O grupare criminală va compărea în faţa justiţiei pentru spălare de bani și evaziune fiscală în proporții deosebit de mari. Declaraţia respectivă a fost făcută marţi, 8 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, de către procurorul Nadejda Busuioc.

Potrivit sursei citate, sunt vizate 8 persoane fizice, membri ai unui grup, precum şi 6 persoane juridice, prin intermediul cărora au fost efectuate acţiunile. Printre acuzaţi este şi un angajat al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, cercetat şi pentru abuz de serviciu. La demersul procurorilor acesta a fost suspendat din funcţie.

Potrivit Procuraturii, în privința fraudelor de care sunt acuzate persoanele, au fost pornite în total 4 cauze penale.

Potrivit materialelor cauzei, în perioada anilor 2015-2016, grupul infracţional a organizat şi gestionat din umbră persoane juridice, unde în calitate de fondatori şi administratori în toate documentele contabile a întreprinderilor, figurau persoane cu viza de reşedinţă în regiunea transnistreană.

Vitalie Procopii, ofiţer de investigaţii, a comunicat că suspecţii, cu vârste între 25 şi 45 de ani, coordonau mai multe scheme din domeniul contabil, financiar şi fiscal. „Ei comercializau produse la negru fără înregistrarea veniturilor de la beneficiari şi efectuau tranzacţii frauduloase”, a spus Procopii.

Procurorii au mai spus că, în perioada februarie-octombrie curent, au fost ridicate documente cu privire la efectuarea tranzacţiilor fictive în valoare de 65 de milioane de lei, nefiind achitată TVA, în valoare de 9 milioane de lei. „Ulterior, au fost aplicate sechestre asupra bunurilor mobile şi imobile în valoare de aproximativ 2,5 milioane de lei”, a precizat procurorul Veaceslav Cernalev.

În total, potrivit unui comunicat al Procuraturii, în perioada lunilor februarie-octombrie 2016, au fost efectuate 54 de percheziţii la oficiile, domiciliile şi unităţile de transport ale suspecţilor, fiind ridicate documente contabile de la circa 150 companii suspecte în tranzacţii fictive.

Din cele opt persoane, cinci se află în arest preventiv, celelalte fiind cercetate în libertate, deoarece au conlucrat cu ancheta şi şi-au recunoscut vina. Totodată, potrivit comunicatului Procuraturii, 3 persoane au fost anunţate în căutare internaţională.

Persoanelor le-a fost înaintată învinuirea în baza articolului de pseudo activitate de întreprinzător, care se pedepseşte cu 1000-2000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la trei ani; evaziune fiscală pentru care riscă amendă de la 3000 – 5000 de unităţi convenţionale sau închisoare de până la 6 ani; abuz de putere sau serviciu şi spălarea banilor în proporţii deosebit de mari, pentru care riscă de la 5 la 10 ani de închisoare pentru persoane fizice şi 13000 – 16000 unităţi convenţionale pentru persoane juridice.

Totodată, angajatul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat riscă încă trei ani de închisoare pentru abuz de serviciu şi privaţiunea de dreptul de a ocupa funcţii publice de la 10-15 ani.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii