Încă 6 persoane, printre care un vameș și un jurist din cadrul unei companii private, au fost reținute în dosarul inițiat pentru contrabandă cu anabolizante în sumă de 10 milioane de lei. În total, în acest caz, au fost reținute 14 persoane, iar conducerea grupării a fost anunțată în căutare internațională.

În cadrul unei conferințe de presă, adjunctul procurorului şef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Valeriu Bodean, a declarat că noile rețineri au fost efectuate în urma unor percheziții desfășurate la 3 octombrie și 2 noiembrie curent. 

„Persoanele se ocupau cu promovarea site-urilor de vânzare a substanțelor, administrarea afacerii, primirea materiei prime și oferirea informațiilor referitor la acțiunile ce necesită a fi întreprinse pentru a nu ajunge pe mâna poliției. La fel, a fost reținut un inspector vamal, care facilita introducerea materiei prime în țară. Totodată, avem suspiciuni că există și alți angajați publici ce facilitau scoaterea anabolizantelor din țară”, a spus Bodean.

Procurorul a menționat că materia primă pentru producerea anabolizantelor era adusă din China, ulterior avea loc procesul de creare a preparatelor, ambalarea acestora, după care substanțele, prin segmentul român, erau transportate în țările din Uniunea Europeană și SUA. Acestea erau transportate prin poștă, pe cale auto și aeriană.

„Comenzile erau recepționate prin internet, în special prin intermediul site-urilor care puteau fi accesate doar din afara Republicii Moldova. După efectuarea comenzii, substanțele erau achitate online. Bănuiții, cu vârstele cuprinse între 24 și 61 de ani, activează în cadrul grupării începând din anul 2014. La fel, am stabilit că doar din livrarea unei partide steroizi, aceștia obțineau în jur de 180 mii de dolari SUA, iar din livrările pe cale rutieră, anual suspecții obțineau venituri de circa jumătate de mln de dolari. De asemenea, se presupune că inculpații au obținut, de-a lungul activității ilegale, venituri de peste 10 mln de lei”, a precizat Bodean.

În prezent, 13 dintre suspecți se află în arest, o persoană este cercetată în stare de libertate, iar alte trei persoane, care reprezintă conducerea grupării, au fost anunțate în căutare internațională. Totodată, potrivit reprezentanților organului de drept, în scurt timp, dosarul de urmărire penală pe acest caz va fi expediat în judecată.

Investigațiile privind această grupare au început în luna aprilie curent, când oamenii legii au fost anunțați despre faptul că doi cetățeni moldoveni au fost reținuți în România, după ce au încercat să introducă în țară un lot de pastile în sumă de aproape 1 mln de lei. Ulterior, la 16 august curent, au fost reținute în țara noastră 8 persoane, membri ai aceleiași grupări.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă de la 3 până la 10 ani de închisoare.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii