Tentativa de asasinat care a zguduit România în 2012 are o notă comică, iar până acum n-a fost explicată. Totul a început în toamna lui 2012, când doi interlopi din regiunea Moldova, România, pe numele lor Bogdan și Răzvan Mararu, l-au contactat și l-au angajat, în perioada septembrie-noiembrie 2012, pe Vitalie Proca, asasin plătit.

Criminalul a tras pe 26 noiembrie cu AK74 și cu pistolul Makarov spre un autoturism în care se afla ținta sa. Scena părea desprinsă din filmele de acțiune, iar gloanțele s-au înfipt imediat în zidul blocului și în caroseria mașinii Audi, în care se afla ținta asasinului. Pentru câteva minute a fost un întreg concert al armelor care se descărcau spre victima ascunsă sub volan. Proca a făcut câțiva pași, încercând să-l omoare cu pistolul. Persoanele care locuiau în acea zonă au sunat imediat la Poliție, iar asasinul a fost nevoit să fugă de la locul faptei. 

Războiul dintre interlopi, încheiat cu asasinate

Vitalie Proca a fost angajat de clanul Mararu, care voia să se răzbune pe Puiu Mironescu. Regiunea Moldova, din România, era dominată de două grupuri criminale - clanul Cordunenilor și clanul Mararu. Fiecare cu zona sa, fiecare cu oamenii săi, fără să se intersecteze în afaceri sau să se calce reciproc pe nervi.

Clanul Mararu a fost înființat de cei doi frați - Gheorghe și Bogdan Mararu. Activitatea clanului începe în Piatra Neamț cu lucruri mărunte, precum schimbul valutar și apoi cămătăria. Interlopii au reușit să strângă avere pe spatele oamenilor disperați, care se împrumutau și după o perioadă se vedeau nevoiți să returneze o sumă de două ori mai mare. La scurt timp, se aliază cu Dumitru Mironescu, zis „Puiu”, un interlop local din oraș și împreună colaborează pentru trafic cu mașini furate. De la sfârșitul anului 2005 apar conflictele între Mararu și Mironescu. Gheorghe își extinde rețeaua de cămătărie în tot județul Neamț, iar Mironescu se vede izolat. De asemenea, răfuielile izbunesc imediat și din cauza unor datorii financiare.

În noiembrie 2005, un autoturism Audi A8, care aparținea lui Gheorghe Mararu, a ars în fața blocului în care locuia interlopul. Câteva luni mai târziu, în februarie 2006, un Porsche Cayenne, înscris pe numele bunicului lui Gheorghe Mararu (bogat bunic!), a luat foc în parcarea Hotelului Central din Piatra Neamț. Caraghios este și aspectul că atunci când astfel de evenimente ies la iveală, opinia publică discută despre violență, dar nu și despre puterea finaciară. Mai exact, de unde își permitea Mararu să aibă astfel de mașini? Ce venituri avea? Vorbim de mașini care sar de 50.000 de euro fiecare.

Conflictele reprezentau o reglare de conturi între Puiu Mironescu și frații Mararu. Conflictul a mai continuat câțiva ani, iar orgoliile nu au fost potolite nici măcar de către Poliție. Tot în februarie 2006, Mironescu a fost împușcat în fața blocului cu un pistol cu amortizor. Atacatorul n-a fost identificat, iar interlopul s-a ales cu răni la maxilar și la picior.

puiu mironescu, ziarulceahlaul.ro.jpg

Puiu Mironescu, ziarulceahlaul.ro

Gheorghe Mararu a mai pierdut și o casă, în urma unui incendiu provocat în anul 2006. Paguba s-a ridicat la aproximativ 300.000 de euro. Anchetatorii l-au trimis în judecată pe Daniel Păduraru, fiind acuzat de toate aceste fapte, însă instanța a decis să-l achite. Câteva luni mai târziu, Bogdan Mararu pierde un Mercedes care a luat foc în fața blocului.

Atât opinia publică, dar mai ales Poliția Română, au privit aceste evenimente drept o reglare de conturi, care nu putea să-i afecteze pe ceilalți cetățeni sau să pună în pericol viața cuiva.

Cadavrul din cafenea

Punctul culminant al acestui război s-a atins pe 14 noiembrie 2010, când Gheorghe Mararu a fost împușcat mortal într-un bar din Piatra Neamț, iar fratele său s-a ales cu răni grave. S-a ajuns la acest măcel deoarece polițiștii din Piatra Neamț nu au intervenit și au preferat să-i lase pe interlopi să-și rezolve între ei treburile. Inspectoratele Județene de Poliție s-au dovedit a fi de multe ori focare de corupție și incompetență, mai ales că mulți șefi de Poliție sunt susținuți de clanurile de interlopi. Inspectoratele au fost scăpate de sub controlul Ministerului Afacerilor Interne.

inmormantare mararu, stirileprotv.ro.jpg

Înmormântare Gheorghe Mararu, stirileprotv.ro

La vremea respectivă, ministru al Internelor era chiar Traian Igaș, propus în această funcție după demisia lui Vasile Blaga. Evident că nu s-a pus problema ca Igaș să-și dea demisia, atât timp cât problemele din teritoriu erau acolo de câțiva ani. Nici anchetele ulterioare asupra IPJ Neamț nu au adus mari schimbări în sistemul de poliție. În anul 2010, șef al Poliției Neamț era Aurelian Șoric, care după crimă a ieșit într-o conferință de presă și a luat apărarea interlopilor.

„De ce era Mararu interlop, pentru că dădea bani la oameni și le lua camătă? Sunt procurori care dau bani”, a declarat Șoric la conferința de presă. Imediat a fost demis din funcție și aruncat în afara sistemului juridic cu multe șuturi în fund. La toate acestea se mai adaugă și faptul că în acea perioadă imaginea Poliției Române avea foarte multe de suferit, după numeroase scandaluri de corupție și concedieri masive.

După câteva ore, Cristian Chilat, zis Falău, a fost prins de polițiști și trimis în fața judecătorilor pentru că l-a omorât pe Gheorghe Mararu. Pe 14 noiembrie 2010, Chilat a intrat într-o cafenea și a descărcat un încărcător de pistol în frații Mararu. Gheorghe s-a ales cu patru gloanțe, iar Bogdan a primit doar două lovituri. Primul a decedat în urma mai multor răni în zona inimii. În august 2012, Falău a fost condamnat la 19 ani de închisoare.

Deznodământul

Imediat după ce Chilat a fost arestat, s-a vorbit în spațiul public că acesta ar fi fost un apropiat al lui Puiu Mironescu. Totodată, conflictul dintre Falău și clanul Mararu nu era recent, ci dăinuia din 2005, după cum a declarat Chilat pentru adevărul.ro. Poliția din Piatra Neamț l-a acuzat pe Falău că ar fi săvârșit mai multe atacuri la adresa clanului Mararu, în perioada 2005-2010, precum incendierea mașinilor. Tot Chilat este cel care i-a acuzat pe cei din Poliție că stăteau la masă cu Gheorghe Mararu și că îl susțineau pe interlop în toate afacerile ilicite. Tot în aceeași perioadă, Chilat a fost bătut de mai multe ori de către oamenii clanului de interlopi. Falău a săvârșit crima la câteva luni după ce a fost eliberat din închisoare, probabil s-a lăsat pradă dorinței de răzbunare.

O perioadă s-a lăsat liniștea în Piatra Neamț. Clanurile și-au lins rănile, atacatorii au fugit de poliție ori au așteptat sentința, pentru ca în tot acest timp, Bogdan Mararu, liderul grupului de crimă organizată, să se gândească la revanșă. Tot județul știa că Falău este omul lui Puiu Mironescu, așa că interlopii și-au ales ținta. Din păcate au ales un asasin care nu prea are țintă.

În toamna lui 2012 au existat mai multe contacte între Vitalie Proca și frații Mararu care au mai rămas în viață, Bogdan și Răzvan. Surprinzător este că aceste negocieri nu au fost monitorizate de serviciile de informații din România, indiferent că vorbim de SRI sau de informațiile Poliției. Oamenii legii au fost martori la o scenă care n-a avut o prea bună organizare. Vitalie Proca intra nestingherit pe teritoriul României și se plimba prin Europa fără să-l oprească forțele de ordine.

Autoritățile din România au fost umilite și de faptul că Vitalie Proca mai avusese o tentativă de omor în martie 2012, iar Scotland Yard salvase imaginile cu infractorul, dar nu știa identitatea acestuia. În primăvară, moldoveanul încercase să-l omoare pe Gherman Gorbunțov, un bancher rus, stabilit în Londra. Proca s-a apropiat de victima sa, având chipul acoperit și a tras cu un pistol Makarov semi-automat cu amortizor. Deși a primit șase lovituri, bancherul a supraviețuit.

proca in londra, stirileprotv.ro.jpg

Vitalie Proca în Londra, stirileprotv.ro

Noiembrie 2012 îl găsește pe Vitalie Proca pe strada Ion Morțun din cartierul Vitan, din București. Imediat ce Răzvan Isăila, angajatul unei firme de termopane, și-a parcat mașina în spatele blocului în care locuia, infractorul a scos un AK74 și a deschis focul asupra mașinii. Victima s-a ghemuit pe scaunele din față și a încercat să evite gloanțele. Proca și-a dat seama că Isăila încă mai supraviețuia, așa că s-a apropiat cu un pistol Makarov și a continuat să tragă prin geamul portierei din dreapta. Mai multe gloanțe s-au oprit în zidul blocului, punând în pericol viața cetățenilor.

masina dupa gloante, stirileprotv.ro.jpg

Mașina după atentat, stirileprotv.ro

Acum nu știm dacă Gorbunțov și Isăila sunt persoane greu de ucis sau Proca are o problemă, dar ambii au supraviețuit acestor atacuri. Putem deduce faptul că infractorul nu știe să controleze foarte bine armele, neavând pregătire în acest domeniu. Tocmai de aceea putem afirma că persoanele care l-au angajat nu au avut o mare putere financiară.

Ținta trebuia să fie Puiu Mironescu, rivalul de o viață al clanului Mararu, care locuia la câteva blocuri distanță de locul tragicului eveniment.

razvan isaila, cancan.ro.jpg

Răzvan Isăila, stirileprotv.ro

Filmul tentativei de asasinat

Proca a intrat în România pe data de 15 noiembrie 2012, după cum au precizat sursele din Poliția Română. Imediat a mers la barul Dorobanți, din Roznov, unde s-a întâlnit cu Bogdan și Răzvan Mararu, care i-au dat un Audi A6 cu numere de Bulgaria, CC 2756 PB. A fost singurul moment în care cei trei s-au întâlnit față în față, celelalte negocieri fiind posibile prin intermediari. Înainte de această întâlnire, clanul Mararu stabilise ca valoarea mașinii să nu fie mai mare de 3.000 de euro și să nu aibă probleme, adică să nu fie furată. Autoturismul a fost cumpărat de la o persoană din Gura Humorului, după cum au precizat anchetatorii, fără să se încheie vreun contract de vânzare-cumpărare.

A doua zi Proca a plecat spre București, unde a mers la adresa oferită de clanul Mararu. Acolo l-a identificat pe Răzvan Isăila drept ținta sa.  Confuzia a apărut deoarece Isăilă conducea același model de mașină ca Mironescu, un Mercedes clasa E negru, iar numărul său de înmatriculare se termina cu inițialele MIR. Proca s-a gândit imediat că aceste trei litere vin de la „Mironescu” și a început să-și urmăreacă victima zece zile până când s-a hotărât să treacă la fapte. Sursele din poliție au mai precizat și faptul că iubita lui Isăilă seamnănă foarte mult cu cea a lui Mironescu. Cu siguranță Isăilă este unul dintre cei mai ghinioniști români, mai ales că practica același sport de contact ca Puiu Mironescu.  

Timp de zece zile (16 noiembrie-26 noiembrie), Proca și-a urmărit victima din același loc, în fața blocului, iar imaginile au fost surprinse inclusiv de camerele video ale blocurilor din zonă. Autoturismul A6 apărea pe înregistrări, dar nimeni n-a sesizat această prezență constantă. În tot acest timp, Proca păstra legătura cu clanul Mararu printr-un cetățean din Republica Moldova, niciodată direct. E totuși un mister cum de Proca s-a oprit la Isăilă, mai ales că acesta nici măcar nu seamănă cu Puiu Mironescu. Totul după ce interlopii români îi oferiseră mai multe detalii despre ținta din București.

Anchetatorii au reușit să aibă primele informații despre asasin în urma înregistrărilor de pe camerele video din zonă. A fost identificat autoturismul Audi A6, apoi Poliția Română a colaborat cu Serviciul Român de Informații pentru a reuși să descifreze numărul de înmatriculare și chipul șoferului, deoarece la locul faptei se găseau niște camere de slabă calitate.

În urma primelor investigații de la locul faptei, anchetatorii au aflat că aceleași amprente au fost găsite și în Londra, tot într-o tentativă de asasinat, iar atunci și-au dat seama că se vorbea de o reglare de conturi. Polițiștii români au reușit să-și îndrepte atenția către frontierele țării și să fie atenți la fiecare persoană care a ales România. Numai că totul era prea complicat.

SRI a reușit în scurt timp să descifreze numărul de înmatriculare al mașinii, iar înregistrările camerelor video de pe șosele din România au identificat imediat autoturismul, care venea spre București din regiunea Moldova. Polițiștii români s-au gândit să solicite ajutorul celor din Republica Moldova, deoarece se confruntau cu un asasin plătit, care încercase să omoare un rus în Londra și care a fugit imediat din București, abandonându-și autoturismul Audi la proprietarul casei în care a locuit în București. Polițiștii au găsit mai multe cartușe în mașină, lucru care a întărit și mai multe legătura cu atacul din Anglia.

Polițiștii din Republica Moldova l-au identificat pe Vitalie Proca, deoarece asasinul a mai fost arestat la vârsta de 17 ani, când a participat la un jaf. Poliția britanică nu a putut să apeleze la informațiile moldovenilor, deoarece Republica Moldova nu face parte din baza electronică de informații din Uniunea Europeană. Englezii ar fi avut nevoie de un document special prin care să solicite informații, însă România se bucură de o colaborare foarte bună cu autoritățile de la Chișinău. Poliția Română a verificat frontiera și la scurt timp l-a identificat pe Vitalie Proca. Pe data de 2 decembrie acesta a părăsit România, pe la Vama Sculeni, după ce a mers cu microbuzul de la București până la Iași, în ziua de 27 noiembrie.

Procurorii români au lucrat imediat la dosar, pentru ca pe 18 ianuarie 2013 să ceară un mandat internațional de arestare. Pe 6 februarie 2013, Vitalie Proca a fost arestat de Interpol Moscova, iar Poliția Română a fost informată în acest sens. 

proca, stirileprotv.ro.jpg

Vitalie Proca, stirileprotv.ro

Abia pe 18 noiembrie 2013, rușii l-au extrădat în România cu condiția de a nu fi lăsat pe mâna poliției de la Londra, după cum au precizat surse din poliție. Această extrădare a reprezentat o premieră pentru relația București-Moscova. Anchetatorii au continuat cercetările și l-au trimis în judecată și pe Ion Druță, complicele lui Proca.

Pe 30 iunie 2016 Vitalie Proca a fost condamnat definitiv la 21 de ani și opt luni de închisoare, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel București. Asasinul își va ispăși pedeapsa într-o închisoare din România. Frații Mararu au fost și ei condamnați la ani grei de închisoare. Bogdan s-a ales cu 15 ani, iar Răzvan a primit 12 ani. Decizia nu este definitivă, iar interlopii se află în libertate, fiind cercetați în acest dosar.

*

Cazul lui Vitalie Proca ne demonstrează că autoritățile unui stat pot fi oricând surprinse. Interlopii dau dovadă de abilitatea de a-și ascunde planurile și să pună în pericol viața cetățenilor. Crima organizată ne-a demonstrat că reglările de conturi riscă să ne afecteze pe toți, dacă nu sunt oprite de către instituțiile abilitate. Poliția Română a evitat să intervină în războiul dintre Mararu și Mironescu și nici atât n-a avut soluții să-l oprească. Totul a depășit orice așteptare. De remarcat este faptul că Vitalie Proca n-a colaborat cu anchetatorii. Nici măcar nu se consideră vinovat și nici atât nu i-a acuzat pe cei din clanul Mararu.

Dacă până acum opinia publică avea impresia că interlopii se atacă între ei, e momentul să fim vigilenți. Mâine oricine poate fi Isăilă în fața unui asasin fără țintă precum Vitalie Proca.
Crimă, Proka, Mararu, Răzvan Isăila, Puiu Mironescu, Gorbunțov
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii