Fostul şef al Penitenciarului nr. 5 din Cahul, Alexandru Malina şi avocatul său, Andrei Dunas au fost reţinuţi de Centrul Naţional Anticorupţie. Ei sunt cercetaţi penal pentru trafic de influenţă şi luare de mită în proporții deosebit de mari. Astfel, suspecții ar fi extorcat 16 mii de euro şi peste 13 mii de dolari de la familia unui interlop, condamnat la 18 ani de închisoare.

Cei doi ”oameni ai legii” au fost reţinuţi pentru 72 de ore, în faţa Curţii de Apel, unde fostul şef al penitenciarului se afla la o altă şedinţă de judecată, fiind condamnat pentru tortură.

Potrivit unui comunicat de presă al Centrului Naţional Anticorupţie, ofiţerii de urmărire penală au constatat că, în perioada 2014-2016, bănuiţii ar fi cerut de la mama deţinutului sumele enorme de bani. În schimbul mitei, cei doi suspecți au promis că pot determina mai mulţi funcţionari din cadrul Departamentului Instituţiilor Penitenciare, dar şi judecători, să-l elibereze înainte de termen pe fiul acesteia.  

Potrivit denunţătorului, cei doi ar fi afirmat că pot obţine de la Comisia medicală specială a penitenciarului un certificat care să ateste o boală gravă, de care ar suferi condamnatul şi care ar presupune eliberarea acestuia de la executarea pedepsei înainte de termen.  

În prezent, acţiunile de urmărire penală continuă în vederea stabilirii întregului cerc de suspecţi. Conducerea urmăririi penale este exercitată de către Procuratura Anticorupţie. Ambii sunt cercetaţi penal pentru trafic de influenţă, fiind reţinuţi pentru 72 de ore. 

Acesta nu este primul caz, în care Alexandru Malina încalcă legea. În aprilie 2014, fostul şef al penitenciarului a fost condamnat de Judecătoria Militară într-un dosar de tortură.

Potriviti Ziarului Timpul, Malina, împreună cu şeful serviciului supraveghere, şeful serviciului securitate al închisorii, doi ofiţeri de supraveghere şi doi gardieni ai instituţiei au torturat trei deţinuţi ai închisorii, dintre care doi erau minori. Despre maltratările la care au fost supuşi deţinuţii a povestit tatăl unuia dintre minorii torturaţi. Pușcăriașii erau maltratați sub diferite pretexte: fie că se exprimă necenzurat la adresa acestora sau că ar fi perforat peretele celulei.

Aflând despre plângerea depusă la Procuratură, șeful Penitenciarului le-a cerut deținuților să-și schimbe mărturiile, iar în caz contrar, i-a amenințat cu răfuială fizică. În cadrul acţiunilor de urmărire penală cei 3 deținuți, care au avut de suferit de pe urma abuzurilor administraţiei închisorii, au fost transferați în alte penitenciare pentru ispăşirea pedepsei.

Potrivit AnticoruptieMD, după intentarea dosarului Alexandru Malina s-a pensionat şi s-a angajat la o agenţie de pază. 

Decizia pe acest dosar a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău, iar acum în data de 10 mai, urma să se desfăşoare una dintre şedinţe, care a fost însă anulată pentru că a lipsit partea vătămată.

Pe acest caz, Malina mai riscă 10 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa funcţii publice pe un termen de până la 5 ani.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii