Fostul deputat democrat, Iurie Bolboceanu, reținut în martie 2017 într-un dosar de spionaj și trădare de patrie în interesul Federației Ruse, a fost condamnat la 14 ani de închisoare. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani,  dar poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău.

Prin aceeași sentință, Bolboceanu a fost privat de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de 4 ani.

Procurorii au stabilit că ex-deputatul a fost racolat de către un asistent al atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova. Deși avea statut de diplomat, atașatul militar era, de fapt, ofițer sub acoperire al Ministerului Apărării Federației Ruse, un serviciu de spionaj străin.

În perioada 5 octombrie 2016 – 17 martie 2017, Bolboceanu a avut mai multe întâlniri și discuții cu spionul rus, căruia în schimbul unor sume de bani i-a livrat mai multe informații de interes național, care puteau fi utilizate în dauna intereselor țării.

Fostul deputat democrat furniza date concrete despre strategiile și tacticile unor reforme legislative naționale, pe care le obținea de la politicieni, date personale și vulnerabilități ale persoanelor cu funcții de conducere în stat, informații despre implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, planuri legislative ale partidelor de la guvernare etc.

Potrivit unei înregistrări publicate anterior în presă, Bolboceanu mai discuta cu angajații Ambasadei ruse la Chișinău despre uninominal, Usatîi, Voronin și transfugii comuniști, dar și despre relația dintre el și fostele persoane de legătură din cadrul instituției diplomatice. 

În schimbul informațiilor oferite, Bolboceanu era remunerat cu sute de mii de euro.

Iurie Bolboceanu a fost deputat, fiind ales pe listele Partidului Democrat la alegerile din 25 noiembrie 2010. Pe 6 martie 2014, la puțin timp înainte de expirarea mandatului, acesta a anunțat că părăsește PD-ul și fracțiunea parlamentară a partidului. Atunci Bolboceanu a figurat în lista a 8 deputați care ar fi primit mită pentru destrămarea majorității parlamentare.

La 17 martie 2017, acesta a fost reținut într-un dosar deschis de serviciile speciale pentru spionaj și trădare de patrie în interesul Federației Ruse.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii