Trei persoane, cu vârstele cuprinse între 30 și 54 de ani, sunt cercetate pentru evaziune fiscală de câteva milioane de lei. Suspecții activau în cadrul a două întreprinderi de producere a mezelurilor, care erau preparate din carne alterată, iar ulterior erau vândute în magazinele de la sate sau în piețele din țară.

În cadrul unei conferințe de presă, Veaceslav Manole, șef de Secție în cadrul Inspectoratului de Poliție Chișinău, a specificat că în luna mai, pe acest caz, a fost inițiat un dosar penal pentru neachitarea taxelor și impozitelor în bugetul de stat.

„Cele două întreprinderi se ocupă cu producerea materiei prime destinate fabricării mezelurilor, dar și prepararea mezelurilor și a semifrabricatelor din carne. Activitatea avea loc fără contabilizarea banilor și reflectarea legală a veniturilor. La fel, s-a constatat că o parte din carne era procurată din țară, iar o altă parte era importată prin regiunea transnisteană, cu ocolirea punctelor vamale pentru a nu fi achitate taxele legale”, a spus Manole.

În cadrul investigațiilor, au fost făcute percheziții la agenții economici, la domiciliul acestora, dar și în mașinile lor. În urma descinderilor au fost depistate înscrisuri de ciornă, acte care constată achitarea salariilor neoficiale angajaților, documente care atestă necontabilizarea banilor și mezeluri alterate. Oamenii legii au găsit peste 7, 1 milioane de lei necontabilizați, însă Serviciu Fiscal de Stat urmează să calculeze exact taxele și impozitele care nu au fost achitate.


Totodată, Alexei Bahuș, șef de direcție în cadrul Inspectoratului Național de Investigații a menționat că, în acest caz nu a fost reținută nicio persoană, iar cele suspectate de evaziune fiscală nu au antecedente penale.

„În producerea mezelurilor era utilizată carnea alterată, carnea animalelor care erau pe cale să moară sau au murit deja. În cadrul perchezițiilor am depistat  peste 5000 de kg de carne necontabilizate deja pregătită și peste 20 mii de kg de carne care urma să fie prelucrată. La fel, am stabilit că angajații primeau salarii în plic, circa 30 % - oficial, iar 70% - neoficial, la fel erau angajați care primeau întregul salariu în plic”, a precizat Bahuș.

La rândul său, șefa Centrului de Sănătate Publică Chișinău, Luminița Suveică, a remarcat că, în urma efectuării controalelor la aceste întreprinderi, s-a stabilit mai multe încălcări: igienizare necorespunzătoarea, păstrarea necorespunzătoare a produselor, nu au fost prezentate rapoartele de utilizare a resturilor, mărfuri fără marcaje privind fabricarea și expirarea produselor, angajații nu aveau instruirea necesară, pe produsele finale lipseau mai multe date, produse etichetate cu date din viitor.

„Probele prelevate au arătat că în produse existau microbi, era depășită norma de nitriți și fosfați. Abaterile depistate și rezultatele probelor vor fi transmise Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, care va aplica amenzi”, a spus Suveică.

Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă amenzi de până la 350 000 lei sau până la 6 ani de închisoare.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

I.o.

24:67 16.12.2017

Cum se face ca arestarile oamenilor nevinovati, sunt relatate in presa in cele mai mici detalii, stirbind din imaginea acestor persoane, si aici unde este o crima impotriva cetatenilor nici firmele nici responsabilii nu sunt mentionati. Rusine pentru asa actiuni neprofesioniste, rusine pentru asa presa "independenta".

Ответить

Колбасник

24:67 10.12.2017

Meat Hause

Ответить

Inga

24:67 08.12.2017

De ce nu aratat ce marca au produsele,de unde stiu care produse nu trebuie cumparate?gindit va citi copii se pot otravi

Ответить

Андрей

24:67 09.12.2017

Точно что не Salamer!!!у них идеальная чистота!!!!!