În decembrie 2013, RISE Moldova a publicat o scrisoarea catalogată ”strict confidențială”  prin care se demonstrează subordonarea procurorilor față de Vlad Plahotniuc. Scrisoarea a fost redactată de ex-procurorul-șef Ion Diacov, acuzat de brigada ”Iujnaia” de luare de mită.

proc-bataus-51.png

Ion Diacov. Sursa: www.curaj.net

În scrisoarea redactată de Diacov se menționează expres că, Procurorul General este reprezentant al Partidului Democrat (PD). În mare, mesajul scrisorii este un soi de justificare a ex-procurorului privind ne-implicarea lui în campaniile de denigrare a PD. Totodată, scrisoarea dezvăluie mai multe ”jocuri” din interiorul procuraturii, cu implicarea ex-procurorilor Zubco și Gurin, dar și a altor funcționari. În cele din urmă, Diacov menționează că a recurs la mai multe solicitări pentru o întrevedere cu Plahotniuc pentru a anula suspiciunile în privința lui, însă aceste solicitări nu s-au materializat.

În noiembrie 2015, Diacov și-a prezentat demisia. Deși și-a argumentat-o prin faptul că corupția a luat amploare, demisia a coincis cu încetarea oficială a mandatului a lui Diacov, el fiind numit în funcție la 3 decembrie 2010, pentru un mandat de 5 ani. 

In conferința de presă în care și-a anunțat demisia, Diacov a făcut referiri la gruparea condusă de „hoțul în lege” Ion Gușan, zis Nicu Patron, șef al grupării „Patron”, care, potrivit lui Diacov a beneficiat de protecția autorităților moldovenești.

Patron1.jpg

"Hoțul în lege" Ion Gușan, sursa: www.riseproject.ro

Oleg Borman

Diacov a făcut trimitere și la un raport operativ strict secret, pe care RISE Moldoval-a publicat în noiembrie 2015. Documentul, trimis de autoritățile ruse către cele moldovenești, a dezvăluit numele celui care coordonează o rețea transfrontalieră de trafic de droguri pe ruta Vest-Est: Oleg Pruteanu zis „Oleg Borman”.

Potrivit raportului publicat de Rise, Gruparea „Borman” ar fi mituit un oficial din ministerul de Interne de la Chișinău cu cca 250.000 de dolari pentru a-și asigura protecția în fața legii.

Ulterior Borman, a trimis o scrisoare către Rise Moldova pentru a solicita dezmințiri în privința informațiilor despre el. Potrivit scrisorii, documentul publicat de Rise nu este o probă ce confirmă vinovăția lui, ci o solicitarea a verificării acesteia.

Chiar dacă în prezent, Diacov ține un blog pe portalul anticoruptie.md pe care scrie despre mai multe scheme de corupție, numele lui este legat de luare de mită, pentru influențarea unui anchetator în vederea retragerii unei cereri de arest pe numele lui Igor Guglea, raket al grupării criminale ”Iujnaia”.

Gruparea Iujnaia, specializată pe asasinate la comandă și răpiri, activa în sudul Ucrainei și Republicii Moldova. Originară din Odessa și Reni, gruparea a fost destructurată la începutul anilor 2000, iar liderul ei, Oleg Popescu, a fugit în România, ascunzându-se sub numele de Oleg Rizea.

Igor Guglea, unul din rakeții grupării, condamnat la 11 ani de închisoare pentru luare de ostatici și banditism a mărturisit într-un film operativ, care datează din 2009, că i-ar fi dat 5000 de dolari procurorului Ivan Diacov pentru ca acesta să-l influențeze pe anchetatorul Nicolae Geru să retragă cererea de arest pe numele său: ”Noi am fost aduşi de la Moscova şi anchetatorul Nicolae Geru a contestat (decizia judecătoriei Râşcani) la Tribunalul Chişinău. Şi pentru ca eu să evit arestul şi restul ce urma, m-am adresat pentru ajutor la Sapejnicov, prin intermediul lui Popescu. L-am rugat pe Diacov ca să găsească o posibilitate de-a retrage recursul. În acel moment, Sapejnicov a scos din dulap 5.000 de dolari, i-a pus în plic şi i-a dat lui Diacov. Procurorul oraşului l-a sunat pe anchetatorul Geru şi l-a rugat să retragă cererea. Eu am auzit discuţia dintre Diacov şi anchetator, în care Geru spunea că nu ştie cum să retragă cererea pentru că a fost stabilită deja ziua examinării cererii de către instanţă. Diacov pe un ton ridicat i-a cerut să rezolve problema. Şi după cum am înţeles s-a rezolvat. Recursul a fost retras. Diacov s-a ridicat şi când să iasă a zis că datorită oamenilor care au sunat la tine… totul este în regulă şi poţi să-ți desfăşori activitate. Adică cum ai fost aşa şi ai rămas – un bandit”.

Video aici:     


Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii