Preşedintele Curţii Constituționale, Alexandru Tănase este împotrivă ca deputații moldoveni să rămână fără imunitate, chiar dacă recent, Curtea a avizat pozitiv intenţia de revizuire a Constituţiei în acest sens. Alexandru Tănase şi-a argumentat opinia într-un interviu acordat postului de Radio Europa Liberă.

Deși a votat pentru un aviz pozitiv la acest subiect, președintele Curții Constituționale  are o opinie separată față de imunitatea deputaților.

Dacă ar fi să analizăm statistica, eu zic să o luăm pentru ultimii șase ani de zile, procurorul general a solicitat ridicarea imunității parlamentare în două cazuri: într-un caz a acceptat și într-un caz nu. Această statistică demonstrează că nu există o problemă cu investigarea acțiunilor parlamentarilor... Ridicarea imunității este necesară doar pentru reținere, arest și percheziție, în rest nu există nicio problemă. Dacă ne uităm atent avem la ora actuală parlamentari care se află în proces de judecată, ceea ce înseamnă că mecanismul funcționează și în asemenea caz vreau să înțeleg care a fost și care este rațiunea acestei modificări”, a comentat Alexandru Tănase.

Președintele Curții Constituționale consideră că acest proiect de lege are o intenție ascunsă care ar putea în mod intenționat vulnerabiliza parlamentarii și care în mod cert ar diminua din independența acestora.

Anul trecut am avut un exemplu extrem de vorbitor la acest capitol, când Parlamentul sub pretextul campaniei de combatere a corupției au adoptat faimoasa lege privind testarea integrității care a fost mai apoi criticată dur de către Comisia de la Veneția și care mai apoi în mare parte a fost declarată neconstituțională. Atunci când se inițiază anumite acțiuni care ar veni să sporească integritatea funcționarilor în niciun caz nu este posibil și admisibil ca aceste acțiuni să fie derulate pe baza diminuării altor drepturi și libertăți fundamentale. Nu poți cere integritate, dar diminuând dreptul la un proces echitabil, diminuând dreptul la viața privată, dreptul la proprietate.

Potrivit lui Tănase, proiectul de lege i-ar face vulnerabili pe deputați.

Ei ar putea fi influențați prin o serie de acțiuni de care astăzi ei sunt protejați. Bunăoară un parlamentar care poate fi reținut, ceea ce înseamnă că nu ai nici măcar control judiciar la reținere înainte de o ședință de judecată eu nu știu cât de independent ar fi în adoptarea anumitei decizii... În situația când avem un sistem politic destul de fragil, in situația când independența sistemului judecătoresc nu este cea pe care ne-am fi dorit-o noi, eu cred că este extrem de riscant să operez aceste modificări.

Alexandru Tănase a mai punctat că va fi grav dacă asemenea inițiative s-ar lansa doar din interes de conjunctură pentru a estompa într-un fel alte mesaje care vin de la grupurile parlamentare sau grupurile politice din afara Parlamentului, din afara guvernării.

Atunci când se inițiază o reformă constituțională trebuie să se țină cont de finalitatea și impactul practic care îl poate produce o asemenea reformă. Din perspectiva mea vulnerabilizarea parlamentarilor în raport cu instituțiile represive ale statului nu este nici în favoarea democrației, nici în favoarea parlamentarismului ca un fundament al democrației.
Menționăm că deputaţii ar putea rămâne fără imunitate parlamentară începând din sesiunea legislativă de toamnă. În acest sens, magistraţii Curţii Constituţionale au dat aviz pozitiv în data de 16 aprilie acestui  proiect de lege. 

Documentul urmează să fie supus dezbaterilor în legislativ, după expirarea a şase luni de la enunţarea avizului de către magistraţi. 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii