Republica Moldova trebuie să îmbunătățească situația în ceea ce privește finanțarea asistenței și a măsurilor de protecție pentru victimele traficului de persoane. Totodată să ofere o mai bună asistenţă psihologică şi medical victimelor. Informaţia a fost publicată într-un raport elaborat de Grupul de experți pentru lupta împotriva traficului de ființe umane (GRETA) al Consiliului Europei.

Grupul de experți pentru lupta împotriva traficului de ființe umane al Consiliului Europei le solicită autorităților moldovenești să furnizeze finanțarea adecvată a asistenței și a măsurilor de protecție pentru victime și să garanteze că toate persoanele care au trecut printr-o astfel de experienţă tristă să aibă acces efectiv la asistența medicală publică.

Totodată, anul trecut ţara noastră s-a confruntat cu un şir de probleme pe domeniul protecţiei drepturilor victimelor traficului de copii prin imperfecţiunea mecanismelor de reprezentare legală a copiilor şi plasamentul în regim de urgenţă. Asistenţa de incluziune şi reintegrare socială este un element cu deficienţă la momentul actual din motivul iniţierii unor reforme care nu au finalitate constructive.

Astfel, GRETA cere autorităților să-și sporească eforturile pentru identificarea minorilor traficaţi, pentru a le oferi adăpost adecvat și a le asigura monitorizarea pe termen lung a reintegrării lor în societate.

Potrivit agerpres.ro: „GRETA ia notă de eforturile de prevenire a traficului cu scopul exploatării în muncă, dar consideră că aceste eforturi trebuie să fie intensificate, prin consolidarea monitorizării recrutării și implicarea sectorului privat. De asemenea, GRETA subliniază necesitatea consolidării pregătirii inspectorilor de muncă pentru a identifica proactiv victimele traficului în scopul muncii forțat”.

Mai mult, oficialii europeni consider că autoritățile din ţara noastră trebuie să garanteze anchetarea și condamnarea cazurilor de trafic de ființe umane. 

"În acest context, GRETA le solicită autorităților din Republica Moldova să folosească deplin măsurile avute la dispoziție pentru a proteja victimele și martorii traficului de persoane și să aloce fondurile necesare pentru implementarea măsurilor respective'', se indică în document.

Totodată ţara noastră a înregistrat şi succese la acest capitol. Astfel, de la publicarea primului raport GRETA, eveniment care a avut loc în anul 2012, cadrul juridic pentru combaterea traficului de persoane a evoluat constant, incluzând sancțiuni sporite pentru traficanți. Autoritățile de la Chișinău au reușit să extindă categoriile de personal pregătit și să ridice gradul de conștientizare asupra riscurilor traficului de persoane.

Potrivit unui raport naţional elaborat de Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane din Moldova, în anul 2015 a fost aprobată o hotărâre de Guvern, cu privire la aprobarea Regulamentului-cadru şi standardele minime de calitate ale Serviciul de asistenţă şi protecţie a victimelor traficului de fiinţe umane, document care va oferi posibilitatea acreditării serviciilor dar şi accesul la servicii calitative.

Potrivit statisticilor oficiale, anul trecut 310 persoane au fost identificate drept victime ale traficului în Republica Moldova.

Federația Rusă, Turcia, partea de nord a insulei Cipru și Emiratele Arabe Unite au fost principalele destinații ale victimelor traficului de ființe umane.

Traficul de persoane în vederea exploatării sexuale a rămas cea mai răspândită formă a acestui fenomen (45% dintre victimele identificate), dar traficul în scopul muncii forțate — Rusia fiind principala destinație a cetățenilor moldoveni victime ale acestui fenomen — a sporit, ajungând să reprezinte 44% dintre cazuri. Numărul persoanelor identificate în Republica Moldova ca victime ale traficului pentru a fi forțate să cerșească a sporit la 9% din total, se mai arată în raportul GRETA.

Statistica ultimilor 10 ani atestă că în total, în Republica Moldovaau fost asistate 6200 de potenţiale victim ale traficului de fiinţe umane. 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii