Fostul ministru al Apărării, Viorel Cibotaru, este noul președinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova. Acesta a fost ales în data de 18 iunie, în cadrul reunii PLDM. Cibotaru a fost ales de către 341 de membri de partid, din 400 prezenţi la Congresul formaţiunii.

Cibotaru îşi propune reformarea partidului, după criza cauzată de arestarea predecesorului său, Vlad Filat, care este acuzat de corupţie. 

Pentru funcţia de preşedinte al PLDM au fost propuse şi candidaturile a unor actuali vicepreşedinţi ai formaţiunii. Astfel, candidaţii Valeriu Streleţ, Liliana Palihovici, Tudor Deliu şi Vadim Pistrinciuc, şi-au retras candidaturile în favoarea lui Viorel Cibotaru, iar acesta a ajuns în fruntea PLDM. 

Cibotaru are 58 de ani şi este un politician, fost jurnalist şi analist politic din Republica Moldova, care din 18 februarie 2015 până la 30 iulie 2015 a îndeplinit funcţia de Ministru al Apărării al Republicii Moldova. 

Între 1997-1999 a fost şef al Direcţiei relaţii externe a Ministerului Apărării. În anul 1999 a fost locţiitor al Comandantului Forţelor de menţinere a păcii ale Republicii Moldova, şi pe parcursul lunilor iulie-decembrie a fost lector superior, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea de Stat din Moldova. Din decembrie 1999 până în iunie 2013 a fost conferenţiar universitar la catedra de jurnalism a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea de Stat din Moldova. 

Între 2000-2006 a fost director de programe la Institutul de Politici Publice. Din 2006 este director al Institutului European de Studii Politice din Moldova. Între 2008-2010 a fost director al Centrului de Informare şi Documentare despre NATO din Republica Moldova. Din 2009 este membru Asociat Superior, coordonator de program în Nepal al Centrului de la Geneva pentru Controlul Democratic al Forţelor Armate. 

Pe 18 februarie 2015 a fost numit în funcţia de ministru al Apărării al Republicii Moldova, pe care a exercitat-o până la 30 iulie 2015, când în noul guvern a fost înlocuit în funcţie de liberalul Anatol Şalaru.

Funcția de președinte al PLDM a rămas vacantă după ce Vlad Filat, care se află în prezent în arest preventiv, a anunțat că renunță la funcția de președinte al partidului. Filat a condus formaţiunea încă de la fon¬da¬rea acesteia, din anul 2007. Acum fostul premier rămâne simplu membru al PLDM.

În acelaşi timp, Cibotaru s-a expus opinia  despre alegerile prezidenţiale, care se vor organiza în toamna acestui an. Noul lider PLDM optează pentru o singură candidature din partea Partidului pe care îl conduce, alături de Partidul DA, PAS şi PPE.

„Noi suntem angajaţi în acest proces de dialog şi discuţii cu alte partide de dreapta, noi discutăm despre mecanismul identificării. Este vorba în exclusivitate de un candidat unic care va fi identificat de cel puţin patru partide care s-au angajat în acest dialog, mă refer la Partidului Liberal-Democrat, Partidul DA, Partidul PAS şi PPE. Dacă acestui proces i se vor alătura şi alte partide înseamnă că va fi o candidatură comună”, a declarat Cibotaru în cadrul unui interviu pentru radio Europa Liberă.

În ceea ce priveşte relaţia cu formaţiunile de pe acelaşi segment electoral – Partidul Platformei DA, PAS-ul Maiei Sandu, PPE a lui Iurie Leancă, Cibotaru a afirmat că PLDM este acelaşi partid doctrinar, cu aceleaşi viziuni şi priorităţi, iar una din sarcinile formaţiunii este convingerea electoratului fidel al Partidului Liberal-Democrat.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii