În cadrul emisiunii INTERPOL din 4 iulie curent, difuzată de postul TV7, fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale, Sergiu Sagaidac, a venit cu nume noi în lista celor implicați în fraudele bancare. Anterior, acesta a făcut mai multe dezvăluiri și pe pagina sa de facebook.

După ce fostul șef al SPCSB, Mihail Gofman a declarta tot în cadrul unei ediții Interpol, despre cum mai multe persoane, membre a așa zisului grup secret pentru elucidarea situaţiei din sectorul bancar, au fost înlăturate din sistem sau au sfârşit tragic, Sregiu Sagaidac - fost şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor de la Banca Socială a declarat că a fost și el intimidat, urmărit şi presat după ce a plecat de la instituție.

Într-un mesaj publicat pe pagina sa de facebook, Sagaidac a vorbit despre evenimentele de la Banca Socială în a doua jumătate a lui 2014 şi atentatele repetate la viaţa lui, după ce şi-a dat demisia. În mesajul său acesta a menționat că ”Banca Socială era controlată integral de către Ilan Shor (care ar fi fost prezent în fiecare zi la bancă), dar toate cotele de participare erau divizate/splituite ca şi cum nicio persoană nu deţinea o cotă semnificativă şi nu exista un beneficiar final.”

Sagaidac a mai spus că nu crede că moartea ex-deputatului Ion Butmalai, fost secretar al Comisiei parlamentare de Securitate; fostului şef al Serviciului IT din cadrul Băncii Naţionale și fostului încasator care a ars cu tot cu arhiva BEM, Băncii Sociale şi Unibank ar fi fost întâmplătoare, meționând că a avut și el 5 situații de acidente rutiere stranii.

Aceleași lucruri Sagaidac le-a declarat și în cadrul emisiunii la Interpol, la care a participat în seara zilei de 4 iulie. După ce Mihail Gofman a numit lista beneficiarilor furtului miliardului, menționând că aceasta este mult mai mare, Sagaidac a venit cu nume noi a persoanelor care au fost la curent cu tranzacțiile din sistem. În același timp, el a confirmat numele celor 4 beneficiari principali: Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, Vlad Filat și Veaceslav Platon – ”beneficiari de prim rang”.

Sagaidac a contiunuat lista cu persoane, care trebuie audiate de procuratura anticorupție în dosarul jafului de la cele 3 bănci. Cele 20 de persoane numite de Sagaidac sunt foști angajați ai băncilor lichidate și ai Băncii Naționale : „Este vorba de Natalia Rahuba, ex-preşedinte interimar la Banca Socială; domnul Crijneavschi, ex-preşedinte BEM; Sergiu Albot, ex-preşedinte al Băncii Sociale; Gheorghe Papuc, ex-consilier pe probleme juridice al preşedintelui Băncii Sociale; Simion Rusu, ex-preşedinte al serviciului securitate; Constantin Lozovanu, ex-şef al secţiei jurdice, apoi al secţiei conformitate; Valentina Oprea, ex-şef direcţia decontări internaţionale la Banca Socială; Elena Sertinean, ex-şef secţia spălării banilor la Banca de Economii; Dorin Drăguţanu, ex-guvernator al BNM; Emma Tăbârţă, ex-viceguvernator al BNM; Veaceslav Ţurcanu, ex-director al departamentului reglementări BNM; Ruslan Gradi, şef direcţia supraveghere BNM; Matei Dohotaru, ex-administrator special Banca Socială; Ion Ropot, ex-administrator special BEM; Leonid Talmaci, preşedinte Moldindconbank; Serghei Cibotari, preşedinte Moldova Agroindbank; Denis Ulanov, fost avocat al Băncii Sociale, actual avocat al lui Ilan Shor; Lilia Balmuş, ex-şef direcţia juridică, Banca Socială; Vitalie Groza, actual consilier al lui Leonid Talmaci. Nu acord nici un calificativ. Sunt persoane care trebuie audiate de Procuratura Anticorupţie. Ele cunosc multe şi au multe spus”, a declarat fostul angajat al Băncii Sociale în cadrul Interpol. ”Aceste persoane trebuie să fie audiate de procurori. Ei cunosc multe şi ar trebui să depună mărturii, iar cine se consideră vinovat de participare directă, neglijenţă în serviciu, etc, ar fi bine să prezinte autodenunţ”, a mai spus Sergiu Sagaidac.

De asemenea, fostul angajat BS a numit aceeași persoană drept coordonator și inițiator al schemei de fraudare a sistemului bancare - Serghei Iaralov.

Amintim că după declarațiile lui Gofman, ex-premierul Iurie Leancă a declarat într-o conferință de presă că „Au început să fie scoși de la naftalină luptători pentru adevăr, care spun că vin cu informație inedită, dar fac acuzații fără temei...”.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii