Un grup format din paisprezece persoane, cu vârste cuprinse între 23 şi 52 de ani, a fost reţinut la Londra în urma unei operațiuni internaţionale de amploare. Cei implicați sunt suspectați de spălarea a peste 11 milioane de lire sterline, provenite din crime cibernetice.

Grupul criminal organizat, a fost reținut de Agenţia Națională de Criminalitate a Regatului Unit al Marii Britanii (ANC), cu suportul Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor al Centrului Național Anticorupție din Moldova.

Potrivit anchetatorilor britanici, cele 11 mln de lire sterline ar fi fost delapidate prin intermediul unor viruşi de tip Dridex şi Dyrecare, care ţinteau utilizatorii serviciilor de online banking şi care infectau calculatoarele acestora prin e-mail-uri virusate. În acest mod, hackerii obţineau acces şi ulterior gestionau conturile bancare ale victimelor, furându-le sume considerabile. Se presupune că aceşti viruşi au fost creaţi de experţi cibernetici din ţări ale Europei de Est. 

Investigaţiile preliminare au mai stabilit că bănuiţii ar fi spălat profituri din activităţi criminale prin intermediul mai multor conturi bancare, create în baza unor acte de identitate false, precum şi prin recrutarea şi controlarea unor persoane interpuse. Ajunşi în conturi bancare, banii ar fi fost împărțiți în sume mai mici şi direcţionaţi spre instituţii financiare din Regatul Unit al Marii Britanii şi Europa de Est.

Zilele acestea, 160 de ofiţeri englezi din cadrul Agenţiei Naționale de Criminalitate a Marii Britanii, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor de drept din regiune, au efectuat circa 13 percheziţii. Au fost confiscate mai multe dispozitive electronice – calculatoare şi telefoane mobile, precum şi acte de identitate false. Autorităţile engleze au remarcat că, crimele cibernetice sunt o ameninţare internaţională, motiv pentru care s-a acţionat în comun cu omologii din regiune, inclusiv din Republica Moldova şi România.

Potrivit lui Mike Hulett, şeful grupului de investigaţie din cadrul ANC, criminalitatea cibernetică reprezintă o amenințare tot mai mare pentru Marea Britanie, dar și pe plan internațional, iar ANC este determinată să o combată la toate nivelele. “Viruşii utilizaţi în acest caz afectează grav activitatea agenţilor economici, şi e un atac dur în adresa întreprinderilor mici şi mijlocii. Cei care creează şi utilizează aceşti viruşi mizează mult pe persoane interpuse, iar mijloacele financiare obținute din acest tip de infracțiuni, fiind ulterior legalizate, permit finanţarea activităţii criminale în continuare”, a declarat Hulett. 

În opinia sa, deconspirarea acestei reţele va curma activitatea altor grupuri criminale organizate, iar operaţiunea de amploare a fost posibilă datorită sprijinului acordat ANC de către instituţiile de drept şi bancare din alte ţări, inclusiv din Republica Moldova.


Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii