Doi cetăţeni ai Republicii Moldova, Ion Ţurcan şi Pavel Gingotă, au fost condamnaţi de către un tribunal englezesc la puşcărie pentru sustragerea şi spălarea a peste 2,5 milioane de lire. Potrivit Tribunalului din la Old Bailey, Ion Ţurcan va sta după gratii cinci ani şi opt luni, iar Pavel Gingotă – şapte ani, informează portalul dailymail.co.uk.

Procurorii englezi au demonstrat în instanţă că cei doi moldoveni au sustras banii de pe mai multe conturi folosind un virus troian, Dridex,  care le permitea accesarea conturilor bancare de la distanţă. Virusul era expediat victimelor prin poşta electronică, printr-un document Word.

Cei doi au intrat în vizorul poliţiei în februarie 2015, după ce detectivii englezi au demarat investigaţii asupra sustragerii a jumătate de million de lire de la o companie. În cadrul investigaţiilor s-a constatat că în perioada februarie-martie 2014, de la calculatorul celor doi au fost accesate 199 de conturi bancare.

Atunci când poliția a descins în locuinţa  lui Țurcan și Gincotă din West Drayton, ofițerii au descoperit un depozit de licențe false de conducere, pașapoarte și cărți de identitate, multe dintre ele cu fotografiile celor doi.

Procurorul Alistair Richardson a declarat în instanţă că cei doi moldoveni fac parte dintr-o reţea sofisticată de fraudă, iar cercetările în privinţa lor au fost extinse.

Țurcan și Gincotă au fost arestați la 1 februarie 2016 într-o parcare auto din Heston Community Centre. În telefoanele celor doi au fost descoperite mesaje care îi incriminau. Astfel, într-o conversaţie  dintre Ţurcan şi un alt infractor, ultimul i-a scris lui Ţurcan:  "Frumos și curat, am supt tot." , la care Ţurcan a răspuns: “Bună treabă“.

Untitled-3.jpg

Steve Brown, ofițer superior de Investigare la National Crime Unit Cyber ​​ANV a declarat: "Pavel Gincotă și Ion Țurcan au fost spălători de bani în serie, care au prelucrat milioane de lire prin intermediul a sute de conturi bancare pentru a finanţa stilul lor de viaţă”.

Cei doi moldoveni şi-au recunoscut vina. Gingotă a mai fost acuzat  de o infracțiune similară, comisă în anul 2012 în Germania, o persoană fiind deposedată de 25 de mii de euro. 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii