Șeful serviciului securitate, împreună cu doi ofiţeri ai serviciului regim şi supraveghere din cadrul Penitenciarului nr.13, au fost găsiți vinovați de tratament inuman şi degradant asupra a doi deţinuţi.

Curtea Supremă de Justiţie a menţinut pedepsele aplicate pentru cei trei angajaţi ai Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP), condamnaţi anterior pentru tratament inuman şi degradant asupra deținuților. Procuratura le-a demonstrat vinovăţia, după ce, acum 2 ani, Judecătoria Militară Chişinău i-a achitat pe toate capetele de acuzare.

Potrivit procurorilor, angajaţii Penitenciarului nr.13 au torturat doi deţinuţi ai închisorii, aplicându-le peste 40 de lovituri cu pumnii, picioarele şi bastonul de cauciuc pentru pretinse acte de nesupunere. În rezultatul acţiunilor violente, părţile vătămate s-au ales cu leziuni pe toată suprafața corpului.

Cazul respectiv a ieșit la iveală în urma unei plângeri depusă de către una dintre victime. Procuratura a demarat investigaţii şi a iniţiat o cauză penală, documentând acţiunile ilegale de maltratare a deţinutului de către respectivii angajaţi ai DIP. Fiind audiaţi de procurori, învinuiţii nu şi-au recunoscut vinovăţia. 

Procurorii au înaintat atunci conducerii DIP un demers cu solicitarea suspendării provizorii din funcţie a celor trei angajaţi învinuiţi de tortură, tratamente inumane sau degradante. Demersul procurorilor de suspendare din funcţie a fost însă respins, din motivul „crizei de personal”. 

Pe 30 decembrie 2014, Judecătoria Militară Chişinău a emis sentinţă de achitare a celor 3 angajați DIP, pe motiv că faptele lor nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii. Procurorii au contestat această sentinţă, ca fiind ilegală, solicitând condamnarea învinuiţilor la închisoare. Aceștia au acumulat suficiente probe care indică asupra vinovăţiei celor trei angajaţi ai penitenciarului, inclusiv înregistrări video din interiorul închisorii, care au fixat momentul aplicării actelor de violenţă.

La sfârșitul anului 2015, Curtea de Apel Chişinău a admis apelul declarat de procurori, a casat sentinţa primei instanţe şi a pronunţat o nouă hotărîre, prin care angajaţii DIP au fost recunoscuţi culpabili şi condamnaţi: şeful serviciului securitate - 4 ani închisoare, iar ofiţerii serviciului regim şi supraveghere ai instituţiei penitenciare - câte 3 ani de detenţie. 

Toţi trei au fost privaţi de dreptul de a activa în domeniul respectiv, pentru o perioadă de 5 ani. 

Nemulţumiţi de pedepse, inculpaţii le-au contestat în instanţa ierarhic superioară, solicitînd să fie achitaţi. Curtea Supremă de Justiţie le-a respins însă recursul, menţinîndu-le astfel pedepsele aplicate anterior. 

Decizia Curţii Supreme de Justiţie a fost pronunţată în lipsa inculpaţilor care, în caz că se vor eschiva de la executarea pedepselor vor fi anunţaţi în căutare. Decizia CSJ este irevocabilă.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii