O parte dintre moldovenii implicați în jaful celor 17 tablouri furate în noiembrie, anul trecut dintr-un muzeu din Verona, Italia, au fost condamnați la închisoare.

La Verona a început astăzi procesul de judecată, iar procurorul a solicitat în total 33 de ani de închisoare pentru cei implicați în furt: trei persoane în Italia și nouă în Republica Moldova.

Instanța din Italia l-a condamnat pe Denis Damaschin, care deține și cetățenia italiană, la trei ani și patru luni de închisoare, pe Anatolie Burlac, la un an și opt luni, iar Victor Potinga va sta cinci ani după gratii. Svitlana Tkachuk care deține cetățenia ucraineană și este considerată organizatorul acestei scheme, a primit șase ani și două luni de detenție. Potrivit tgverona.it toți aceștea sunt acuzați de jaf armat și răpire de persoane. Restul moldovenilor implicați, urmează să fie judecați în țara noastră. 

Picturile cu o valoarea estimată la peste 20 de milioane de euro, au fost găsite în luna mai într-o pădure din Ucraina în regiunea Odesa și nu au fost încă returnate Italiei. 

tablouri 1.jpg
protv.md

tablouri 2.jpg
sputnik.md

Printre tablouri sunt lucrările lui Rubens, Tintoretto, Belini, Pisanello, Mantegna etc. După cum scrie repubblica.it picturile sunt blocate acolo din cauza crizei diplomatice și războaielor în curs de desfășurare. Ucrainenii promit restituirea acestora în această lună, acest lucru ar putea fi făcut chiar de președintele Piotr Poroșenko.

În noiembrie, 2015, poliția italiană a informat Inspectoratul General de Poliție despre faptul că, un grup de moldoveni ar fi pătruns în Muzeul Castelvecchio din Verona și au furat 17 tablouri. În rezultatul măsurilor întreprinse, mai mulți moldoveni au fost reținuți atât în Moldova cât și în Italia. În ambele țări au fost organizate 20 de percheziții, în urma cărora au fost găsite probe care demonstrează vinovăția acestora.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii