Un alt fost șef de la penitenciare a ajuns în vizor presei. Dacă deținuții din penitenciarele Republicii Moldova trăiesc în condiții mai mult decât mizere, cei care îi supraveghează reușesc să-și construiască imobile de lux. Portalul anticorupție.md a publicat o nouă investigație despre fostul director adjunct al Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP) - Petru Bîrcă.

400 mii euro - pe piață, 1,4 mln lei – pe foaie

Petru Bîrcă a fost director adjunct al Departamentului Instituţiilor Penitenciare din noiembrie 2011 până în octombrie 2015. În 4 ani de carieră, acesta a intrat în proprietatea unei case, 2 apartamente, un garaj şi 2 automobile. Cea mai valoroasă achiziţie este casa, evaluată la circa 400.000 de euro. Potrivit autorului investigației, imobilul a fost cumpărat de la văduva lui Valeriu Rotari, alias Zelionîi, etichetat de oamenii legii drept cap al lumii interlope. Bârcă este învinuit în cadrul unui dosar penal că, ar fi favorizat gruparea "Makena" în timp ce se afla la DIP. Fostul funcționar afirmă că bunurile imobile și mobile au fost obținute cu ajutorul mamei sale, care munceşte în Italia de 20 de ani.

Casa funcționarului este localizată pe strada Oneşti din Capitală și are o suprafaţă de 360 mp, piscină și alte construcții auxiliare. Aceasta a fost cumpărată în august 2015, de la Larisa Nefiodchin, văduva lui Valeriu Rotari, alias Zelionîi - liderul lumii interlope, împuşcat în februarie 2000. Imobilul a fost înregistrat numele mamei lui Petru Bîrcă, Tamara Bîrcă.

casa.jpg

anticoruptie.md

Văduva lui Zelionîi afirmă că imobilul a aparţinut fiicei sale, Elvira (decedată), prin intermediul căreia l-a cunoscut pe Petru Bîrcă.

Femeia susţine că a vândut casa cu 1,4 milioane de lei, dar nu a primit suma în întregime, pentru că familia Bîrcă şi-a asumat stingerea creditului, contractat de o familie care a lăsat casa gaj. Bîrcă i-ar fi promis Nefiodchinăi că o va ajuta să obţină cei 600.000 de lei de la persoana care ar fi luat creditul, dar nu şi-a onorat promisiunea. Nefiodchin și-ar dori să rezilieze contractul de vânzare-cumpărare, dar nu are bani să-i întoarcă lui Bîrcă.

2 apartamente, 2 automobile şi un garaj, procurate într-un singur an    

Potrivit declaraţiei de avere, Bîrcă şi-a procurat în 2012, două apartamente: unul de 875 mii lei, iar altul de 123 mii lei. În același an, fostul șef de la penitenciare și-a procurat și un garaj, estimat la aproape 48 mii lei şi un automobil Hyundai Tucson, de 80 mii lei. Al doilea automobil al funcționarului, Dacia Logan a fost procurat în 2013, și valorează 60 mii lei. Unul dintre automobile ar fi fost dăruite de soacră. Astfel, valoarea totală a acestor achiziții se ridică la 1186000 lei. Potrivit declaraţiei de avere, venitul familiei Bîrcă în 2012 a fost de cca 136800 lei (salariile soților), 650 mii lei (credit) și 50 mii  euro (donaţii din afara ţării).

Petru Bîrcă spune că imobilul de pe strada Oneşti a fost negociat de către mama sa, care munceşte în Italia pentru un salariu de 1.800 de euro, iar el doar o ajută cu reparația.

Dosarul "Makena"

Potrivit anticoruptie.md, începând cu martie 2013, Petru Bîrcă este cercetat penal pentru infracţiuni de serviciu, inclusiv favorizarea grupului criminal condus de hoţul în lege, Vladimir Moscalciuc, alias Makena. Bîrcă este învinuit că a admis transmiterea de obiecte interzise către Makena şi a ameninţat martorii să nu dea declaraţii împotriva acestuia. De asemenea, fostul șef de la DIP și-ar fi persecutat colegii, care nu se conformau indicaţiilor sale de a-l proteja pe Makena. "Este organizatorul şi instigatorul infracţiunilor de abuz de serviciu", se menţionează în dosarul penal.

Fostul şef adjunct al Penitenciarului nr.13 din Chişinău, Albert Puiu, martor în dosar, a declarat pentru anticoruptie.md că Bîrcă ar fi convocat mai mulţi ofiţeri din sistemul penitenciar, cărora le-a propus o schemă de discreditare a celor care nu se conformează: ”Trebuia să-i discredităm pe o parte dintre colegii noştri, iar pentru aceasta urma să folosim mass-media. Mi-a transmis şi nişte date cu caracter personal de la Cadastru, pe care trebuia să le utilizăm împotriva unor ofiţeri din sistem. Nu am acceptat să lucrez în asemenea condiţii şi am depus cerere de demisie". 

Petru Bîrcă susţine că dosarul este unul fabricat. De asemenea, fostul șef de la penitenciare susține că a fost demis ilegal în octombrie 2015, în timp ce se afla în concediu de boală.

Portalul anticoruptie.md mai scrie că, Petru Bîrcă Bîrcă este verișorul lui Veaceslav Ceban, care a deținut funcția de director DIP, în perioada iulie 2011 - mai 2013. Ceban a deţinut mai multe funcţii de conducere în cadrul MAI, inclusiv ministru-adjunct, avându-l aproape de fiecare dată subaltern şi pe Bîrcă. Ca și verișorul său, Ceban figurează într-un dosar pentru ilegalităţi în achiziţii publice.

Investigaţia a fost realizată de portalul anticoruptie.md  în cadrul Proiectului „Shining a Light on Corruption in Moldova”.   

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii