Doi chişinăuieni, cu vârste între 28 şi 40 de ani, care deţineau şi distribuiau imagini şi înregistrări video, reprezentând acte sexuale între minori şi persoane adulte, au fost reținuți de oamenii legii. Unul dintre bărbați nu era încadrat în câmpul muncii, iar celălalt activa în calitate de programator şi inginer de reţele.

Activitatea bărbaților a fost documentată de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, în comun cu ofiţerii Centrului pentru combaterea crimelor informatice al INI.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală, oamenii legii au stabilit locurile amplasării sistemelor informatice, conectate la Internet, prin intermediul cărora se realiza schimbul de imagini şi înregistrări video cu copii cu vârste între 4 şi 12 ani, abuzaţi sexual de persoane adulte de sex masculin.

La domiciliile bărbaților au fost efectuate percheziții, în urma cărora au fost ridicate: 2 sisteme informatice, 4 notebook-uri, 4 hard diskuri, 4USB Flash-uri şi un telefon mobil, astfel, fiind documentată şi stopată distribuirea a peste 1134 de fişiere imagini şi video pe care sunt reprezentaţi copii implicaţi în activităţi sexuale reale, precum şi abuzatorii acestora.

Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiţii riscă până la 3 ani închisoare.

În prezent, organele de drept continuă acţiunile de urmărire penală pentru a stabili utilizatorii reţelei „Internet”, implicaţi în săvârşirea acţiunilor perverse în mediul online sau distribuirea imaginilor şi înregistrărilor video pe care sunt reprezentaţi minori implicaţi în activităţi sexuale, precum şi identificarea persoanelor care nemijlocit comit abuzuri sexuale față de copii. 

Totodată, oamenii legii atenţionează părinţii să manifeste maximă precauţie şi să monitorizeze spaţiul virtual şi reţelele de socializare utilizate de copii.

Metodele de protecţie a copiilor în spaţiul Internet, pot fi studiate pe portalul www.siguronline.md, unde poate fi găsit şi softul destinat pentru raportarea abuzurilor online.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii