Trei cetățeni ai Republicii Moldova au fost traficați în Turcia pentru prelevare de organe, iar cei care ia-u traficat s-au aflat până în prezent în liberate, deoarece, acum 2 ani, instanța de judecată i-a declarat nevinovați, pentru că nu ei ar fi fost autorii infracțiunii.

Procuratura generală a anunțat că, procurorii care au solicitat condamnarea celor 4 inculpați la detenție de la 8, la 10 ani, au contestat sentința Judecătoriei Centru din 21 februarie 2014, ca fiind ilegală. Apelul procurorilor a fost recent admis de Curtea de Apel Chișinău, care a pronunțat o nouă hotărâre, prin care, 3 dintre inculpați au fost recunoscuți vinovați și condamnați la câte 7 ani de închisoare în penitenciar de tip închis. Decizia însă nu i-a mulțumit în totalitate pe procurori, care au anunțat că vor depune un recurs ordinar la Curtea Supremă de Justiție, pentru a solicita și condamnarea la închisoare a celui de-al patrulea inculpat, acuzat de complicitate.

Procurorii au demonstrat că, inculpații, în perioada 2001-2002, profitând de situația financiară precară a 3 cetățeni ai Republicii Moldova, i-au recrutat pentru a fi transportați la o clinică particulară din Istanbul, unde urma să li se preleveze organe. Clinica la care au fost transportate victimele activa ilegal, autoritățile Turciei suspendându-i activitatea în 2004.

Victimele au fost examinate medical în Republica Moldova, după care traficanții le-au organizat zborul cu avionul, în or. Istanbul din Turcia. Aici, victimele au fost întâmpinate de un cetăţean al Israelului, care i-a transportat la clinica menţionată, unde au fost supuşi intervenţiilor chirurgicale prin care le-a fost prelevat câte un rinichi.

Una dintre victime a fost înșelată că va activa în calitate de lăcătuș în Turcia, fără a ști că urmează să rămână fără un rinichi.

Probele acumulate de procurori arată că, fiecare „donator” de rinichi a fost remunerat cu câte 4, 6 şi 10 mii de dolari.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală s-a mai stabilit că, unul dintre participanţii la trafic este un cetăţean al Israelului, în privinţa căruia, urmărirea penală continuă. Conform investigaţiilor efectuate, israelianul este iniţiatorul şi organizatorul comiterii infracţiunii.
În anul 2007, acesta a fost reținut de către forţele de ordine ucrainene, fiind anunţat în căutare internaţională de către Procuratura Generală a Republicii Moldova, pentru comiterea traficului de fiinţe umane. Tot atunci, Procuratura Generală a înaintat autorităților competente din Ucraina, o cerere de extrădare a cetățeanului Israelului, pentru a fi tras la răspundere penală.
Procuratura Generală a Ucrainei a admis însă, cererea de extrădare înaintată de autorităţile Israelului, şi în octombrie 2009, acesta a fost transmis organelor israeliene pentru tragere la răspundere penală pentru săvârșirea traficului de fiinţe umane, cauzare intenţionată a leziunilor corporale grave, escrocherie, folosirea documentelor oficiale false, etc.

Urmărirea penală pe acest caz a fost exercitată de Secţia combatere trafic de fiinţe umane a Procuraturii Generale. 

Decizia Curţii de Apel este definitivă şi executorie, însă poate fi atacată cu recurs ordinar la Curtea Supremă de Justiţie.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, în anul 2015, în Moldova au fost înregistrate 151 infracțiuni în domeniul traficului de ființe umane, la fel în 2014. În aceeași perioadă au fost transmise în judecată 52 cauze penale legate de trafic de ființe umane. 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii