Alexandru Grinberg, prezentat de Usatîi în 2015 drept sponsor al echipei de fotbal FC „Zarea” din Bălți, a fost reținut zilele trecute în Spania, regiunea Malaga. Acesta, alături de alți 10 cetățeni ruși, este suspectat de spălarea banilor mafiei rusești, inclusiv a grupărilor Solntsevskaya și Izmailovskaya. Suma estimativă a banilor spălați este de 30 mln de euro.

Reținerea a fost efectuată de Garda Civilă spaniolă în cadrul operațiunii OLIGARKH, fiind efectuate 18 percheziții. Astfel, oamenii legii spanioli au dezmembrat două grupări criminale de origine rusă.

garda civila.jpg

Colaj CrimeMoldova. Sursa: guardiacivil.es

Alexandru Grinberg este președintele clubului de fotbal Marbella FC SAD, care ar fi controlat de organizațiile criminale ruse Solntsevskaya și Izmailovskaya, care, deși sunt concurente în Rusia, colaborează în Spania.

Au mai fost reținuți și vicepreședintele clubului Marbella, Gherman Pastușenko, proprietarul Aguas Sierra de Mijas, Oleg Kuznețov, doi conducători ai companiei, Serghei Dojdev și Vladimir Drezdev, precum și Arnold Slivakovski.

Schema de spălare a celor peste 30 mln de euro a fost efectuată prin 3 afaceri din Spania – clubul de fotbal „Marbella”, producătorul de apă îmbuteliată Aguas Sierra de Mijas și clubul de golf Dama de Noche, prin care se pompau bani ilegali.

La operațiunea de reținere au participat peste 100 de agenți ai Gărzii Civile, precum și Europol. 

Alexandr Grinberg a devenit principalul acționar și președinte al clubului spaniol Marbella în 2013. În 2015, acesta a fost prezentat de Renato Usatîi în calitate de sponsor al clubului de fotbal „Zarea”. Primarul de Bălți a menționat atunci că Grinberg este gata să investească câteva milioane de lei anual pentru dezvoltarea echipei.

grinberg.jpg

Colaj CrimeMoldova. Sursa: ru1.md

Cei 11 cetățeni ruși reținuți de Garda Civilă urmează să compară la 29 septembrie în fața magistraților sub acuzațiile de apartenență la grupări criminale, spălare de bani și infracțiuni contra finanțelor publice.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii