La sfârșitul anului 2013, statul pierdea cota majoritară la BEM. Se pare că principalele instituții ale statului erau la curent cu schemele de fraudare a sistemului bancar, care au ajuns la cunoștința publicului larg mult mai târziu.

Schema de fraudare a sistemului bancar ar fi fost pusă în afara ţării, inclusiv din Federaţia Rusă, scopul principal preluarea controlului asupra rezervelor valutare ale BNM.

Astfel de dezvăluiri au fost făcute de către Mihail Gofman, fost şef-adjunct al Serviciului prevenirea şi combaterea spălării banilor din cadrul CNA, la emisiunea „Interpol” din 27 iunie, de la postul de televiziune „TV 7”.

Filat, Șor, Palhotniuc, Platon – principalii beneficiari ai furtului miliardului

În cadrul emisiunii, Gofman a declarat că principalii beneficiari ai furtului miliardului sunt Vlad Filat, Ilan Şor, Vlad Plahotniuc şi Veaceslav Platon, dar niciunul din aceştia nu este coordonatorul. „Pentru BEM s-a dat lupta între mai multe grupuri. Grupul Filat-Shor a câştigat, dar era şi Platon-Plahotniuc.” Lupta pentru controlul BEM a fost câștigată de grupul financiar  Filat-Șor, care ar fi amenințat cu părăsirea alianței pentru Integrare Europeană

Întrebat dacă și Vlad Plahotniuc a beneficiat de pe urma acestei scheme, Gofman a răspuns: „Din spate. El a scos la maxim foloase din aceasta. Dacă vom găsi un alt Ilan Shor care va arăta asupra lui Plahotniuc așa cum a arătat asupra lui Filat atunci da, Plahotniuc va plăti”.

Grupul secret

Mihail Gofman.png

Sursa foto: căptură rlive.md

Mihail Gofman a făcut parte dintr-un așa zis grup secret, format pe 12 august 2013, printr-o dispoziție a ex-premierului, Iurie Leancă, pentru elucidarea situației din sistemul bancar (BEM, BS, UB), despre care nu s-a știut până nu demult.

Gofman a fost delegat ca membru CNA în acest grup, din el făcând parte și reprezentanți ai SIS, PG, CNPF, MF, BNM, CNA. Numele acestor reprezentanți nu a fost pomenit din motive de securitate.

Încă la sfărșitul lui 2013, grupul secret a demonstrat că emisia suplimentară a 16 mln de acțiuni (echivalentul a 80 mln de lei) a fost fictivă. Informația despre excrocheriile de la BEM n-au ajuns atunci la cunoștința publicului, deși au fost furnizate principalelelor autorități publice : PG, președintelui Parlamentului (Igor Corman), premierului (Iurie Leancă), Consiliului Suprem de Securitate (Alexei Barbăneagră), secretarului Comisiei parlamentare pentru Securitate Națională (Ion Butamalai) și mai multor ministere de resort.

În presă nu s-a știut despre acest grup, dar mulți membri ai acestuia nu au sfârșit bine. Fostul șef al direcției managementul continuității, securității activității informaționale și supravegherii în tehnologii informaționale al BNM – Mihai Bolocan, în 2015, a fost găsit intoxicat cu gaze în propriul apartament, împreună cu toată familia. Acesta cunoștea toate tranzacțiile suspecte care aveau loc între bănci și companii off-shore. Și alți membri ai grupului au fost intimidați. Două angajate a BNM au părăsit instituția, la fel ca un angajat al SIS.

În aprilie 2014, și Gofman a fost concediat, invocândui-se lipsă de loialitate față de conducere. Gofman susține că a intrat în disgrație pentru faptul că ar fi propus impozitarea tranzacțiilor realizate de companii of-shore cu 7%, dar și crearea unor zone cu statut fiscal special, propunere care nu a fost susținută li pentru care a fost intimidat. Mort a fost găsit și un înacasator BEM care transporta arhiva băncii cu o mașină, care a fost incendiată.

Și fostul deputat PLDM, Ion Butmalaia, secretarului Comisiei parlamentare pentru Securitate Națională, a fost găsit sinucis în propria casă, în condiții suspecte, după ce anunța despre organizarea unei conferințe de presă în care ar fi dezvluit mai multe informații importante. Circumstanțele sinuciderii acestuia nu au fost stabilite până în prezent.

Leancă ar putea fi următorul

După Filat și Șor, următorul care ar putea fi reținut de CNA, va fi Iurie Leancă, a declarat Gofman. Fostul angajat  CNA a mai declarat că lista persoanelor care vor fi reținute este foarte mare (funcționari BNM, CNPF, CNA, ministere) și a fost întocmită pe criterii politice : „Lista este foarte lungă, mulţi vor fi traşi la răspundere. După Leancă vor urma funcţionari publici de la diferite ministere şi alte structuri”. 

Cine a coordonat schema?

Coordonatorul furtului miliardului nu ar fi nici Vlad Filat, nici Ilan Șor, dar nici Vlad Plahotniuc, cel puțin așa afirmă  Mihail Gofman. Întrebat dacă această persoană este cunoscută de publicul larg, Gofman a răspuns cu nu. În schimb, Gofman a confirmat faptul că acest coordonator este din anturajul lui Plahotniuc.   El a mai spus că acesta nu e funcționar public, ci businessman.

Autorul schemei ar fi o organizație din afară: „Schema este dinafară, unii au început, alţii au preluat. Toţi vor să controleze acest stat. Şi totul s-a făcut cu mâinile acestor măscărici care trebuie să apere Constituţia”, a afirmat Gofman.

”Dar urmează încă un secret pentru coordonatorul furtului miliardului. Căci eu nu am stat degeaba după ce am fost concediat, am adunat informaţii, am comunicat cu multe persoane din afara ţării. Aveţi un pic răbdare, va veni timpul şi veţi cunoaşte numele coordonatorului”, a mai spus Gofman.

Fostul angajat al CNA a mai sugerat că schema furtului miliardului nu s-a închis.

Gofman cel mai bogat angajat al CNA

În martie 2014, ZDG a publicat o investigație despre fostul angajat al CNA, Mihail Gofman, în care a prezentat imperiul și conexiunile acestuia. Publicația a menționat că Gofman este unul din­tre cei mai bogaţi anga­jaţi de la CNA. Ofi­cial, ar fi decla­rat o avere de 3,8 mili­oane de lei, însă în rea­li­tate ave­rea sa ar fi de 10 ori mai mare (Ziarul de Gardă).

Întrebat în cadrul emisiunii despre această investigație, Gofman a menționat că toate bunurile au fost procurate datorită soției, care a avut un salariu de cca 7 mii dolari în cadrul uni proiect internațional.

Deja citat de Procuratura Anticorupție pentru declarațiile făcute

Procuratura Anticorupţie a reacționat deja la declaraţiile făcute ieri de către fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman în cadrul emisiunii Interpol, care a fost citat de instituție pentru data de 5 iulie 2016, ora 09.30, pentru a fi audiat în cadrul investigațiilor efectuate în dosarul fraudelor din sistemul bancar, scrie agora.md.

Potrivit Serviciului de presă al Procuraturii Generale, investigarea cazului fraudelor din sectorul financiar-bancar constituie o prioritate pentru activitatea Procuraturii Anticorupţie la această etapă şi vor fi luate în calcul toate informaţiile care vor pemite sporirea eficienței investigațiilor şi asigurarea recuperării prejudiciilor aduse intereselor publice şi private.

 
Crimă, CNA, Furtul miliardului, interpol
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii