Un cetățean spaniol, care se ascundea în Republica Moldova a fost extrădat în țara de origine. La data de 15 aprilie, prin Aeroportul Internațional Chișinău, a fost extrădat un individ suspectat că a estorcat din bugetul public al Spaniei 20 de milioane de euro.

Potrivit  jurnaliștilor spanioli, în perioada 2008-2010, Roca Samper Jorge Ignacio, împreună cu un partener și fratele său au creat două întreprinderi mari, care aveau cea mai mare instalație de tratare și gestionare a nămolului din Valencia. Cei trei au creat mai multe structuri corporatiste, prin care perceapeau o taxă de 45 de euro pentru epurarea fiecărei tonă de nămol, comparativ cu 18 euro pe tonă, care  defapt era prețul de piață. Astfel, bugetul public spaniol a fost fraudat cu peste 20 milioane de euro.

Roca Samper Jorge Ignacio

Potrivit judecătorulului spaniol, deși frauda monumentală a fost comisă în Spania, procesul de spălare a banilor obținuți din fraudă a avut loc în afara țării. Astfel, s-a constat că transferurile de la cele două companii ajungeau la câteva companii cu sediul în Malta, în Franța și chiar în Andorra.

În timpul investigațiilor, omul de afaceri a dispărut, însă a fost anunţat în căutare internaţională de către organele judiciare din Madrid, pentru reţinere şi extrădare.

Escrocul a fost găsit pe teritoriul Republicii Moldovei în luna iunie 2015, în localitatea Corjova, Criuleni. La domiciliul bărbatului au fost efectuate percheziţii, în cadrul cărora s-a găsit un livret militar și acte de stare civilă moldoveneşti false.

În consecinţă, cetățeanul spaniol Roca Samper Jorge Ignacio a fost reţinut pentru procedura de extrădare, iar la data de 15 aprilie curent a fost extrădat, fiind preluat de către autorităţile spaniole.

Roca Samper Jorge Ignacio în vîrstă de 47 de ani riscă să-și petreacă următorii zece ani într-o închisoarea din Spania. Pe acest caz sunt cercetați alți 30 de spanioli implicați în fraudă.  

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii