SPĂLAREA DE BANI ESTE O INFRACȚIUNE.jpgProcuratura generală a anunțat că, în perioada 22-26 februarie curent, sub coordonarea Europol și Eurojust, în cadrul proiectului EMPACT – O.A.P. – Payment card fraud, în care România deține poziția de Driver, s-a desfășurat operațiunea ”European Money Mule Action”, operațiune de combatere a activităților infracționale de tip ”Money Mule” – spălarea banilor prin persoane interpuse. 

Potrivit presei din România, aceasta a fost prima operațiune de acest gen desfășurată la nivel european cu sprijinul Eurojust, Europol şi Federaţia Bancară Europeană prin care au fost identificaţi 134 de cărăuşi de bani (money mule), cetăţeni români, bulgari şi moldoveni. 

Pe parcursul 2015-2016, la nivelul Europol și Eurojust au fost desfășurate 3 întâlniri operative și de coordonare, la care au participat reprezentanți ai structurilor de poliție și procurori din Moldova și România. Întâlnirile au fost organizate cu scopul de a combate activitățile infracționale de tip ”Money Mule”, care constau în implicarea, voluntară sau involuntară, a cetățenilor europeni în spălarea banilor proveniți din activități infracționale din sfera criminalității informatice.

Sintagma ”Money Mule” (cărăuș de bani) se referă la persoane recrutate de către grupări organizate în vederea primirii și retransmiterii ulterioare a sumelor de bani, obținute în mod ilegal, tranzacțiile fiind efectuate din conturile bancare ale unor persoane din diferite state europene cu scopul de a ascunde beneficiarul final.  NU FI UN CĂRĂUȘ DE BANI.jpg

Pe 23 și 24 februarie curent, cu suportul comisiilor rogatorii transmise de autoritățile de drept din România și Germania, colaboratorii Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice din cadrul INI, de comun acord cu procurori ai Procuraturii Generale, au efectuat 20 de percheziții și au audiat 20 de persoane, în vederea identificării și cercetării cetățenilor Republicii Moldova și a celor străini, implicați în activități infracționale de transferuri ilegale de bani. 

Activitățile au fost desfășurate în baza dosarului privind constituirea, începând cu anul 2014, pe teritoriul României și Republicii Moldova, a unei grupări de cetățeni români și moldoveni, în scopul obținerii de foloase materiale injuste, prin săvârșirea de infracțiuni informatice, complicitate la infracțiunea continuată de acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos și spălare de bani în formă continuată. 

Prejudiciul produs de comiterea infracțiunilor informatice este estimat la cca 1, 8 mln de euro.

CĂRĂUȘUL DE BANI.png

European Money Mule Action - EMMA” este un proiect-pilot operațional, desfășurat sub pavilionul EMPACT. Acesta a fost conceput în vederea combaterii fraudelor-online și celor cu mijloace de plată electronică. Potrivit Europol (Oficiul European de Poliție), EMMA este modelat după un exemplu olandez, implementat cu succes în ultimii ani în Țările de Jos. Operațiunea se bazează pe un parteneriat eficient între poliție, procuratură și sectorul bancar la nivel național și internațional și marchează începutul unei campanii de prevenire a fraudelor online, în toate țările participante, cu scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la acest fenomen infracțional și consecințele sale.

Declarațiile reprezentanților Europol, Eurojust și Federației Bancare cu privire la ” European Money Mule Action:

Rob Wainwright, directorul Europol, a declarat că, "European Money Mule Action este o recunoașterea a faptului că, parteneriatele de tip public-privat, bazate pe încredere reciprocă și mecanisme eficiente de raportare sunt calea de urmat pentru a combate criminalitatea financiară. Această operațiune internațională este una ambițioasă: dincolo de cooperarea excelentă dintre autoritățile de aplicare a legii, cele judiciare și partenerii bancari, se subliniază, de asemenea, că prevenirea este o parte esențială a muncii noastre. Persoanele recrutate ca ”cărăuși de bani” sunt înșelate de către infractori pentru a spăla fonduri, prin promisiunea de a obține bani ușor. Dezvăluirea profunzimii acestor sisteme și informarea publicului cu privire la modul în care acești criminali operează sunt, de asemenea, responsabilitatea noastră de a împiedica infractorii să profite de oameni încrezători".

Wim Mijs, director executiv al Federației Bancare Europene a declarat: "Această acțiune este rodul cooperării intense între apărătorii împotriva criminalității și sectorul bancar. Operațiunea arată modul în care un parteneriat public-privat poate fi de succes atunci când aceasta se bazează pe încredere, feedback și follow-up. Criminalii nu cunosc granițe, iar acest lucru înseamnă că, cooperarea internațională între bănci și organele de aplicare a legii este esențială. În calitate de reprezentant al sectorului bancar suntem pe deplin angajați în lupta împotriva spălării banilor."

Michèle Coninsx, reprezentant Eurojust a menționat ''Pentru a aborda în mod eficient această problemă este imperios necesar să aibă loc o cooperare strânsă între autoritățile judiciare și legale, și actorii privați. Este de remarcat faptul că, spălarea banilor se poate extinde la o gamă largă de infracțiuni organizate foarte grave și grupuri de crimă organizată. Prin urmare, Acțiunea Europeană Money Mule este de cea mai mare importanță. Acest cerc vicios, care ademenește oamenii în facilitarea infracțiunilor grave, trebuie să fie rupt ''.

Despre ”money muling” în 60 de secunde:


  

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii