Două femei din Rep. Moldova au fost depistate de către poliția irlandeză (Garda) ca fiind implicate într-o escrocherie care se derula la nivel european. Cele două moldovence care dețin și cetățenie română, au declarat anchetatorilor că au fost forțate să lucreze ca și "catâri", fiind parte dintr-o escrocherie mai mare la nivel european, ce a vizat clienții site-ului de licitații online eBay.

Cele două Cristina Mandică (25 ani) și Gina Draghici (26 ani) au deschis 16 conturi bancare la sucursalele Bank of Ireland, Ulster Bank și AIB din Dublin și Belfast. Conturile bancare false, poreclite "conturi de catâr", au fost mai apoi utilizate în fraudele pe eBay. Un purtător de cuvânt al Dublin Criminal Court a precizat că o investigație mai largă a Europol este în desfășurare ca urmare a acestor arestări.

Detectivul poliției irlandeze Neville a precizat că urmărirea penală a pornit de la elemente de mare valoare comandate pe eBay de către firma McCormack Kerida Naidoo BL, cum ar fi camioane și tractoare. În următoarea etapă, infractorii trimiteau un e-mail clienților îndemnându-i să evite taxele de tranzacție eBay prin plata direct în contul bancar al vânzătorului. Cumpărătorul depunea banii în contul bancar irlandez, iar româncele Mandică și Drăghici retrăgeau imediat banii și - spun cele două - îi predau unui individ care aștepta în fața băncii în chestiune. Omul de legătură se pare că este tot un cetățean moldovean cunoscut interlop aflat în atenția Europol.

Au fost păgubiți prin această metodă cumpărători din toată Europa, ce nu și-au mai primit bunurile comandate. Paguba totală ridicându-se la 596.159 €, bani trecuți prin conturi bancare deschise de către cele două acuzate. Suma de 307.373 € a fost retrasă și nu a mai putut fi recuperată. Conturile au fost înghețate, atunci când anchetatorii au bănuit frauda, băncile având suspiciuni cu privire la "conturile de catâr". 

Cristina Mandică și Gina Drăghici, cu adresa în Shanliss Road, Santry, Dublin au pledat vinovate la toate cele 36 de acuzații care acoperă 18 infracțiuni în care s-au folosit în mod necinstit de documente false pentru a deschide conturi bancare în scopuri frauduloase, în fața unei instanțe din Dublin. Activitatea infracțională s-a derulat între 15 septembrie 2014 și 15 noiembrie 2015. Cele două românce inventive au deschis conturi bancare sub o varietate de nume false, folosind diverse documente false, inclusiv un pașaport spaniol fals precum și cărți de identitate românești. 

Acuzarea a fost de acord cu avocatul apărării Caroline Biggs, că femeile au fost "rotițe" importante în funcționarea escrocheriei, activitatea lor stând la baza "lanțului de aprovizionare" a infracțiunii. Cele două fiind conștiente de rolul lor. 

Acuzarea a mai spus, că are bănuieli fondate că cele două sunt victimele unor traficanți veroși. C. Mandică a spus că a fost amenințată cu moartea, atât ea cât și familia sa și că vor ajunge pe străzi. "Dacă vă spun ceva familia mea va fi ucisă", a declarat C. Mandică anchetatorilor. Deasemenea, acuzarea a fost de acord că tinerele au fost ținute sub teroare și ambele au cooperat pe deplin cu anchetatorii.

Avocata Biggs a spus că femeile sunt disperate să se întoarcă în România sau în Rep. Moldova, cele două fiind în arest încă din septembrie 2015 și a cerut instanței să amâne sentința la o altă dată, astfel încât să se facă aranjamentele pentru extrădarea lor în România. Judecătorul Mary Ellen Ring a fost de acord și le va elibera pe 27 iunie a.c., din arest, dar numai către România nu și către Rep. Moldova care nu este stat membru UE.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii