La data de 14 mai curent, liderul Partidului Casa Noastră Moldova - Grigore Petrenco, cercetat penal pentru organizarea dezordinilor în masă, a încercat să părăsească teritoriul RM prin intermediul Aeroportului Internațional Chișinău. Acesta a fost însă împiedicat de către Poliția de Frontieră, care l-a reținut în autobuzul ce transporta pasagerii din aeroport spre avion.

Petrenco încerca să părăsească teritoriul țării, în pofida interdicției instanței de judecată Râșcani. Acesta a publicat însă pe pagina sa de facebook o permisiune a judecătorului Grigore Cazacu, care autoriza părăsirea teritoriului țării, în perioada 13-18 mai.

p1-61.jpgfacebook.com

Grigore Petrenco a declarat pentru Unimedia că a fost reținut în timp ce dorea să urce în avionul spre Germania. Cinci polițiști de frontieră au oprit autobuzul care transporta pasagerii spre avion și l-au reținut pe Petrenco: „Am trecut controlul de pașapoarte și am fost oprit în autobuz. Au venit vreo 5 polițiști de frontieră, înarmați, pentru a mă reține, însă eu am refuzat pentru că aveam permisiunea Judecătoriei Râșcani de a părăsi țara în perioada 13 - 18 mai”.

Politicianul mai spune că polițiștii nu i-au prezentat niciun act în baza căruia să-l poată reține: „Nu au avut niciun document la ei, doar un fax care arăta încheierea instanței de judecată din 26 aprilie prin care eu eram trecut sub control judiciar. Ei au spus că există o ordonanță a procurorilor prin care nu pot părăsi țara”.

Petrenco susține că avocatei sale nu i s-a permis să intre în zona de tranzit, unde a fost reținut.  El afirmă că i s-au încălcat drepturile omului și se va adresa în judecată. Totuși, acesta a fost eliberat în aceeași zi.

 petrenco.pngGrigore Petrenco s-a aflat mai bine de jumătate de an în detenție, iar apoi în arest la domiciliu. Acesta a fost reținut pentru organizarea dezordinilor în masă în timpul protestului din 6 septembrie, după ce, împreună cu alți protestatari s-au încăierat cu forțele de ordine în fata Procuraturii Generale. Potrivit oamenilor legii, protestatarii ar fi vrut să intre cu forța în clădire și să instaleze abuziv corturi.

Fostul deputat consideră însă că, dosarul său este politic şi a fost fabricat, declarând că scopul principal al acestei măsuri a fost intimidarea protestatarilor şi a reprezentanţilor activi ai societăţii civile de către actuala guvernare.

La finele lunii aprilie Petrenco și alți membri Antifa au fost eliberați din arest la domiciliu și plasati sub control judiciar având interdicția de a părăsi țara. Grigore Petrenco este cercetat penal și riscă până la trei ani de puşcărie.

            Magistratul care i-a permis lui Grigore Petrenco să părăsească țara, verificat de Inspecția Judiciară

            Măsura preventivă de liberarea provizorie sub control judiciar cu interdicția de a părăsi localitatea unde își are domiciliul a fost stabilită în privința lui Petrenco în data de 26 aprilie 2016. Cu toate acestea, pe 14 mai curent, politicianul a încercat să părăsească țara. El a motivat această intenție prin invocarea acordului unuia dintre judecătorii completului de judecată care examinează cauza. Ținând cont de această motivare, inspecția judiciară din cadrul CSM s-a autosesizat și a inițiat o anchetă pentru a verifica corectitudinea acțiunilor judecătorului, care a dat acordul unilateral inculpatului, pentru părăsirea teritoriului RM.


Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii