Procurorul Lilian Cociu și polițistul Victor Ababii, învinuiți de tortură, au ajuns pe banca acuzaților la Judecătoria Chișinău. Cei doi sunt învinuiți că în 2007 au torturat și au determinat condamnarea la 21 de ani de închisoare a unui bărbat, pentru un omor pe care acesta nu l-a comis. Atât procurorul, cât și polițistul pledează nevinovați.

Potrivit învinuirilor aduse de acuzatori, în cadrul investigării unui caz de omor şi tentativei de omor a unei persoane, comise în 2007 în aproprierea or. Durleşti, Lilian Cociu nu a luat toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea completă şi obiectivă a circumstanţelor cauzei pentru stabilirea adevărului. Astfel, polițistul l-a pus neîntemeiat sub învinuire pe Andrei Crăciun, iar ulterior a remis cauza penală în privinţa acestuia în instanţa de judecată. În consecință, Crăciun a fost recunoscut vinovat, fiind condamnat la 21 de ani de închisoare. În 2013, după ce s-a aflat în detenţie mai bine de 5 ani, bărbatul a fost achitat, întrucât s-a stabilit că infracţiunea nu a fost comisă de către el.

Andrei Crăciun a fost achitat definitiv de Curtea Supremă de Justiție, care a decis ca statul să-i achite o compensație de 1,5 milioane de lei pentru cei 5 ani cât a fost deținut ilegal.

Într-un interviu pentru CrimeMoldova, Andrei Crăciun a declarat că a fost condamnat la închisoare doar în baza unei declaraţii în care şi-a recunoscut vinovăția, după ce a fost maltratat. „Am vrut doar să scap cu viaţă, să mă scoată din izolatorul poliţiei şi să mă ducă mai repede în penitenciar. Nu mai puteam îndura chinurile, iar dacă nu semnam declaraţia de recunoaştere a vinovăţiei, nu mă transferau”, a menționat Crăciun pentru CrimeMoldova.

Andrei Crăciun susține că, de fapt, în afară de procuror, este vorba de trei polițiști, care l-au maltratat și l-au impus să-și recunoască vina.

La momentul comiterii infracţiunii Lilian Cociu activa în cadrul Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale, iar poliţistul deţinea funcţia de inspector al Serviciului omoruri şi crime grave al Secţiei Poliţie Criminală din cadrul Comisariatului General de Poliţie mun. Chişinău.

Cei doi au fost suspendați din funcție până la pronunțarea deciziei finale de către instanță. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă până la 7 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Atât Cociu, cât și Ababii, au refuzat să facă declarații pe acest caz.

Pe parcursul carierei sale, Lilian Cociu a fost protagonistul mai multor scandaluri mediatice, legate de unele dosare de rezonanţă. În 2013, Cociu, care lucra în secţia de exercitare a urmăririi penale pe cazuri excepţionale, a fost retrogradat din funcţie, după ce s-a constatat implicarea sa într-un scandal cu prostituate minore.

Lilian Cociu și colegul său, Sergiu Roșu, se aflau împreună cu doi oameni de afaceri într-un apartament de pe strada Docuceav, în compania unor prostituate, când au fost atacați și jefuiți. De comiterea jafului a fost învinuit și condamnat la 16 ani de închisoare David Davitean, fostul cumnat al killerului Vitalie Proca.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

Tavic

24:67 14.06.2018

CE FEL DE ANIMAL TREBU SA FII SATI BATI JOC DE UN OM TU CEL CARE TREBU SA APERI PE CETATEANUL RM ??? NISTE PIPIPI *RI ORDINARI .

Ответить

MATASARU

24:67 14.06.2018

am ajuns la LEVEL-ul m asteptat cand in RM cetateni nu mai sunt si procurorii au inceput sa se manance intre ei...*in acest proces avem ,inculpatul e ex-procuror,avocatul e ex-procuror,acuzatorul de stat e procuror si judecatorul e ex-procuror...

Ответить