Doi moldoveni, bănuiți de implicare în activitate de mercenari au fost reținuți de către oamenii legii.

Potrivit procurorilor, în primul caz este vorba despre un bărbat, în vârstă de 32 de ani. Acesta ar fi participat în calitate de mercenar, la conflictul armat din autoproclamata Republică Populară Lugansk. Fiind audiat de procurori, individul nu şi-a recunoscut vina. 

În cadrul unei alte operaţiuni a fost reţinut un alt cetăţean al Republicii Moldova, la fel bănuit de activitate de mercenar. 

În intervalul anilor 2014 – 2015, cel de-al doilea individ s-a înrolat într-o  formaţiune armată a autoproclamatei Republici Populare Lugansk. Contra unei remunerări băneşti de 1000 dolari, învinuitul  a participat în calitate de ostaş, la conflictul militar din sud-estul Ucrainei. 

Bărbatul a fost reţinut în satul Ustia, raionul Dubăsari, acesta s-a dovedit a fi un fost instructor sanitar al Batalionului 22 de Menţinere a Păcii din cadrul Forţelor Armate ale Republicii Moldova. La demersul procurorilor, învinuitul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Anterior, cinci persoane din sudul țării au fost recunoscute vinovate şi condamnate pentru acţiuni similare. În cadrul urmăririi penale, persoanele condamnate au declarat că, după ce au fost recrutate pe teritoriul țării noastre, au participat la instruiri militare care au avut loc pe teritoriul Ucrainei. Suspecții au ost implicați în exerciţii teoretice şi practice ca pregătirea şi petrecerea operaţiunilor diversioniste; construcţia şi exploatarea armelor de foc; construirea baricadelor; pregătirea ”coctаilurilor Molotov”  şi utilizarea lor. Scopul acestor exerciții militare era de a opune rezistență forțelor de ordine, pe teritoriul Republicii Moldova, în cazul eventualelor conflicte. 

Până în prezent, 9 persoane au fost deferite justiţiei pentru acţiuni similare, dintre care 5 au fost condamnate, iar 2 persoane continuă să fie cercetate penal.

Procurorii susţin că deşi activitatea mercenarilor este un fenomen relativ nou pentru Republica Moldova, acest fenomen este extrem de periculos pentru integritatea teritorială atât a Ucrainei, cât şi pentru securitatea naţională a țării noastre.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii