La 29 aprilie curent, Curtea Supremă de Justiție a decis că Ion Druță, alias „Vanea Pisateli”, va executa pedeapsa de 20 de ani de închisoare aplicată de Curtea de Apel pentru triplul omor la Ialoveni. Astfel, instanța supremă a respins recursul avocatului lui Pisateli împotriva deciziei Curții de Apel, prin care fusese condamnat la 20 de ani închisoare, dispunând astfel menţinerea pedepsei aplicate anterior. Decizia CSJ, pronunțată la 29 aprilie curent este irevocabilă.

vanea pisateli decizia1.png

...

vanea pisateli2.png

În octombrie 2015, Curtea de Apel Chişinău a constatat vinovăţia interlopului la organizarea privării ilegale de libertate şi omorul a 3 bărbaţi, stabilindu-i pedeapsa solicitată de procurori – 20 de ani de detenţie. Procurorii au demonstrat că, inculpatul a organizat şi dirijat un triplu omor, săvârşit în 2000 de către subalternii săi. Victimele, cu care inculpatul se afla în ”conflict de afaceri” au fost împușcate, iar apoi incinerate şi îngropate, pentru că ar fi refuzat să împartă banii cu Druţă, după vânzarea unei maşini furate. Cadavrele celor trei bărbaţi au fost descoperite abia în 2008, într-o fâşie forestieră din preajma traseului Chişinău-Hânceşti.

În 2011, Judecătoria Ialoveni l-a achitat pe Pisateli pe motiv că fapta nu întruneşte elementele infracţiunilor incriminate. Ulterior, procurorii au contestat sentinţa, urmând mai mulţi ani de şedinţe, dezbateri judecătoreşti şi rejudecări, până când judecătorii Curţii de Apel au casat sentinţa ilegală şi l-au condamnat pe Pisateli.

În decizia instanței de judecată, publicată de portalul rise.md se menționează: „Faptul existenţei unui conflict de afaceri între victima Ilie Buruiană şi Ion Druţă a fost confirmată atât de Druţă cât şi de către Dumitru Catruc (un interlop aflat în subordinea lui Pisateli – n.r.). Totodată, gestul cu mâna de sus în jos şi declaraţia „kazniții/kazliţii”, confirmată nemijlocit de inculpat (Ion Druță), urmează a fi apreciată ca o indicaţie directă dată lui Robert Gîrleanu pentru săvârșirea omorului cetățenilor: Ilie Buruiană, Mihail Guzun şi Andrei Plămădeală. Mai mult, însuşi inculpatul a confirmat indicaţia dată lui Gîrleanu, care nu poate fi tălmăcită în sensul indicat de Ion Druţă „lămuriţi-vă singuri”, mai ales că imediat după această indicaţie părţile vătămate au fost împuşcate”.

Informațiile despre execuția celor 3 oameni, la comanda lui „Pisateli”, au apărut pentru prima oară în spațiul mediatic într-o investigație RISE din 2011. Investigația a dezvăluit că, probele judiciare în cazul omorului celor trei dispăreau și apăreau subit în ancheta polițienească. Ulterior, RISE a relatat că procesul judiciar a fost periclitat de mai multe intervenții în favoarea liderului interlop.             

Câteva detalii din activitatea criminală a lui Pisateli

vanea pisateli.pngindependent.md (Ion Druță, alias Vanea Pisateli)

Ion Anton Druță, alias Vanea Pisateli este unul dintre cei mai vechi și temuți lideri interlopi din Republica Moldova. El face parte din gruparea condusă de hoțul în lege Ion Gușan, zis “Nicu  Patron”. Gruparea este formată din rakeți moldoveni și transnistreni, și specializată, în trafic de persoane, contrabandă de țigări, taxe de protecție și asasinate la comandă Pisateli a fost arestat în iulie 2013. Atunci, şeful Poliției din Moldova, Ion Bodrug, a declarat într-o conferință de presă că “Ion Druţă este o autoritate în lumea interlopă. Reţinerea lui este un succes al poliţiei“. Tot atunci, Dorin Recean, ministrul MAI, a declara că ”ofițerii care l-au încătușat pe “Pisateli” vor fi decoraţi, dar fără a fi publicate numele lor.”

Arestarea lui “Pisateli” din iulie 2013 a survenit în urma sentinței emise de Curtea de Apel Chişinău, prin care interlopul a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru un triplul omor comandat în 1998. Cei 20 de ani de închisoare s-au transformat ulterior în 7 luni, după ce CSJ a dispus, în aprilie 2014, rejudecarea dosarului și eliberarea lui “Pisateli”.

Pisateli era căutat și de Interpol, din iulie 2013, la cererea autorităților din România, unde interlopul a fost acuzat că a organizat un asasinat la comandă pe frontul unui război interlop.

Interlopul „Vanea Pisateli” a mai fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în 2015  pentru că a vândut reporterilor RISE un lansator de grenade anti-tanc și un pistol-automat, chiar în timp ce era judecat pentru triplul omor de la Ialoveni. 

Și frații lui “Pisateli” sunt închiși în România pentru că ar fi organizat uciderea unui afacerist din Bacău în casa lui de vacanță.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii