Un alt funcționar din cadrul Direcției Instituții Penitenciare (DIP) a fost reținut. De această dată este vorba despre fostul şef al Penitenciarului nr. 1 din Taraclia - Igor Banu, reținut de ofițerii CNA şi procurorii anticorupţie în dosarul “Penitenciarul nr. 5 din Cahul” pentru trafic de influență. Anterior, în același dosar  a fost reținut fostul şef al Penitenciarului nr. 5 din Cahul, Alexandru Malina şi avocatul său, Andrei Dunas, fiind cercetaţi penal pentru trafic de influenţă şi extorcarea a 16 000 de euro şi 13 300 de dolari de la familia unui interlop, condamnat la 18 ani de privaţiune de libertate.

În perioada 2014-2016, bănuiţii ar fi cerut de la mama deţinutului sumele indicate, sub pretextul că pot determina mai mulţi funcţionari din cadrul DIP, dar şi judecători, să-l elibereze înainte de termen pe fiul acesteia. Potrivit denunţătorului, cei implicați în dosar au declarat că pot obţine de la Comisia medicală specială a DIP un certificat care să ateste o boală gravă, de care ar suferi interlopul. Certificatul putea influența eliberarea acestuia de la executarea pedepsei înainte de termen.

Procuratura Anticorupţie continuă urmărirea penală. În dosar ar putea apărea și alți suspecți.

În declarația de venit a lui Igor Banu pentru 2014 este indicat doar salariul său de 77510 lei și al soției de 40696. Nu sunt indicate nici un fel de bunuri imobile, mobile, active financiare sau cote-părți în cadrul întreprinderilor. În declarația de venit pentru 2013, acesta a indicat un salariu de 92323 lei, o casă de locuit în valoare de 67471 lei și o mașină de 10 mii de lei.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii