După 50 de ședințe de judecate amânate, astăzi a fost spus ultimul cuvânt. Deputatul democrat Constantin Țuțu a fost achitat în dosarul omorului lui Alexei Veretco în apropiere de Orhei, care a avut loc în primăvara anului 2012, în care figura în calitate de inculpat.

 

Astfel, potrivit magistraților de la Orhei, Țuțu nu se face vinovat de „vătămare intenţionată medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii” și nici de „huliganism”, așa cum era stipulat în dosar. Totodată, Ion Corcodel, cel care și-a asumat omorul, a fost condamnat la opt ani de închisoare cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip închis. Decizia a fost anunțată astăzi la Judecătoria Orhei.

Potrivit unimedia.md, Constantin Țuțu a spus că-l cunoștea pe Alexei Veretco, deoarece acesta a fost la ziua de naștere a deputatului și respectiv, deputatul a fost la ziua de naștere a victimei: „Nu am văzut cum s-a întâmplat și nici nu pot să vă spun câte persoane au fost acolo. În așa situație m-am aflat prima dată”.

Pe de altă parte, mama victimei consideră că nu s-a făcut dreptate în cazul fiului său decedat: „Nu l-au închis pe Țuțu, oameni buni, nu l-au închis. Aici banii au făcut tot... Au bani și-au scăpat, oameni buni, nu i-au închis. Trebuia să-l aresteze și pe Țuțu. O să-i ducă lângă Alioșa meu. O să-i iei Dumnezeu pe toți.”

Și avocatul familiei Veretco, Roman Zado­i­nov afirmă că decizia “seamănă mai mult cu o înţe­le­gere cri­mi­nală între ban­diţi şi putere”. El spune că pro­cu­ro­rii merg pe ideea pre­cum că învi­nui­ţii din dosar erau întâm­plă­tor la locul cri­mei, în drum spre Edi­neţ, oprin­du-se la locul crimei, doar pen­tru a bea o cafea.

Totodată, astăzi a apărut în presă reacția Cur­ții Euro­pene a Drep­tu­ri­lor Omu­lui vizavi de acest caz. Ziarul de Gardă scrie că  la sârșitul lunii martie, Cur­tea a soli­ci­tat Guver­nu­lui să pre­zinte între­gul dosar penal pen­tru exa­mi­nare, să dea expli­ca­ții cu pri­vire la scoa­te­rea de sub urmă­rire penală a trei incul­pați care au par­ti­ci­pat la acel atac armat, inclu­siv depu­ta­tul Con­stan­tin Țuțu, să prezinte argu­mente și  infor­ma­ții de ce pro­ce­sul penal s-a des­fă­șu­rat în spa­tele uși­lor închise, fără acce­sul păr­ți­lor vătă­mate.

Mai mult ca atât, în solicitare se cer explicații de ce jude­că­to­rul de instruc­ție a ascuns de la par­ti­ci­pan­ții la pro­ces data, locul și ora exa­mi­nă­rii aces­tui subiect în ședința de jude­cată, de ce nu a expe­diat păr­ți­lor la pro­ces copia înche­ie­rii pe care a emis-o pri­vind scoa­te­rea de sub urmă­rire penală a trei incul­pați.

După ședința în care a fost achitat, Țuțu a comentat și cererea făcută de CEDO țării noastre. El a spus doar că: „Eu cred că este dreptul lor”.

Sentința de astăzi poate fi atacată în termen de 15 zile.

Amintim că în apri­lie 2012, la Orhei au avut loc un schimb de focuri. În rezultat, o persoană şi-a pierdut viaţa, iar alta a fost internată în stare gravă la spital, după ce a fost snopită în bătaie. Persoana ucisă este Alexei Veretco, un presupus fost lider criminal. Pe acest caz a fost deschis un dosar penal pentru omor intenţionat, iar deputatul PD Constantin Ţuţu  a fost suspectat de ”huliganism” în acest dosar. 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii