La 24 aprilie 2016, patru organizaţii non-guvernamentale pro-unioniste din Chişinău, Forumul Democrat al Românilor din Moldova, condus de poetul şi scriitorul Nicolae Dabija, redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta”, Asociaţia Veteranilor de Război „Tiras-Tighina”, în frunte cu Anatol Caraman, Asociaţia obştească „Credinţă Patriei”, lider -  Ghenadii Cosovan şi Blocul Unităţii Naţionale, dirijat de Constantin Codreanu au constituit Sfatul ţării 2, un for al unioniştilor din Republica Moldova.

Printre cei 138 de membri a Sfatului Ţării 2, inclusiv personalităţi marcante s-au strecurat şi dintre cei, care până nu demult militau împotriva unionismului, dar şi membri ai PDM din anturajul lui Vladimir Plahotniuc, vice-preşedintele formaţiunii. Aceasta ne determină să credem că, fruntaşul democrat  ar controla un segment important al mişcării unioniste din Republica Moldova.

Colonelul Cosovan – de la aprig susţinător al Uniunii Vamale, la lider al mişcării unioniste

Colonelul Cosovan.png

Captură „Publika TV”

Ex-ministrul de Interne, Ghenadii Cosovan este liderul uneia dintre cele patru organizaţii fondatoare ale Sfatului ţării 2 şi se regăseşe în for, pe poziţia 41 (lista a fost întocmită în ordine alfabetică). Născut în prima zi a anului 1960, în satul Cioara din raionul Hâncești, după demobilizarea din serviciul militar, îşi continuă studiile la şcoala de anchetă. Îşi începe activitate ca ofiţer de rând şi avansează în carieră pănă la funcţia de ministru-adjunct de Interne, apogeul carierei atingându-l în plină guvernare comunistă. Pe parcursul activităţii sale în Ministerul de Interne, Cosovan este implicat în mai multe scandaluri, cel mai de rezonanţă fiind atacul cu grenadă asupra sa. Cosovan  îl acuză de organizarea asasinatului pe hoţul în lege Malhaz Djaparidze, care în scurt timp decedează în condiţii suspecte în penitenciarul Pruncul. Ulterior, Procuratura Generală anunţă că autorii atentatului ar fi nişte traficanţi de droguri din Nordul Moldovei.

După căderea regimului comunist, colonelul Cosovan, trecut în rezervă, revine în spaţiul public pentru a promova necesitatea creării unei alternative pentru Uniunea Europeană, în baza ţărilor CSI, argumentul principal fiind  „afinităţile spirituale între poporul rus şi moldovenesc”. Mai mult, la alegerile parlamentare din noiembrie 2010, Ghenadie Cosovan candidează pe poziţia a opta, pe lista Partidului Umanist din Moldova (PUM), al cărui lider era fostul şef al Securităţii moldoveneşti, Valeriu Pasat, un apropiat al politicianului rus, Anatol Ciubais. Partidul Umanist, al cărui membru era şi Ghenadie Cosovan, opta pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală.

Lista partidul umanist.png   

„Suntem pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Belarus-Kazahstan-Rusia, ne vom sincroniza acţiunile în această direcţie cu Ucraina. Ţinând cont de experienţa Europei occidentale de creare a Pieţei Comune, vom elabora - de comun acord cu Rusia, Ucraina, Belarus, alte state parteneri - politici de creare a unui spaţiu economic unic”, scria în programul electoral al PUM din 2010. 

Domeniul politicii externe.png


Începând cu anul 2014, Ghenadii Cosovan devine un invitat permanent al emisiunilor de la postul de televiziune “Publika TV”, al cărui beneficiar final este Vladimir Plahotniuc. În iulie 2014, colonelul Cosovan înregistrează organizaţia obştească “Credinţă Patriei”, care îşi propune consolidarea veteranilor războiului din 1992, veteranilor MAI, SIS, CNA, Ministerului Aparării, precum şi a văduvelor şi părinţilor celor căzuţi la datorie. 
Asociaţia Obştească CREDINŢĂ PATRIEI
Asociaţia Obştească CREDINŢĂ PATRIEI

Cosovan s-a expus în repetate rânduri,din studioul “Publika TV”, în special la emisiunea “Fabrika”, pentru stabilitatea politică a Republicii Moldova. Se manifestă îndeosebi, atunci când poliţia anunţă despre deconspirarea organizaţiilor care intenţionau să atenteze la “puterea aleasă constituţional”. Este un critic vehement al Platformei “DA”, anunţă permanent în mass-media despre pericolul unor lovituri de stat, iar în umbra acestora ar sta liderii opoziţiei guvernării conduse de Plahotniuc. “Veteranii războiului de pe Nistru vor riposta blocării arterelor naţionale de către organizatorii protestelor antiguvernamentale. Acesta nu e un gest de disperare, e o acţiune de a organiza forţele naţionale pentru a riposta celor, care vor să ne deturneze ţara. Ani la rând noi ne-am făcut meseria, noi am fost nevoiţi să contribuim la menţinerea securităţii naţionale, când organele de drept nu-şi făceau treaba”, declara Ghenadie Cosovan într-o conferinţă de presă din 27 ianuarie 2016.

În acelaşi timp, Ghenadie Cosovan devine un promotor înflăcărat al unionismului, în special din studiourile televiziunii “Publika TV”şi “Prime”. Participă activ la organizarea marşului unionist din 27 aprilie 2016 şi a congresului de organizare a Sfatului ţării 2: „Noi, ofițerii de război, armata și soldații, suntem gata să punem  umărul la Unire”.

Vladimir Maiduc -  sponsorul generos al Partidului Democrat

Vladimir Maiduc.png

Foto publika.md

Controversatul om de afaceri şi colonel în rezervă al Ministerului de Interne, Vladimir Maiduc este membru activ al Partidului Democrat. Până la venirea sa, în 2012, la şefia Securitate internă a Ministerului de Interne (SPIA), Vladimir Maiduc a fost consilier din partea PDM în Consiliul raional Ialoveni. 

Vladimir Maiduc a fost remarcat în viaţa publică , fiind în funcţia de vice-comisar pentru activităţi operative a Comisariatului General de Poliţie al municipiului Chişinău. Despre Maiduc se vehicula că ar fi finul de cununie al regretatului Valeri Rotari, alias Zelionîi, împuşcat în urma unor reglări de conturi dintre clanurile criminale în anul 2000. La rândul său, Maiduc ar fi naşul de cununie al altui lider interlop, Valeriu Laşco, alias Karlik. În 2003, pe numele lui Maiduc este intentat un dosar penal pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari. Surse poliţieneşti au arătat că Maiduc, ajutat de finul său, ar fi estorcat un million de dolari de la controversatul Veaceslav Platon, după ce l-au ajutat sa-şi perfecteze un buletin de identitate fals. Nu se ştie ce s-a întâmplat cu acest dosar până la urmă, dar este confirmat că Maiduc a plecat atunci cu familia în Germania. Despre Maiduc se mai spune că ar fi şi nașul lui Cătălin Giosan, director PRO TV Chișinău, unde a activat o perioadă de timp în calitate de șef al securității. În anul 2007, Vladimir Maiduc candidează pentru funcţia de consilier al municipiului Chişinău pe lista Partidului Conservator, formaţiune politică care este departe de ideile unioniste. “Membrul Partidului Conservator trebuie să militeze pentru unitatea, indivizibilitatea, suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, pentru ridicarea prestigiului Republicii Moldova în lume”, se arată în statutul PC. 

lista Partidului Conservator

La alegerile locale din 2011, Maiduc reuşeşte să ajungă consilier, de data aceasta din partea PDM, în consiliul raional Ialoveni. În anul 2012 este numit şef al Serviciului de securitate internă al MAI de către ministrul de Interne de atunci, Dorin Recean. Vladimir Maiduc părăseşte fotoliul de la MAI în urma unor neînţelegeri cu Recean, fiind supărat că nu l-a avansat în gradul de general.

Până a reveni la Ministerul de Interne, Vladimir Maiduc reuşeşte să pună pe roate câteva firme profitabile. În declaraţia de avere, noul şef al SPIA declară că este unicul proprietar al trei firme, dintre care una care prestează servicii de pază, una lucrări de salubrizare și una imobiliară. Maiduc însă nu declară şi firmele din România şi nici afacerea “Forest Club”, un compex de odihnă din satul Cărbuna, raionul Ialoveni, unde un bilet de intrare pentru o zi costă 200 de lei. 

declaraţia de avere, Vladimir Maiduc  

În toamna anului 2014 , Vladimir Maiduc înregistrează organizaţia obştească “Contra corupţie”, scopul anunţat fiind demascarea acţiunilor de corupţie în instituţiile statului. Activitatea organizaţiei nu pare a fi una fructuoasă, limitându-se la organizarea câtorva flash-moburi la sediul PLDM. 

Vladimir Maiduc alături de Ghenadie Cosovan.png

Vladimir Maiduc alături de Ghenadie Cosovan într-o conferinţă de presă, foto contracoruptiei.md

În martie 2016,  Vladimir Maiduc îi uimeşte pe cunoscuţii săi prin eforturile depuse la organizarea marşului unionist şi a congresului de constituire a Sfatului ţării 2, fiind pe poziţia 82 pe lista forului.

În iulie 2016, Comisia Electorală Centrală a publicat pe pagina sa oficială rapoartele financiare ale partidelor politice din Moldova pentru prima jumătate a anului 2016. Vladimir Maiduc apare cel mai generos printre toţi cei care au făcut donaţii partidelor. El a oferit Partidului Democrat cei mai mulți bani - nici mai mult, nici mai puțin, 500.000 de lei. 

„Da eu sunt acela. În R. Moldova nu mai există un alt Vladimir Maiduc. Da, sunt membru de partid şi am donat banii pentru a susține PDM. Nu e pentru prima dată când fac donații pentru formațiune, dar de această dată suma este mult mai mare”, a declarat ulterior Maiduc pentru mass-media. 

Partidului Democrat finantatori.png

Сu detalii despre alți pretinși unioniști, vom reveni în continuarea acestei investigații.


Politică, unionisti, plahotniuc, Vladimir Maiduc, Colonelul Cosovan
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

Vitalicus

24:67 01.05.2018

Nu că s-au strecurat în Sfattul Țării, dar ei singuri l-au organizat.
Cum a scris Doru Dendiu: BUN, PUN si Sfatul Țării sunt creatii plahotniuciste.

Ответить