Campania antidrog ia amploare. După ce recent au fost reținute mai multe persoane în cadrul unei ample operaţiuni de combatere a traficului de droguri, ofițerii Direcției Antidrog al Inspectoratului Național de Investigații au destructurat încă două grupări infracționale.

Drept urmare, zece persoane specializate în comercializarea drogurilor au fost documentate dintre care șase au fost arestate pentru 30 de zile, iar împotriva a patru persoane a fost luată măsura controlului judiciar.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală, au fost ridicate droguri, substanțe psihoactive, două arme, carduri bancare, peste 100 000 de lei și 5000 de euro, tehnică de calcul, telefoane mobile și dispozitive electronice de stocare a informației.
 
În primul caz este vorba de o grupare ce era specializată în comercializarea drogurilor de tip heroină în cantități deosebit de mari pe întreg teritoriul Moldovei,  iar acțiunile grupului erau coordonate de către un deținut care își ispășește pedeapsa într-o închisoare din țară. Acesta a repartizat rolurile și sarcinile fiecărui membru al grupului. În grupare existau persoane responsabile de procurarea heroinei de peste hotare, altele de păstrarea acesteia, alte persoane colectau banii, iar o parte dintre ei se ocupau de realizare și transmitere a heroinei consumatorilor. De gestionarea grupării de la libertate se ocupa o femeie cu vârsta de 32 ani din Chișinău.

Heroina era transmisă în capitală unor persoane care le repartizau în cantități mai mici și le transmiteau realizatorilor din rețea, ulterior pentru suma de 2200 lei pentru un gram, ajungea la consumatori. În urma acțiunilor de urmărire penală au fost reținuți cinci membri a grupării, cu vârsta cuprinsă între 26 și 33 de ani. În cadrul perchezițiilor efectuate au fost depistate și ridicate droguri și anume heroină (peste 50gr) în valoare de aproximativ 110 000 lei, cântare electronice la scară mică, o armă (revolver), 12 telefoane mobile și bani în sumă de peste 70000 lei.
 
O altă documentare separată s-a desfășurat în privința unui membru al grupării menționate mai sus, care pe lângă comercializarea heroinei practica și prepararea și realizarea produselor etnobotanice (spice). Acesta, realiza drogurile prin utilizarea unor platforme electronice de comunicare, de tip telegram, viber, skype, plasând anunțuri pe garduri, stații auto, pereții blocurilor locative – locuri populate de tineri și predispuși consumului acestui tip de droguri. 

Un pachet de 10 gr cu asemenea drog era realizat la prețul de 200 de lei, plata fiind efectuată electronic prin intermediul terminalelor electronice de plată, iar drogul fiind transmis fără un contact fizic între cumpărător și realizator.
 
În urma percheziției la domiciliul persoanei de 31 ani din sectorul Rîșcani a capitalei, au fost depistate și ridicate produsele etnobotanice, o pastilă psihotropă și un pachețel cu heroină, o armă fără acte de proveniență, 2 stații radio, 12 telefoane mobile, înscrisuri cu evidența cantităților de droguri realizate și sumelor de bani încasate, tehnică de calcul și dispozitive electronice de stocare a informației și bani în sumă de aproximativ 50000 lei.
 
În ambele cazuri a fost inițiată o cauză penală, conform legislației în vigoare persoanele culpabile de „Circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor  sau analogilor acestora în scop de înstrăinare” se pedepsesc cu închisoare de la 7 la 15 de ani.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii