În seara de 11 iulie, mai mulţi deţinuţi din Penitenciarul de Maximă siguranţă din Iaşi au început să protesteze faţă de condiţiile nefavorabile din centrele de detenţie. Puşcăriaşii sunt nemulţumiţi de mâncare, care potrivit lor nu este bună şi de condiţiile de cazare, care ar fi foarte proaste. 

Totuşi revolta ar fi început, după ce deţinuţilor le-a fost tăiat cablul TV. Protestatarii acuză că legea se face cu bastonul şi că sunt ținuţi într-un mediu în care informaţia de interes public ajunge la ei cu porţia, fiind amăgiţi zilnic de un orar fals.

Condamnaţii au început protestul scandând împotriva reprezentanţilor închisorii şi lovind cu obiecte metalice în gratii. Puşcăriaşii au acuzat că „mascaţii” din închisoare îi bat fără motiv, iar angajaţii unităţii ar fi implicaţi în fapte ilicite, cerând ca Ministerul Justiţiei să vină la Iaşi pentru a face un control. 

646x404 (1).jpg

Sursa foto:ziare.ro

Totodată ziaruldeiasi.ro scrie că pentru ca să liniştească spiretele, mai mulţi angajaţi ai închisorii ieşene au fost chemaţi de acasă. Totodată directorul penitenciarului a declarant pentru presa de peste Prut că „s-au purtat negocieri cu deţinuţii, nu au fost exercitate acte de violenţă împotriva acestora. În funcţie de comportamentul manifestat de deţinuţi, administraţia penitenciarului va acţiona gradual, pentru restabilirea ordinii”, a precizat Marius Vulpe, directorul Penitenciarului Iaşi. 

Târziu în noapte, în jurul orelor 23.00 deţinuţii s-au liniştit, în urma unor negocieri, însă acest lucru nu a durat prea mult.Răscoala a continuat şi a doua zi. 

Potrivit unui comunicat de presă marţi, 12 iulie 2016, în jurul orei 09.00, o parte din deţinuţii aflaţi în curtea de plimbare au reluat protestele, exprimându-și verbal  nemulțumiri legate de condițiile de detenție și conducerea unității. Ulterior, a fost incendiată o cameră de detenție, iar angajații au intervenit imediat pentru evacuarea deținuților cazați la camera respectivă, fără a fi necesară evacuarea întregii secții. 

Puşcăriaşii au fost susţinuţi şi de rude. În timp ce rudele deţinuţilor îşi arătau nemulţumirea în stradă, după gratii se auzeau strigăte puternice. Mai mulţi oameni au venit cu pancarte şi au cerut grațierea sau arestul la domiciliu al celor încarcerați.  

pancarte in fata penitenciarului iasi 5.jpg

pancarte in fata penitenciarului iasi 3.jpg
Sursa foto:ziare.ro

Pe de altă parte, avocatul Poporului, Victor Ciorbea, face un apel la deținuții aflaţi în Penitenciarul Iaşi să înceteze protestele şi să poarte un dialog normal şi legal cu reprezentanţii autorităţilor. 

Menţionăm că, în jur de 1500 de condamnaţi sunt încarceraţi în Penitenciarul Iaşi, un număr dublu faţă de reglementările Curţii Europene pentru Drepturile Omului, scrie presa românească. 

De asemenea, în ultima perioadă, mai multe persoane private de libertate au recurs la gesturi extreme pentru a protesta faţă de condiţiile de penitenciar, unii bătându-şi cuie în cap sau refuzând hrana primită, pe care o cataloghează ca fiind mizerabilă. Totodată, în ultima perioadă, directorul unităţii, Marius Vulpe, a refuzat sistematic ca jurnaliştii să discute cu vreuna dintre persoanele încarcerate în penitenciarul pe care îl conduce, chiar dacă deţinuţii au fost de acord cu interviurile, invocând că reprezenţii unităţii nu ar putea asigura paza şi protecţia vizitatorilor. 

După exemplul condamnaţilor de la Iaşi, în peste 10 închisori au început proteste similare. 
Potrivit ultimilor informaţii publicate de realitatea.net, situaţia din unităţile penitenciare, evaluată joi, 14 iulie, la ora 10.00 este următoarea:
• Penitenciarul Iaşi, nu sunt manifestări, 124 deţinuţi au refuzat hrana.
• Penitenciarul Poarta Albă, nu sunt manifestări, 2 condamnaţi au refuzat hrana.
• Penitenciarul Botoşani, deţinuţii care manifestau în curtea de plimbare au abandonat protestul şi au intrat în spaţiile de cazare la ora 00.45; 5 deţinuâţi îşi menţin protestul pe acoperişul curţii de plimbare; 268 de deţinuşi au refuzat hrana; puşcăriaşii unii secţii de cazare se manifestă zgomotos, lovind grilajele camerelor. A fost solicitat sprijinul structurilor locale ale Ministerului Afacerilor Interne.
• Penitenciarul Oradea, nu sunt manifestări, 3 condamnaţi au refuzat hrana.
• Penitenciarul Miercurea Ciuc, nu sunt manifestări, 15 deţinuţi au refuzat hrana.
• Penitenciarul Giurgiu, nu sunt manifestări, 1 deţinut a refuzat hrana.
• Penitenciarul Vaslui, nu sunt manifestări, 56 condamnaţi au refuzat hrana.
• Penitenciarul Bucureşti Jilava, fără manifestări, 6 deţinuţi au refuzat hrana.
• Penitenciarul Tulcea, nu sunt manifestări, 68 deţinuţi au refuzat hrana.
• Penitenciarul Bistriţa, la ora 3.40, ultimii 2 puşcăriaşi care protestau pe acoperiş au abandonat forma de protest şi au intrat în camerele cazare, fără manifestări violente, 133 deţinuţi au refuzat hrana.
• Penitenciarul Deva, fără manifestări, 6 condamnaţi au refuzat hrana.
• Penitenciarul Aiud, fără manifestări, 27 puşcăriaşi au refuzat hrana.
• Penitenciarul Bacău, fără manifestări, 43 condamnaţi au refuzat hrana.
• Penitenciarul Mărgineni, fără manifestări, 45  condamnaţi au refuzat hrana.
• Penitenciarul Arad, fără manifestări, 1 deţinut a refuzat hrana.
• Penitenciarul Tg Mureş, fără manifestări, 10 persoane aflate în arest preventiv au refuzat hrana.

Ca răspuns la revoltele în masa şi solidaritatea de care dau dovadă deţinuţii, Ministrul Justiţiei a României, Raluca Prună a precizat că situaţia în penitenciarele din România este una gravă de mai bine de 20 de ani şi le-a cerut deţinuţilor să mai aibă răbdare încă două luni până când vor fi adoptate noi măsuri pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă. De asemenea, ministrul Justiţiei a subliniat că nu va adopta măsuri sub presiunea şi i-a îndemnat pe deţinuţi să nu îi agraveze situaţia continuând protestele. 
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii