Liderul unei grupări și un membru al acesteia au fost reținuți pentru comercializarea drogurilor de tip PVP și spălarea a 9 milioane de lei prin Federația Rusă. Drogurile erau aduse din China prin intermediul coletelor poștale și comercializate contra sumei de 1000 de lei pentru un gram.

Gruparea a fost creată în anul 2017 și a activat până în iulie 2018. Liderul acesteia este un bărbat de 30 de ani. 

Una dintre persoanele reținute a fost trimisă deja în judecată, iar cealaltă este cercetată în arest. Totodată, au fost documentați și alți doi membri ai grupării care sunt cercetați în acest dosar. 

Potrivit oamenilor legii, suspecții duceau un mod de viață de lux, iar banii finali erau convertiți în valuta virtuală Bitcoin.

În cadrul unei conferințe de presă, procurorul Lilian Bacalâm a specificat că drogurile erau aduse prin contrabandă din China, dar și din alte țări, prin intermediul transportului de pasageri. 

„Substanțele erau ascunse în locuri publice și anume la rădăcinile copacilor, sub borduri sau sub pietre. Ulterior, era fixat locul și remis liderului grupării. Drogurile erau comercializate online în cadrul unui grup restrâns de consumatori, care puteau accede în grup doar prin recomandarea unui alt consumator. Doritorii de a procura substanțele narcotice scriau mesaje pe canalul online. După primirea unor instrucțiuni, cumpărătorul făcea o poză a sa în preajma unui terminal de plată și o expedia liderului. În scurt timp, liderul grupării îi expedia un cont bancar, unde cumpărătorul urma să transmită banii”, a spus Bacalâm.

După transmiterea banilor pe acel cont, consumatorul făcea o poză la bonul fiscal și o transmitea liderului. „Ulterior, consumatorul primea un link cu schema de plasare a drogurilor. Banii ajungeau pe mai multe conturi și card-uri bancare perfectate pe numele membrilor grupării, dar și a persoanelor cu dizabilități mintale. Totodată, suspecții foloseau portmonee electronice, care reprezintă conturi virtuale. Conturile se aflau în Federația Rusă, dar erau administrate din Republica Moldova. Bănuiții aveau peste 160 de astfel de conturi și portmonee. În Rusia banii erau convertiși în ruble și ulterior legalizați prin transmiterea lor pe conturi din țara noastră. În total, au fost identificate nouă astfel de conturi în RM și alte două în țările străine. Conturile erau deschise pe numele persoanelor social vulnerabile, în schimbul unor sume de bani, însă erau administrate de membrii grupării”, a spus procurorul.

În cadrul perchezițiilor desfășurate la domiciliile suspecților, oamenii legii au găsit peste 600 mii de lei, 1000 de euro, card-uri bancare, instrumente de ambalare a drogurilor și aparate de numărare a banilor.

Oamenii legii au pus sechestru pe conturile și bunurile învinuiților. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă închisoare de până la 15 ani.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii