Cinci tineri, trei români și doi cetățeni moldoveni au fost trimiși în judecată în urmă cu câteva luni de zile fiind acuzați că au spălat banii mafiei italiene. În urmă cu 48 de ore cei cinci au fost condamnați la Tribunalul Vrancea, în prima instanță. Cei cinci inculpați au primit câte 3 ani de închisoare cu suspendare.

"Respinge exceptia ca neintemeiata privind lipsa calitatii SC SERBAN SI ASOCIATII, de a reprezenta pe Immobiliare Lattanzio. Respinge exceptia ca neintemeiata privind lipsa calitatii de parte civila privind pe Immobiliare Lattazio. (...) condamna pe inculpatii: - Drimba Aurica Ramona, Purice Daniel,(cetățeni moldoveni, cu domiciliul în România), Ionescu Elena Cristina, Airinei Mihaela, Pioara Cosmina Livia (cetățeni români)- toți pentru comiterea infractiunii de spalare de bani (...) la 3 (trei)ani inchisoare fiecare. (...) dispune suspendarea sub supraveghere a pedepselor inculpatilor: Drimba Aurica Ramona, Purice Daniel, Ionescu Elena Cristina, Pioara Cosmina Livia si Airinei Mihaela, pe durata termenului de incercare stabilit (...) pe o durata de 6 ani (...)", au decis magistratii Tribunalului Vrancea. Judecatorul de ședintă a dispus si mai multe măsuri de supraveghere. "(...) pune în vedere inculpatilor Drimba Aurica Ramona, Purice Daniel, Ionescu Elena Cristina, Pioara Cosmina Livia si Airinei Mihaela, sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere: - sa se prezinte la datele fixate, la organul desemnat cu supravegherea; - sa anunte in prealabil orice schimbare de domiciliu de resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile precum si intoarcerea; - sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca; - sa comunice informatii de natura a putea controla mijloacelor lor de existenta", se mai arăta in decizia judecatorului.

Cei cinci inculpați au fost obligați să desfășoare activități lucrative, sa meargă la cursuri de învățământ ori de calificare, să nu-și schimbe domiciliul ori reședința si sa nu părăseasca Romania decat cu acordul organelor de supraveghere. De asemenea, li s-a impus "sa nu intre în legatura cu persoane fizice care au cetatenie italiana (Prete Nahuel, Valerio Isola), sau reprezentanti a unor persoane juridice italiene (Immobiliare Lattanzio, Intesa SanPaolo Spa Italia)". In cazul in care vor incalca cu rea-credinta cele impuse de judecator, toti risca sa ajunga dupa gratii. "Obliga inculpatii la cate 200 lei, reprezentand cheltuieli judiciare catre stat, in total 1000 lei, din care suma de 33,50 lei, reprezinta onorariul traducatorului", se mai arata in sentinta, care nu este definitiva.

Peste un milion de euro "spălați"prin metoda suveică

În acest dosar cei cinci, moldoveni și români, au fost judecați pentru infractiunea de spălare de bani. Conform rechizitoriului, cei cinci, care nu au nici studii, nici ocupații, au "învârtit" sume imense de bani, pe care le primeau in conturi din Italia, dupa care le trimiteau inapoi. La momentul inceperii urmaririi penale s-a vorbit si despre posibile legaturi cu mafia italiana in acest dosar.

Cei cinci nu au negat ca le-au ajuns in conturi anumite sume de bani, iar in momentul in care li s-a adus la cunostinta ca sunt inculpati, au uzat de dreptul de a nu mai face declaratii. Pentru solutionarea dosarului, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Vrancea au colaborat cu Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.

Potrivit rechizitoriului, inculpatii au beneficiat de incasari externe de sume apreciabile, fara o justificare plauzibila, urmata de notificarea bancii corespondente cu privire la existenta unei fraude. Mai mult decat atat, s-au facut operatiuni neconforme cu profilul tranzactional al clientilor. De asemenea, anchetatorii aratau ca este semnificativa si imprejurarea ca tranzactiile raportate nu s-au intemeiat pe relatii contractuale si/sau comerciale reale, ci pe operatiuni frauduloase ce prezinta caracteristici accentuate "de import urmate de reexport de valuta". Prin probele administrate in dosar s-a stabilit ca inculpatii au disimulat adevarata natura a circulatiei unor fonduri de valori insemnate, supunand procesului de spalare a banilor suma totala de 1.155.500 euro, cunoscand ca banii provin din activitati ilicite.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii