorii salariale». De asemenea el a recunoscut că mulți dintre muncitorii fabricii au fost trimiși în concediu fără plată în februarie 2016 pentru 10 de zile, iar unii dintre muncitori au fost trecuți la jumătate zi de lucru. Una dintre principalele probleme care afectează funcționarea uzinei este că Ucraina creează obstacole în import al materialelor prime.

Potrivit ministrului, situația la UMM în anul curent va depinde de livrarea de fier și de prețul pentru acesta. În raport nu s-a spus un singur cuvînt despre conducerea uzinei. La întrebarea unde se alflă CEO curent Boltrușco a răspuns nedumerit: «Cum poate ajuta deputaților informația privind locația lui Baitaziev în dezvoltarea unor soluții? Acum noi  auzim doar speculații și scandaluri. Nu știu cu ce pot ajuta deputații în afară de critică.  La moment deputații doar creează agitație inutilă în jurul acestei intreprinderi, care este dăunătoare pentru reputația sa de afaceri într-o asemenea perioadă dificilă».

mmz1.jpg

Clădirea aparatului managerial al UMM Parlamentarii au fost nemulțumiți de răspuns și s-au adresat la procuratură contribuind la informații cu privire la credite obținute pentru UMM și de persoana directorului general Talgat Baitaziev.

Locuitorii din Transnistria se întreabă ce va fi cu uzina, pentru că aproape in fiecare familie din republică se poate găsi un muncitor la UMM. Unii, cu toate acestea, cred că Baitaziev e «salvatorul» lor pentru că a deschis o rețea de magazine sociale «Veteran». Insă însuși Baitaziev într-un interviu afirmă că aceste magazine nu-i aparțin ci au fost deschise cu sprijinul statului.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii