Recent în internet a fost publicat un clip cu schimburi de focuri în cercul de elita politică din Transnistria. Protagoniștii videoclipului sunt: membru al sediului electoral al președintelui Republicii Moldovenești Nistrene (RMN) Vladimir Iuraș, Spartac și Talgat.

Clipul e filmat de o persoană cu numele Talgat, care nu apare în cadru. Într-o formă aspră, Talgat îl ataca pe Iuraș si vorbește la telefon cu o altă persoană pe nume Spartac. Din conversația lui Talgat și Spartac se înțelege prietenia lor criminală:

Spartac: - Dacă omul vorbește modest cu voi, aceasta nu înseamnă că ar trebui să te sui în capul lui.

Iuraș: - Nu mă sui în cap, spun din nou. Nu am de gînd să fac nimic- nici să mă sui în cap, nici să spun nimic.

Talgat – Spartac, am să-l, pe scurt, înțelegi, da? Dacă ceva, /cenzurat/, vedem, pe scurt, mă știi, /cenzurat/, voi /cenzurat/. Bine, Spartac, frate, aici băieții sunt la curent.

Spartac: - Talgat, uite, dacă este necesar, mâine voi zbura de acolo.

Talgat: - Frate, ține băieții, am să vă spun, /cenzurat/, toți aici au /cenzurat/. Bine, frate.

Spartac: - Hai.

Spartac, cu care negociază Talgat, e nimeni altul decît Spartac Japaridze, liderul unui grup criminal din Dnepropetrovsk, recent eliberat din arest.

Autorul clipului este cel mai probabil omul de afaceri din Kazahstan, Talgat Baitaziev, care din martie 2015 se află la conducerea Uzinei Metalurgice Moldovenești (UMM). Potrivit unor surse apropiate președintelui, Baitaziev a fost naș la nunta președintelui RMN Evghenii Șevciuc și a ministrului afacerilor externe, Nina Ștanschi.

Din prietenie sau alte motive, uzina a trecut sub conducerea lui Baitaziev, promisiunea cărui de a investi în companie nu a fost îndeplinită. Potrivit unei versiuni, Iuraș a fost agresat de către Talgat Baitaziev din cauză că a dezvăluit situația reală la uzină unei oarecare – Oxana. Din cauza celor spuse mai sus delegația businessman-ului Renato Ahmetov a sosit în Transnistria cu oferta investițiilor reale:

Talgat: - Păi ce ai scris despre mine?

Iuraș: - N-am scris nimic.

Talgat: - De ce nu ceri scuze?

Iuraș: - Îmi cer scuze, dar am dorit să vorbesc cu Oxana despre o altă chestie, serios.

Talgat: - Hei, tu, /cenzurat/, cu cine te legi?

Iuraș: - Eu nu mă leg cu nimeni, din contra, doream să spun împotriva cui mergem…

Talgat: - Cu cine ești, tu, /cenzurat/? Mă știi pe mine? Pentru ce, /cenzurat/, o suni pe Oxana?

Iuraș: - Nu am sunat, i-am transmis doar documentele...

Talgat: - Cere scuze, /cenzurat/!

Iuraș: - Îmi cer scuze. Îmi cer scuze, dar nu am făcut nimic rău.

Oxana, cărei potrivit conversației i-a fost transmisă informația importantă este, evident, Președintele Consiliului de Banca "Ipoteciniî" Novac Oxana. Este remarcabil faptul că cel mai important acționar al băncii este Talgat Baitaziev.
Acest clip a completat colecția clipurilor discreditabile ale negocierilor dintre reprezentanții autorităților moldovenești. Mai mult decît atât, Vladimir Iuraș nu apare pentru prima dată astfel de clipuri. În timpul ultimei campanii electorale a preșidintelui Evghenii Șevciuc, Iuraș a insușit, fără permisiune, o înregistrare video a întîlnirii cu fostul priședinte al Moldovei, Vladimir Voronin, în care încerca să ceară finanțare și a fost refuzat.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii