Bancherul rus, Gherman Gorbunțov, a oferit un interviu exclusiv pentru CrimeMoldova și a povestit cum gruparea criminală „Solntsevo”, reprezentată de Renato Usatîi, în 2011 i-a preluat banca care îi aparținea- „Universalbank” și apoi a încercat să-l omoare.

De asemenea, în timpul interviului acordat pentru CrimeMoldova, în premieră și-a exprimat opinia cu privire la schema de spălare a celor 20 miliarde dolari SUA din Rusia, prin intermediul băncilor și instanțelor din Moldova. Totodată a precizat ce este de fapt „furtul secolului”.

Gruparea criminală „Solntsevo” îl vâna pe Gorbunțov și activele sale începând cu 2009. Într-un mod fraudulos, au furat de la bancă  proprietăți în valoare de milioane de ruble și l-au obligat să părăsească Moscova. Atunci când s-a mutat în Moldova, pe urmele sale a fost trimis „emisarul” Renato Usatîi.

Stabilit în Moldova, Gorbunțov a achiziționat 80% din acțiunile băncii moldoveneși „Universalbank”. În martie 2011, pachetul de acțiuni care-i aparținea a fost scos la licitație de către instanța modovenească pentru un proces de recuperarea datoriilor a unor companii rusești în valoare de mai mult de cinci miliarde de dolari. Așa a funcționat schema raider concepută de „Solntsevo”. Acțiunile au fost achiziționate de către compania panameză „MEP Group Limited” care era reprezentată de Renato Usatîi și care a și dus la capturarea raider a băncii. După șase luni, Banca Națională a Moldovei a retras licența și a început lichidarea „Universalbank”. Astfel, bandiții moscoviți au reușit să-l alunge pe Gorbunțov și din Moldova. Deja în Marea Britanie, unde a fost nevoit Gorbunțov să se retragă, gruparea crimină și-a prezentat „argumentul principal” prin intermediul unui killer.

Cel care a supravețuit printr-un miracol în urma tentativei de asasinare, a povestit redacției noastre despre dificultățile cu care s-a confruntat și cum „Solntsevo” au furat activele sale.

– Cum s-au furat acțiunile băncii Universalbank?

Gorbunțov: O să vorbesc mai întâi despre mine, iar după o să vă spun ceea ce știu. Despre faptul că se întâmplă ceva, eu am aflat pe 1 august 2011, când la banca mea au fost sechestrate conturile bancare. Nu prea am înțeles atunci ce se întâmplă. Credeam că poate e o greșeală. Fără nici o grabă, am angajat un avocat pentru a clarifica lucrurile. Și când avocatul a fost gata să-mi explice ce s-a întâmplat, pe data de 11, eu am aflat din ziare cât de impresionant a povestit domnul Usatîi, că eu și banca practic nu mai existăm.

Am încercat în continuare să lupt și să aflu ce s-a întâmplat de fapt. S-au întâmplat următoarele: compania Mep Group Limited cu documente false precum că băncile mele din Moscova nu-mi mai aparțineau mie, ci oamenilor care le-au furat în Moscova și că au fost falsificate câteva contracte, dar falsificate nu prea bine și nu prea veridic. În baza copiilor contractelor, un judecător din Moldova a luat în luna martie o decizie, că trebuie recunoscută această datorie și faptul că eu sunt datornic al companiei Mep Group, reprezentată personal de Renato Usatîi. Am făcut rost de contractele în original, care au fost falsificate și schimbate cu altele, contracte neoriginale. Eu le-am transmis avocatului meu Valeriu Andronic, dar nu știu de ce, judecătorul nu a ținut cont de ele și nu a acceptat procura.

Acolo a existat o întreagă istorie, când i-am înmânat judecătorului procura. În ziua următoare el a spus: „Băieți, îmi pare rău, ați depășit toate termenele”. În sectorul Buiucani au existat multe întâmplări interesante. Sper că cel, care se ocupă acum de judecători, de asemenea își va aminti de acest caz. Sper că acel judecător va răspunde pentru comportamentul insolent împotriva legislației. Din punct de vedere cronologic, lucrurile au stat așa: în luna martie, în baza copiilor acestor documente, judecătorul a emis o decizie, că eu sunt dator. Cererea de chemare în judecată mi-a fost trimisă la locul de parcare a mașinilor mele, în curtea mea. În continuare, această situație nu a fost examinată de nimeni, probabil că așteptau să expire un anumit termen, prevăzut de lege, când toate aceste lucruri ar fi greu de contestat. Din 1 august a început atacul. Din câte am înțeles, a fost răscumpărată compania care deținea acțiuni. Au fost efectuate multe acțiuni pentru ca eu să nu am nici o posibilitate să schimb sau să contest ceva. Desigur că am întreprins toate măsurile pe care am putut să le întreprind. Adică, am scris cerere, am angajat avocat, am atacat în judecată toate aceste atacuri, dar fără nici un rezultat și am decis că a venit timpul să uit de aceste pierderi și să plec liniștit, să mă mișc și să trăiesc mai departe. Iată tot ce pot să spun.

– Ați încercat să vă protejați, ați apelat la forțele de ordine, ați scris plângeri?

Gorbunțov: Eu am ales o cale foarte simplă și legală. Aveam 3 metode de apărare, 3 metode de luptă. Prima – instanțele de judecată, a doua – am scris cereri. A treia – înștiințam despre cele ce se întâmplă. În Rusia am scris peste15 000 de scrisori tuturor. Tuturor deputaților, tuturor care aveau o anumită legătură cu cele întâmplate sau trebuiau să cunoască. O reacție la aceste adresări am primit însăși de la Renato, o reacție bună, strălucitoare. Lui nu i-au plăcut deloc toate aceste lucruri. Posibil, acesta a și fost motivul pentru care s-a împușcat în mine. Dar așa, eu scriam cereri organelor de anchetă, cereri de chemare în judecată. Toate căile legale pe care le are un cetățean al Moldove și Rusiei, eu le-am utilizat.                                                                                        

Da, desigur, trebuia să mă sperii și să fug. Eu nu m-am speriat. Eu am luptat pentru dreptate, pentru mine. Am încercat să obțin adevărul. Am obținut până acum, ce am obținut. Dar m-am străduit, am luptat, am încercat, am făcut tot ce am considerat necesar. Am scris scrisori cum Renato a înfrumusețat lucrurile în declarațiile sale.

– În 2011, în cadrul unei conferințe de presă, Renato Usatîi menționa că, dumneavoastră ați spălat în fiecare zi prin „Universalbank” de la 5 până la 10 milioane de dolari. Cum comentați aceste afirmații? Cine a devenit noul acționar „Universalbank” după atacurile de tip raider?

Gorbunțov: Nu am prea multe comentarii cu privire la aceste informații. Sunt doar fraze frumoase. E aceeași metodă pe care o folosește, zicând că este martor pe un caz împotriva lui Plahotniuc. A 14-a bancă în Moldova, prietena lui Platon și Renato, doamna Tăbîrță, a anunțat o funcție în bancă, de la care să se urmărească ca banca, nu cumva să încalce ceva. Cifra de afaceri medie a băncii, inclusiv pentru toate persoanele fizice, regiuni, departamente –  era de aproximativ 900 000 - 1 300 000 dolari pe zi, convertiți din lei. Cifra de afaceri în dolari era foarte mică, nulă practic. De unde Renato a luat cifra de 10 milioane pe zi, ceea ce constituia practic jumătate din PIB-ul Moldovei la acel moment, el știe mai bine. 

Dar pot să spun că cazul cu 20 de miliarde spălate a fost demonstrat de anchetă. Evident că Renato nu va avea acum nici o legătură cu acest lucru, deși, judecând după imaginea băncilor din Moscova, care au funcționat în schemă, Renato are legătură directă. Desigur, el a adus în bancă un nou bancher – dl. Nedoseichin – mâna dreaptă a lui Platon. Dar iarăși, Renato nu are nici o legătură cu acest fapt. Pur și simplu, Nedoseichin se pare că la convins pe Renato că din el va ieși un bancher bun. Desigur, Renato nu are nici o legătură, nici cu faptul că banca, cu capitalul social integral, fără nici o gaură, a mai existat doar jumătate de an de la venirea lui. Probabil, tot nu are.  Cred că va fi mai bine, dacă la toate aceste întrebări va răspunde ancheta și instanța de judecată. Acestea vor fi exacte și obiective.

– Devine clar rolul lui Usatîi în schema dată, dar smuneți-mi, cu ce se ocupa domnul Usatîi pînă la activitatea intensă din ultima perioadă din Moldova?

Gorbunțov: Am auzit că el făcea frigărui, executa mici sarcini ale domnului Iacunin, dar nu sunt sigur de acest fapt, pentru că nu-l știam personal, și nu am asistat la aceste lucruri.

– Cum l-ați cunoscut pe Usatîi?

Gorbunțov: Domul Ușerovici m-a invitat la Chișinău. Vom numi asta o reglare de conturi. Acolo ni l-a prezentat mie și încă unor oameni pe domnul Usatîi, care era prezent acolo, ca să mă „bată”, să obțină de la mine datoriile, să-mi strice viața, ș.a.m.d. Am înțeles de la bun început cine este el. Și în general, nu am ascuns niciodată asta.

– Conform informației pe care o deținem, Renato Usatîi a fugit din Moldova și acum face transmisiuni on-line din faimoasa sa vilă din suburbia Moscovei. De asemenea, potrivit unor informații neoficiale, Usatîi intenționează să părăsească și Moscova. Unde este acum primarul de Bălți?

Gorbunțov: Eu nu cunosc locul aflării lui, nu l-am urmărit niciodată. Dar cunosc bine această vilă. Când mi s-a furat unul dintre obiecte, care se numea Nikolina Polyana, aceasta era o casă de expoziții, construită din cedru. Dar se pare că i-a revenit lui Usatîi pentru lucrul bine făcut. De aceea, îi cunosc foarte bine vila, eu am construit-o. Dar dacă trăiește sau nu acolo, nu știu, nu urmăresc.

- Recent la Londra au fost procurorii moldoveni, potrivit surselor media ei au discutat și cu dumneavoastră. Povestiți-ne despre dosarele dumneavoastră din Moldova și la ce etapă de examinare sunt acum?

Gorbunțov: Când a fost procesul de judecată legat de extrădare am aflat despre 3 dosare. Unul era legat de bancă, acolo nu era scris practic nimic și eu nu prea am înțeles despre ce era vorba. 

Al doilea dosar era legat de ideea minunată a lui Renato de a mă declara asasinul său, după care putea întreprinde tot ce dorea, ceva de genul: mă apăram. Aici nu pot să comentez, nu am așa fantezie bogată. La noi în curte așa ceva ceva era inadmisibil dar se pare că în curtea lui Renato se accepta. Scuzați-mă pentru așa termeni. 

Al treilea dosar e legat de domnul Drangoi. Acum cunosc mai multe detalii despre toate acestea pentru că am discutat cu Procuratura din Moldova. Eu am avut o întâlnire și un oarecare interviu. Și domnul Drangoi a uitat să scrie, eu nu cred că a făcut asta din propria dorință, mai mult ca atât, am auzit că nici nu a făcut-o din dorință proprie, că Renato l-a agresat, că a fost o presiune verbală, că a fost forțat să scrie această declarație, ca să fie obligat să facă anumite mărturii. O să vă transmit fișierul cu conversația dată, voi o să vedeți, o să auziți, poate o să mă credeți sau poate o să-l folosiți. Ideea este că, domnul Drangoi a avut pretenții de proprietate. El mi-a prezentat un acord, care a fost atât de bine și calitativ făcut, că în afară de faptul ce conținea, totul a fost atât de asemănător cu al meu, cel puțin pentru expertiza, domnul Drangoi a câștigat cazul, m-a pedepsit pentru neutilizare, luându-mi o parte din banca mea, 5-6% din acțiuni, satisfăcându-și pe deplin nevoile sale. După care domnul Drangoi a cerut să mai primească de la mine bani, da data aceasta cu anchetă, prezentând o altă sumă. El a motivat că am vorbit necenzurat și l-am amenințat, l-am amenințat cu cecenii și cu încă ceva... Mă îndoiesc că pe străzile din Moldova... mă îndoiesc. Eu nu înțeleg asta și e puțin probabil să fi făcut așa ceva. Acest text nu a fost al meu. Domnul Drangoi nu a comunicat cu mine suficient ca să înțeleagă că, eu așa texte pur și simplu nu utilizez, iar dacă utilizez nu o fac direct. Mai departe Drangoi mi-a ofensat doi angajați. În legătură cu domnul Bațcatov nu sunt sigur, nu o să vorbim despre el. El era gata să ofere orice numai să i se plătească. Inclusiv domnul Inozemțev, care, de asemenea, se presupune că ... Inozemțev niciodată nu ar amenința pe cineva. El poate fi oricine numai nu cel care amenință. Eu înțeleg de ce Drangoi l-a calomniat pe Inozemțev. Când până la asta Drangoi extorca de la mine o altă sumă de bani, eu am scris o cerere la Centru, suma asta le-a transmis-o Inozemțev. În consecință, în primul caz, încălcările au fost, dar nimeni nu este de vină, iar în al doilea caz, eu sunt vinovat, dar nu au existat încălcări. De ce să nu spun că domnul Inozemțev a făcut gălăgie, a înjurat, el pur și simplu nu știe cum. Ce altceva să adaug, eu nici măcar nu știu ce altceva să adaug. Eu cred că investigația va arăta ce este adevărat sau fals. Dar, să vedem...

– Dar acum ați vorbit cu procurorii despre aceste 2 dosare?

Gorbunțov: Am angajat un avocat. Iată contractual de angajare a avocatului. Procuratura a dorit să discutăm. Iată interogările din fiecare dosar. I-am transmis niște lucruri, pe care le aveam, care dovedesc că sunt nevinovat și că am dreptate. M-am întâlnit cu procurorii, am răspuns sincer la toate întrebările, le-am oferit toate înregistrările, unde se aude și se vede totul. Ce spun eu și ce spune Renato. Să vedem ce va fi…

– Rămâne valabilă invitația dvs.  pentru Renato Usatîi, ca să vină în Marea Britanie să treacă detectorul de minciuni?    

Gorbunțov: Era evident. Renato Usatîi a spus multe cuvinte. Lui îi place să vorbească, e arătos, a vorbit mult. Renato Usatîi a țipat că mă va da în judecată. Eu îi zic: „Renato, poate nu am derptate, eu doar nu spun că am dreptate, dar hai să mergem pe o cale legală, vino în Anglia, treci detectorul de minciuni, spunele adevărul. O să-l treci, o să se dovedeacă că nu-s eu cel corect, o să-mi cer scuze. Dar ceva-mi spune că nu o să vii și nu o să-l treci”. Eu am avut dreptate, el nu a venit. Acum, slavă Domnului, în Moldova au loc schimbări, judecătorii răi stau în închisoare, Procuratura e interesată de anumite întrebări. Cred că anchetatorii o să-și facă treaba și fără mine. Promit să răspund sincer la toate întrebările lor și să nu mă ascund de responsabilități.

– Să trecem la alte subiecte actuale din Moldova. Probabil ați auzit de landromat, cu ajutorul căruia, prin Moldova au fost spălați 20 de miliarde de dolari, bani rusești. Puteți comenta acest subiect?

Gorbunțov: Eu nu consider că e vorba despre o schema deosebită. Prin 2010 sau 2009, Banca Centrală a Federației Ruse, a strâns piulițele în legătură cu retragerea capitalului peste hotare. A fost una dintre puținele schema care putea funcționa. Da întradevăr, o oarecare companie străină a prezentat o datorie recunoscută de instanța de judecată, și dacă instanța din regiune a recunoscut Federația Rusă, atunci e absolut legal să întorci datoria respectivă. Cu așa schemă alerga Civilin în banca mea, am refuzat să o accept, nu-mi plăcea. Dar se pare că l-a convins pe Slava Platon, el a încercat, i-a plăcut și a început a fi aplicată, respectiv, a câștigat o sumă mare, și așa mai departe. În conformitate cu băncile, aceste bănci sunt legate de domnul Ușerovici, așa sau altfel, lucrează pentru el. Acestea sunt fostele bănci ale domnului Civilin, parțial fostele mele bănci și mai multe bănci, despre care nu știu nimic.

– Aveți relații bune cu Platon? Aveți către el pretenții?

Gorbunțov: El recent a furat de la mine printr-un mod foarte neplăcut, 50 000 de dolari. Simt pentru el dezgust dar sigur nu am pretenții. Eu i-am transmis banii ca să-mi închidă creditul de la Viktoriabanc. El împreună cu Palitova au uitat. Cu toate că mi-au dat acte că totul e făcut dar „au uitat” să aducă banii. Știu că la Moscova era ocrotit de Civilin pe anumite cazuri. Dar eu niciodată nu m-am adâncit în asta și nu m-am interesat. Creditul care trebuia să-l restituie băncii noastre de la Moscova se pare că l-a întors. Așa că pretenții la el nu am, am doar un sentiment de dezgust în urma furtului.

– În afară de cel mai mare landromat din Europa de Est, în istoria Moldovei există o altă pată neagră - „furtul secolului”. Așa numita dispariția unui miliard de dolari SUA din trei bănci moldovenești, care era aproximativ 12% din PIB-ul Republicii Moldova la acea perioadă. Cum este văzut acest furt de către un bancher?

Gorbunțov: Cred că nu a fost niciun furt. Nu, mint. Cred că furtul a fost dar nu în luna alegerilor. E destul de cinic, în perioada în care țara era ocupată cu alegerile, toți nu erau preocupați cu asta, au fost anulate toate furturile anterioare și toate lipsurile anterioare. Și chiar fără furturi și lipsuri. Putea fi simplu, de exemplu, trebuia majorat capitalul social. Au desenat și au majorat. Conform actelor capitalul e mare dar bani reali nu sunt și nu au fost. A fot nevoie de finanțarea unei afaceri proprii. Au finanțat. Cred că această istorie s-a adunat de mulți ani. Și cred că au fost casați. Au făcut din asta un furt ca să lichideze situația și să rămână totul în trecut. Dar poate că o sumă mica de bani a fost furată , pentru că în aceste cifre mereu este încă un jucător despre care toți uită: Banca Americii și contul corespondent. Cred că, contul corespondent american nu ar fi permis trecerea unui miliard de dolari, scos chiar și în câteva zile din Republica Moldova. Suma e prea mare în comparație cu PIB-ul Moldovei. Cred că în bănci s-au format deficituri și s-au format mult timp. Și erau casate pe câteva credite înainte, când nimeni nu era preocupat de asta. Asta e părerea mea, nu am văzut actele.

– Știm că sunteți cetățean de onoare al Moldovei, spuneți-mi, pentru cine ați vota la alegerile prezidențiale din 30 octombrie? Vă place politica actuală a autorităților?

Gorbunțov: Dacă e să fiu sincer, ultimul timp mă preocupă sănătatea mea și economiile mele, așa că nu prea am urmărit ce se întâmplă în Moldova. Dar eu văd cum în sfârșit judecătorii și procurorii necinstiți au ajuns acolo unde merită. Și văd cum cineva face curățenie generală în țară. Eu sunt pentru acest om. Nu știu cine este el dar în susțin. Dacă o să-mi spuneți cine se ocupă de asta, atunci eu o să știu pentru cine să votez. Dacă nu, o să aflu singur.

– Din păcate nu putem să vă spunem pentru că asta ar fi agitație electorală

Gorbunțov: Bine, haideți să nu facem propaganda. Dar eu susțin acest om sau acest grup de oameni. Sunt în totalitate pentru el. Pentru că trebuie de sfârșit cu tot ce au făcut din această țară.

Când am oprit înregistrarea interviului, Gherman Gorbunțov ne-a oferit mai multe detalii despre care el nu putea vorbi în fața camerei, pentru că, încă îi este frică pentru viața sa. De asemenea, el a pus la dispoziția redacției noastre materiale interesante pe care le vom publica în curând. Vor fi detalii noi și interesante despre Renato Usatîi  și „colegul” său din gruparea „Solntsevo” Grigorie Karamalak.

Crimă, Usatîi, Gherman Gorbunțov
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii