Fostul şef al Penitenciarului nr.2 din Lipcani, Alexei Pleşcan şi câțiva subalterni de-ai săi, condamnaţi la ani grei de închisoare pentru că au torturat un deţinut, urmează să fie daţi în urmărire generală pentru a-şi executa pedeapsa. Sentinţa a devenit executorie, după ce Curtea de Apel Chişinău a pronunţat vineri, 8 decembrie, sentinţa motivată.

Niciunul dintre învinuiţi nu a fost prezent în sala de judecată. Condamnaţii au dispărut încă la 12 noiembrie, 2017, când instanţa de Apel a pronunţat dispozitivul sentinţei. 


/upload/iblock/a42/a42f8d4062dccb416ea5ae55bfd3e813.pdf

Victima torționarilor, Igor Baban, a declarat în instanţă că a fost maltratat de suspecți, după ce l-a ofensat pe Alexei Pleşcan, şeful de atunci al închisorii, pentru că acesta a refuzat să-i primească o petiţie. „I-am zis Ghiţă Popuşoi şi că ar fi bine să treacă un control la psihiatrie. Pentru mine acestea nu sunt cuvinte obscene, dar pentru el sunt”, a precizat Baban. 

În cadrul dezbaterilor judiciare s-a constatat că Baban fost bătut cu pumnii, bastoanele şi picioarele cca 20 de minute, iar în acest timp şi-a pierdut de trei ori cunoştinţa.

Igor Baban a declarat că nu este de acord că unul dintre torţionarii săi a fost achitat.

Alexei Pleşcan a fost condamnat la 9 ani cu executare, iar ceilalţi şase inculpați, la câte 8 ani şi 6 luni, fiind privaţi de dreptul a ocupa funcţii de răspundere pe un termen de zece ani. Totodată, cei şapte au fost obligaţi să achite părţii vătămate câte 80 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. 

Sentinţa pronunţată de instanţa de apel este executorie, însă cu drept de atac la Curtea Supremă de Justiţie. Grigore Cobzac, avocatul condamnaţilor, susţine că clienţii săi sunt nevinovaţi şi că va ataca decizia. Potrivit apărătorului, partea vătămată, un condamnat pentru infracţiuni deosebit de grave, ar fi trecut expertiza psihiatrică, care a constatat că el minte.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii